Przepisy kulinarne

Afrodyzjaki w kuchni

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Monika Buchowiec i jej siostra Emilia, pod przewodnictwem Roberta Sowy, przygotowały dla nas kilka ciekawych potraw.

Filety z halibuta z żurawiną

Składniki (dla 4 osób):

600 g filetu z halibuta

150 ml bulionu drobiowego lub warzywnego

200 ml śmietany

1 łodyga selera naciowego

3 szalotki

100 g pieczarek

100 g świeżej żurawiny

1 łyżka cukru

3 gałązki tymianku

4 łyżki wytrawnego wermutu

2 łyżki masła

1 pęczka bazylii

Sól ziołowa Prymat

Pieprz biały Prymat

Sposób przygotowania:

Szalotki obrać, pokroić w drobną kostkę. Pieczarki oczyścić i pokroić w cienkie plasterki. W niedużym garnku rozpuścić łyżkę cukru i skarmelizować na nim żurawinę. Dodać seler, szalotkę i pieczarki. Dusić przez około 2 minuty, cały czas mieszając. Następnie dodać tymianek, wermut i bulion. Całość gotować na dużym ogniu, aż sos odparuje i pozostanie jedna czwarta jego objętości. Dodać śmietanę i gotować jeszcze kilka minut, aby sos nabrał kremowej konsystencji. Rybę podzielić na cztery porcje, doprawić solą i pieprzem. Na rozgrzanym maśle smażyć rybę przez 2-4 minuty z każdej strony. Sos żurawinowy doprawić do smaku, ułożyć na nim rybę i udekorować listkami bazylii. Podawać z ziemniakami z wody.

Pierś z kaczki z chutneyem żurawinowym

Składniki (dla 4 osób):

2 piersi z kaczki

2 łyżki oleju

1 ząbek czosnku

2 gałązki rozmarynu

sól, pieprz czarny grubo mielony

Chutney żurawinowy:

1 małe mango

1 cebula

50 g suszonej żurawiny amerykańskiej

200 g świeżej żurawiny

100 g cukru

1 ząbek czosnku

szczypta papryki ostrej Prymat

1 łyżeczki imbiru

1 limonka

1 laski cynamonu

1 łyżeczki nasion kolendry Prymat

1 łyżeczka soli ziołowej

Marynata:

3 łyżki oliwek

przyprawa do drobiu po myśliwsku Prymat

Sposób przygotowania:

Mango i cebulę pokroić w kostkę. Czosnek i imbir obrać i drobno posiekać wraz z chili. Z limonki zeskrobać odrobinę skórki, wycisnąć sok. Wszystkie składniki przełożyć do garnka, zagotować pod przykryciem, a następnie zdjąć pokrywkę i gotować na średnim ogniu 10-12 minut, często mieszając. Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem ponacinać skórkę, oprószyć solą i pieprzem. Zamarynować na kilka godzin. Na rozgrzanym oleju obsmażyć piersi, rozpoczynając od strony ze skórą (12-15 minut), a następnie obrócić kaczkę i smażyć kolejne 5 minut. Mięso przełożyć na półmisek, po kilku minutach pokroić w plastry i podawać z chutneyem.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości