Anielskie ciasto czekoladowe, buffalo wings i inne dania na poprawę nastroju

Szymon Czerwiński
Szymon Czerwiński w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN
Nic tak nie poprawia nastroju, jak dobre jedzenie. W kuchni Dzień Dobry TVN Szymon Czerwiński specjalnie dla nas przygotował potrawy, które jego samego wprawiają w dobry humor. Na naszym stole pojawiły się: anielskie ciasto czekoladowe, buffalo wings i smashburger.

Anielskie ciasto czekoladowe - przepis krok po kroku

Składniki na anielskie ciasto czekoladowe:

  • 3 jaja
    • 200 g cukru brązowego
      • 200 g mąki
        • łyżeczka proszku do pieczenia
          • łyżeczka cukru waniliowego
            • 100 ml mleka
              • 100 g kakao
                • 200 g czekolady gorzkiej
                  • 50 g orzechów włoskich
                    • puszka masy krówkowej
                      • 50 g płatków migdałów
                        • 500 g mascarpone
                          • 500 g śmietany kremówki
                            • 5 dojrzałych bananów
                              • 100 g kakao

                                Jak przygotować anielskie ciasto czekoladowe:

                                Jaja ubij miksera na puszystą masę razem z cukrem. Następnie nie przestawaj ubijać i dodawaj po łyżce mąki. Miksuj, aż składniki się połączą i nie będzie grudek. Do ubijającej się masy dodaj proszek do pieczenia, cukier waniliowy, mleko oraz połowę kakao. Połącz składniki. Do gotowej masy dodaj orzechy włoskie i za pomocą szpatułki wymieszaj składniki. Ciasto przełóż do prostokątnej formy wysmarowanej masłem. Piecz przez 40-50 minut w 180 st. C.

                                Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia. Na wystudzone ciasto wyłóż warstwę masy krówkowej i oprósz płatkami migdałów i ułóż banany. Następnie wyszprycuj przygotowaną wcześniej masę śmietanową. Ciasto udekoruj kakao, schowaj do lodówki na kilka godzin.

                                Buffalo wings - przepis krok po kroku

                                Składniki na buffalo wings:

                                Wings:

                                • 1,5 kg skrzydełek z kurczaka
                                  • 3 łyżki oliwy
                                    • 2 ząbki czosnku
                                      • 1/2 szklanki sosu buffalo
                                        • 1/4 szklanki sosu BBQ
                                          • 2 łyżki miodu
                                            • 2 łyżki masło
                                              • sól
                                                • pieprz

                                                  Sos buffalo:

                                                  • 700 ml ketchupu lub pasaty
                                                    • 200 ml soku pomidorowego
                                                      • 2 łyżeczki sosu tabasco
                                                        • 150 ml octu winnego
                                                          • 2 łyżki brązowego cukru
                                                            • 100 g masła
                                                              • 1/4 łyżeczki sosu worcestershire
                                                                • sól
                                                                  • pieprz
                                                                    • łyżeczka słodkiej papryki
                                                                      • 2 ząbki czosnku

                                                                        Jak przygotować buffalo wings:

                                                                        Sos: w garnka umieszczonym na średnim ogniu dodaj ketchup, sok pomidorowy, tabasco, ocet winny, cukier brązowy, masło, sos worcestershire, paprykę, przeciśnięty przez prasę czosnek. Dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez około 20 minut, aż sos zgęstnieje.

                                                                        Wings: piekarnik nagrzej do 200 st. C, a dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia. Skrzydełka z kurczaka umyj pod bieżącą wodą i osusz za pomocą ręcznika papierowego. Do dużej miski przełóż mięso i dodaj oliwę, przeciśnięty przez prasę czosnek, sól i pieprz. Dokładnie połącz ze sobą składniki poprzez wcieranie w mięso marynaty. Przełóż skrzydełka na papier do pieczenia i piecz w nagrzanym piekarniku przez około 50 minut - aż będą złociste i chrupiące. Następnie przełóż do dużej miski. W rondelku połącz ze sobą sos buffalo, BBQ, miód, masło oraz dopraw solą i pieprzem. Gotuj na małym ogniu mieszając za pomocą rózgi, aż połączą się składniki w jednolity sos. Do miski ze skrzydełkami przelej przygotowany sos. Wymieszaj dokładnie ze sobą składniki, do czasu, aż skrzydełka będą w całości pokryte w glazurze. Ułóż ponownie na blasze do pieczenia i wstaw do rozgrzanego piekarnika na około 5 minut - do czasu, aż glazura skarmelizuje się.

                                                                        Smashburger - przepis krok po kroku

                                                                        Składniki smashburger:

                                                                        • 4 bułeczki z dobrej piekarni maślane burgerowe
                                                                          • 600 g antrykotu mielonego (sezonowany RIB EYE)
                                                                            • 400 g łopatki wołowej mielonej
                                                                              • 200 g w plastrach cheddar oryginalny
                                                                                • 2 łyżki keczupu
                                                                                  • 2 łyżki majonezu
                                                                                    • duża cebula biała
                                                                                      • duży pomidor
                                                                                        • rukola

                                                                                          Dodatki:

                                                                                          • sól
                                                                                            • pieprz
                                                                                              • 200 g ziemniaków
                                                                                                • 2 l oleju rzepakowego

                                                                                                  Piklowany zielony ogórek:

                                                                                                  • zielony ogórek
                                                                                                    • 200 ml octu z białego wina
                                                                                                      • łyżka cukru
                                                                                                        • łyżeczka Tabasco lub płatków chili
                                                                                                          • łyżeczka wędzonej papryki
                                                                                                            • pęczek mięty
                                                                                                              • sól
                                                                                                                • pieprz

                                                                                                                  Jak przygotować smashburger:

                                                                                                                  Piklowany zielony ogórek: ogórki umyj, a następnie pokrój w cienkie plastry za pomocą szatkownicy lub ostrego noża. Przełóż do miski i zalej octem z cukrem, tabasco i papryką wędzoną oraz świeżą miętę. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 2 godziny, aby się przegryzło.

                                                                                                                  Burger: bułeczki przekrój na pół i grilluj na grillu lub suchej patelni. Następnie odłóż na deskę. Mięso przełóż do miski i wyrób na jednolitą masę. Dopraw solą i pieprzem. Następnie zrób kulki wielkości piłki do tenisa. Tak przygotowane mięso zostaw na 30 minut, aby złapało temperatury pokojowej.

                                                                                                                  Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę lub łój wołowy, ułóż po trzy kuleczki, następnie wytnij z papieru do pieczenia równe kwadraty. Przyłóż jeden kwadrat papieru na jedną kulkę. Dociśnij za pomocą łopatki. Burger powinien być płaski. Następnie po przełożeniu na drugą stronę połóż po trzy plasterki sera żółtego. Wlej na patelnię 50 ml wody i przykryj przykrywką. Grilluj, aż ser będzie płynny.

                                                                                                                  Karmelizuj na patelni cebulę na brązowy kolor. Bułeczkę podstawę posmaruj keczupem. Następnie ułóż sałatę, dwa lub trzy cienkie kotlety z serem, cebulę karmelizowaną i ogórki. Drugą część bułki posmaruj majonezem.

                                                                                                                  Zobacz także:

                                                                                                                  Autor: Izabela Dorf

                                                                                                                  Źródło: Szymon Czerwiński

                                                                                                                  Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN

                                                                                                                  podziel się:

                                                                                                                  Pozostałe wiadomości