Maroko to orientalna kraina, która oczarowała turystów z całego świata. Przyciągają ich wspaniałe krajobrazy, wyjątkowa kultura, ciekawa architektura oraz jedyna w swoim rodzaju kuchnia marokańska. Pełne egzotyki potrawy marokańskie to kwintesencja tradycji arabskich oraz wpływów kultury afrykańskiej i europejskiej. Takie połączenie czyni tamtejszą kuchnię jedyną w swoim rodzaju. Marokańskie dania smakował podróżnik Michał Cessanis.Choć Maroko leży w Afryce, posiada wiele elementów kultury azjatyckiej. Bliskość Hiszpanii sprawia zaś, że jest także silnie powiązane ze światem europejskim. Ten kulturowy „miszmasz” wpływa również na tradycyjną kuchnię Maroka – dania marokańskie bogate są w różnorodne składniki oraz przyprawy. Kraje śródziemnomorskie wniosły do kuchni Maroka oliwę z oliwek i cytrusy, kraje arabskie zamiłowanie do wyrazistych przypraw i sezamu, a afrykańskie do świeżych warzyw i roślin strączkowych. Marokańczycy mogą pochwalić się również oryginalnymi potrawami narodowymi. Daniem sztandarowym, które serwuje każda restauracja marokańska, jest marokański tadżin. To on rozsławił kuchnię Maroka na cały świat.
Zobacz także:
Co warto zobaczyć w Marrakeszu? Największe atrakcje miasta
Marokańska kuchnia – charakterystyka
Kuchnia marokańska dopiero buduje swoją pozycję wśród popularnych kuchni świata, jednak wraz ze wzrostem liczby odwiedzających Maroko turystów, rośnie również zainteresowanie jego tradycjami kulinarnymi. O unikatowości kuchni decydują przede wszystkim wyraziste, tradycyjne marokańskie przyprawy: szafran, kardamon, kumin, papryka, kminek, goździk, cynamon, imbir, oregano i mięta. W sklepach specjalizujących się w kuchniach świata możemy spotkać również popularną w krajach Bliskiego Wschodu Ras el Hanout – przyprawę marokańską, stanowiącą mieszankę kilkunastu różnych dodatków używanych w kuchni północnej Afryki i południowo-wschodniej Azji. Potrawy marokańskie obfitują w różnorodne warzywa, szczególnie popularnymi są: bakłażan, cukinia, papryka, pomidory, cebula i czosnek. Wartości odżywczych nadają im bogate w białko rośliny strączkowe: fasola, ciecierzyca i soczewica. Nie oznacza to jednak, że wśród marokańskich specjałów nie znajdziemy mięsa. Uwielbiane przez turystów marokańskie jedzenie to przede wszystkim potrawy z kurczaka, jagnięciny i baraniny.
Tadżin marokański – przepis na prawdziwą marokańską ucztę
Listę dań marokańskich, których warto spróbować, zdecydowanie otwiera tadżin marokański. Przepis na niego nie jest skomplikowany, ale wymaga dokładności i precyzji. To właśnie z tego dania słynie cała kuchnia marokańska. Tadżin to tak naprawdę tradycyjne marokańskie naczynie do gotowania. Kształtem przypomina ono glinianego bączka i służy do przygotowywania potraw na rozżarzonym węglu bądź drewnie. Tadżin (arab. tajjin ) jako potrawa to połączenie różnorodnych składników z wyrazistymi arabskimi przyprawami. Jego podstawą są pomidory, ziemniaki i zielone oliwki. Danie występuje zarówno w wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej.
Kuchnia marokańska – przepisy, których warto spróbować
Marokańskie potrawy to bogactwo nie tylko wyrazistych smaków, ale i kolorów oraz aromatów. To właśnie takich dań spodziewamy się podczas egzotycznych wakacji w dalekich, „ciepłych krajach”. Wyjątkowe połączenia smakowe, orientalne wariacje i przyprawy z Maroka stanowią prawdziwą ucztę dla naszego podniebienia. Podczas urlopu w tym fascynującym kulturowo kraju warto spróbować hariry . Jest to tradycyjna, bogata w składniki zupa marokańska, w smaku przypominająca nieco polską „gulaszową”. Dzięki licznym wartościom odżywczym i sporej ilości białka z powodzeniem stanowić może jednodaniowy obiad. Harira przygotowywana jest na bazie pomidorowego wywaru. Dodaje się do niego makaron, kawałki mięsa wołowego, seler naciowy oraz ciecierzycę. Całość doprawia sporą ilością posiekanych liści kolendry oraz szafranem i imbirem. Warto będąc w Maroku spróbować dań typowych dla kuchni arabskiej, takich jak falafle, hummus, pieczona baranina czy zupa z czerwonej soczewicy.
Słodkie Maroko, czyli tradycyjne desery marokańskie
Desery marokańskie są bardzo słodkie, ale i jednocześnie zdrowe, gdyż często zawierają w sobie miód pszczeli, orzechy oraz bakalie. Nierzadko posmakować w nich możemy anyż, cytrusy oraz daktyle. To, co wyróżnia je na tle deserów z innych zakątków świata to przede wszystkim… wygląd. Tradycyjny deser marokański to prawdziwe dzieło sztuki! Ozdabiane migdałami, bakaliami i wiórkami kokosowymi ciasteczka w finezyjnych kształtach stanowią idealny dodatek do uwielbianej przez Marokańczyków mocnej herbaty lub kawy.
Pozostałe wiadomości
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"