Przepisy kulinarne

19 stycznia - Dzień Popcornu

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Daria Ładocha zdradziła nam 7 powodów, dla których powinniśmy jeść popcorn: zawiera dużo białka, jest wspaniałą przekąską, ma dużą zawartość błonnika, znajdują się w nim antyoksydanty, nie tuczy, syci i jest tani. W kuchni Dzień Dobry TVN wrzuciła na ruszt to, z czego popcorn powstaje - kukurydzę. Sprawdźcie jej przepisy na zupę krem z kukurydzy, kukurydziane ciasto i kukurydziane burgery.

Zupa krem z kukurydzy z wędzonym pstrągiem

Składniki:

1,5 l wywaru z jarzyn

1 cebula czerwona

2 puszki kukurydzy odsączone na sitku

3 łyżki szczypiorku pokrojonego na małe kawałki

100 g konserwowej papryki

Szczypta soli

Szczypta wędzonej papryki

Sok z 1 limonki

Garść posiekanej kolendry

1 papryczka chilli

1 łyżka oleju

1 wędzony pstrąg obrany z ości

Przygotowanie:

W garnku rozgrzej olej i zeszklij drobno posiekaną cebulę.

Dodaj wywar, kukurydzę i paprykę konserwową i zagotuj.

Następnie dodaj przyprawy i szczypiorek.

Całość zmiksuj blenderem.

Dodaj limonkę i przed podaniem udekoruj kolendrą i wędzonym pstrągiem.

Ciasto z kukurydzy

Składniki:

1,5 szkl. mąki kukurydzianej

1 puszka kukurydzy odsączona

1/2 szkl. mąki pszennej

Puszka mleka skondensowanego

1 łyżka masła

Łyżka proszku do pieczenia

100 g wiórków kokosowych

Biała czekolada do dekoracji

Przygotowanie:

Piekarnik nastaw na temperaturę 180 st.

Formę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia.

Kukurydzę zmiksuj na gładką masę.

Dodaj mleko.

Dodaj jajka.

Dodaj mąki i wiórki kokosowe i wymieszaj łyżką.

Następnie dodaj proszek do pieczenia i masło w temperaturze pokojowej.

Dokładnie wymieszaj.

Ciasto przelej do formy i piecz w piekarniku 45 min.

Na koniec polej rozpuszczoną białą czekoladą.

Burgery z kukurydzy

Składniki:

1 puszka ciecierzycy

1 puszka kukurydzy

1/2 małej czerwonej cebuli

1 ząbek czosnku

6 łyżek zmielonych migdałów lub bułki tartej

3 łyżki tartego parmezanu

Garść posiekanej, świeżej mięty

1 jajko

Chili mielone, sól i pieprz do smaku

Bułki na burgery

Sałata, cebula

Pomidory

Majonez

Keczup do podania

Przygotowanie:

Cebulę posiekaj w drobną kostkę.

Dodaj czosnek i kukurydzę oraz ciecierzycę.

Zmiksuj całość na gładką masę.

Dodaj migdały lub bułkę tartą oraz jajko.

Dopraw parmezanem, solą, pieprzem oraz miętą.

Uformuj 8 małych burgerów i wstaw do lodówki na około godzinę.

Następnie smaż na głębokim oleju i podawaj z ulubionymi dodatkami.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości