Nasze akcje

Pogodna kuchnia DDTVN w Uniejowie

Nasze akcje

Aktualizacja:

Daria Ładocha i Bartek Jędrzejak wyruszyli z "Pogodną kuchnią Dzień Dobry TVN" w Polskę. Dziś goszczą w Uniejowie, gdzie Daria prosto z naszego foodtucka serwuje zdrowe fast-foody dla dzieci, a Bartek opowiada o pogodzie. Jakie miejscowości odwiedzą w kolejnych tygodniach?

Grillowane warzywa z pastą z cukinii z suszonymi pomidorami

Składniki na 10 porcji:

6 opakowań pasty z cukinii z suszonymi pomidorami

6 papryk czerwonych

5 papryk żółtych

6 papryk zielonych

6 cebuli

główka czosnku

1 kg pieczarek

sól, pieprz

1 opakowanie oregano

1 opakowanie papryki wędzonej

1 butelka oliwy z oliwek

mała butelka octu balsamicznego

2 opakowania sera cheddar

2 pęczki bazyli

2 x bochenek chleba razowego pokrojonego na plasterki

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa pokrój na kawałki i ułóż na tackach do grillowania. Dodaj przyprawy, skrop olejem octem balsamicznym i grilluj 25 minut. Na koniec dodaj bazylię i ser cheddar potarty na tarce o grubych oczkach. Podawaj z chlebem.

Amerykańskie szaszłyki z kukurydzą i kiełbasą

Składniki:

5 x kukurydza średniej wielkości

8 x czerwone cebule

30 małych pieczarek

4 cukinie niedużej wielkości

1 czerwona papryka

4 x żółta papryka

1 ananas świeży

opakowanie kiełbasy (nie wiem ile jest sztuk w paczce)

sól

długie wykałaczki namoczone w wodzie przez 30 minut

Składniki marynaty:

3 łyżki oleju

2 łyżki syropu klonowego

1 łyżka musztardy

1 łyżka octu balsamicznego

1/2 łyżeczki słodkiej papryki w przyprawie

1/4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego

szczypta cynamonu

Przygotowanie:

Składniki marynaty dokładnie wymieszaj ze sobą. Warzywa i kiełbasę pokrój na mniejsze kawałki, posól i nabij w długie wykałaczki w różnej kolejności. Następnie posmaruj szaszłyki marynatą, zawiń w folię i wstaw do lodówki na minimum godzinę. Następnie wyjmij je z lodówki i poczekaj aż osiągną temperaturę pokojową. Wówczas zacznij grillować je w ogrodzie lub na patelni grillowej co 2-3 minuty przewracając szaszłyki na drugą stronę.

Hot dogi z dużą ilością warzyw i sosem domowej roboty, boczkiem i sezamem

Składniki:

10 bułek do hot dogów

10 kiełbasek do hot dogów

sałata lodowa lub zielona

3 x czerwona cebula

2 x ogórek zielony

kukurydza z puszki

5 pomidorów 

opakowanie kaparów

opakowanie cebulki prażonej

5 ogórków małosolnych

1 granat

2 x boczek w plastrach

SOS: majonez, musztarda, keczup, kolendra

Przygotowanie: Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszaj w misce. Wydrąż bułki. Kiełbaski i boczek grilluj na grillu lub na patelni. Bułki tez możesz podgrzać na grillu. Do bułek włóż kiełbaski i boczek, dodaj warzywa pokrojone na plasterki, kapary oraz ziarenka granatu. Dodaj sos, a na koniec posyp cebulką.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości