Liczi – obieranie, właściwości, ciekawostki

Liczi
Liczi
Źródło: galitskaya/Getty Images
Liczi to owoc, który zachwyca swoim wyglądem. Jednak nie tylko pięknie się prezentuje, ale też wybornie smakuje. Liczi ma wiele właściwości odżywczych, stanowi bogate źródło witaminy C i reguluje ciśnienie krwi. Działa korzystnie na pracę serca, układ immunologiczny oraz układ kostny.

Liczi jest owocem niewielkim, jednak bardzo smacznym. Jest okrągłe i sprawia nieco kłopotu podczas obierania, zwłaszcza osobom, które robią to po raz pierwszy. Jak jeść świeże liczi? Czy można spożywać je na surowo?

Jak obierać i jeść liczi? 

Liczi jest owocem, który na pierwszy rzut oka może dziwić swoim wyglądem. Owoc zamknięty jest bowiem w skorupce – w zależności od dojrzałości owocu, może mieć ona kolor pomarańczowy, różowy lub czerwony. Na skorupce znajdują się stożkowate wypustki. Nie dziwi zatem fakt, że wiele osób nie bardzo wie, jak obierać i jak należy jeść liczi . Skórka liczi nie jest tak twarda, jak się wydaje. Aby zjeść pyszny owoc pod nią ukryty, należy odkroić część skórki od strony ogonka. Pozostałą skórkę należy delikatnie oddzielić od owocu – nie jest to trudne. Wewnątrz ukryty jest bardzo smaczny miąższ. Przed zjedzeniem owocu warto wyciągnąć pestkę. Miąższ należy w tym celu przeciąć z jednej strony. Jeżeli ktoś zadaje sobie pytanie, jak poprawnie jeść liczi , powinien jak najszybciej spróbować spróbować zmierzyć się z tym wyzwaniem, a przekona się, że nie ma w tym nic trudnego. 

Liczi – właściwości 

Liczi jest owocem bardzo popularnym w Chinach. Przez całe wieki ogrody cesarzy ozdabiano właśnie drzewami liczi, które nie tylko wydawały piękne owoce, ale również zachwycały swoimi kwiatami. Cesarze chińscy, ale też liczni taoiści, bardzo doceniali właściwości tego owocu. Cóż takiego zawiera liczi, że w Chinach do dzisiaj zachęca się do jego spożywania? Przede wszystkim w liczi znajdują się duże ilości antyoksydantów, które, jak powszechnie wiadomo, działają przeciwnowotworowo. Jedząc liczi, dostarcza się do organizmu także polifenole i potas. Działają one przeciwmiażdżycowo, a ich systematyczne spożywanie reguluje ciśnienie. W 100 g liczi znajduje się zaledwie 0,44 g tłuszczu i 1,3 g błonnika. Liczi jest bogate w witaminy: C, B6, E, K, kwas foliowy, tiaminę, a także ryboflawinę. Zawiera wapń, żelazo, potas, fosfor, cynk, a także magnez. Liczi działa także przeciwzapalnie ze względu na obecność rutyny – jednego z polifenoli, świetnie sprawdza się także w walce z wirusem opryszczki.

Jak smakuje liczi? 

Liczi to owoc egzotyczny, a jego smak trudno porównać do jakiegokolwiek z naszych rodzimych owoców. Niektórzy uważają, że smak przypomina truskawki lub czereśnie. Miąższ owocu jest słodki, ale jednocześnie orzeźwiający, można wyczuć lekką kwaskowatość. Powinien błyszczeć i mieć jednolitą konsystencję. A kolor? Owoc pod skorupką jest perłowy.

Liczi – zastosowanie 

Jak jeść owoc liczi? Można spożywać go na surowo, a jego zastosowanie jest naprawdę bardzo szerokie. Można traktować ten owoc tak, jak wiele naszych rodzimych owoców, a zatem z powodzeniem zrobić z liczi kompot, może być dodatkiem do deserów i ciast. Liczi bardzo dobrze sprawdza się w sałatkach owocowych. Najlepiej łączyć je z gruszką i papają. Składniki te pokrojone na małe kawałki, polane świeżym sokiem z cytryny wraz z miętą smakują wyśmienicie! Liczi można podawać również w towarzystwie ryb i owoców morza. 

Liczi – ciekawostki 

  • Jeżeli jest problem z oderwaniem skórki, oznacza to, że owoc jest niedojrzały.
    • Liczi nie są jak większość owoców – nie dojrzewają po zebraniu. Jeżeli trafi się niedojrzałe, nic nie pomoże, że odłożymy je na kilka dni w nadziei, że dojrzeje.
      • Liczi nie należy przechowywać przez długi czas. Jest to owoc delikatny, który psuje się już po kilku dniach.
        • Wybierając owoce, należy decydować się na zakup tylko tych jędrnych, które dobrze się prezentują.
          • Owoce liczi można suszyć – przypominają wtedy duże rodzynki.
            • Owoce liczi sprawdzają się również w zalewie.
              • Liczi jest zdrowe, jednak zawiera spore ilości cukru. Nie jest zatem najodpowiedniejszym owocem w diecie redukcyjnej.
                • Na liczi można być uczulonym. Dlatego każdy, kto je liczi po raz pierwszy, nie powinien przesadzać z ilością.

                  Kiedy już wiadomo, jakie właściwości ma ten owoc, a także, jak obierać i jeść liczi , można po niego sięgnąć następnym razem w sklepie. Od kilku lat pojawia się bardzo często w sprzedaży w Polsce. 

                  Strasznie dobre przekąski Darii Ładochy na halloween. Zobacz video:

                  Strasznie dobre przekąski Darii Ładochy na halloween
                  Źródło: x-news

                  Zobacz także:

                  Autor: Adrian Adamczyk

                  Źródło zdjęcia głównego: galitskaya/Getty Images

                  podziel się:

                  Pozostałe wiadomości