Pielęgnacja twarzy i ciała

Kosmetyki z mocznikiem - dlaczego warto je stosować?

Pielęgnacja twarzy i ciała

Aktualizacja:
Galina Zhigalova / EyeEm

Mocznik jest naturalnym składnikiem ludzkiej skóry, który istotnie wpływa na poziom jej nawilżenia. Obniżenie jego ilości może skutkować nieprzyjemnym uczuciem suchości, a nawet występowaniem podrażnień na ciele. Kosmetyki z mocznikiem tworzą na skórze barierę, gwarantującą właściwe nawodnienie, dlatego warto sięgać po nie jak najczęściej.

Mocznik w kosmetykach nie cieszy się dużą popularnością, jednak jego cenne właściwości są powodem, dla którego warto go stosować. Większości z nas mocznik kojarzy się przede wszystkim z kremami do rąk czy stóp. Niesłusznie, bowiem jego zastosowanie jest znacznie bardziej rozległe.

Mocznik w kosmetykach - właściwości

Cenne właściwości mocznika wykorzystywane są przy produkcji wielu preparatów pielęgnacyjnych, także stosowanych w kosmetyce estetycznej. Substancja ma formę bezbarwnego i bezwonnego proszku, dlatego nie podrażnia wrażliwej skóry, może być także przeznaczona do pielęgnacji cery ze skłonnością do alergii.

Mocznik wykazuje bardzo silne działanie nawilżające, dlatego często stanowi podstawowy składnik kremów. Istotne znaczenie ma pochodzenie mocznika, to, że jest on naturalnym składnikiem skóry. Zmniejszenie jego poziomu w naskórku powoduje natychmiastowe przesuszenie cery. Dlatego po produkty z tym preparatem warto sięgać nie tylko w celu pielęgnacji dłoni czy stóp, ale także wtedy, gdy chcemy odzyskać uczucie nawilżenia na twarzy.

Mocznik może działać antybakteryjnie i złuszczająco. Właściwości keratolityczne mocznika (rozluźnianie połączeń keratynowych w skórze) sprawiają, że ta wyjątkowa substancja przenika przez warstwę rogową naskórka, złuszczając go i odblokowując ujścia gruczołów łojowych. Proces ten reguluje także poziom odparowywania wody ze skóry. Mocznik w kosmetykach będzie więc odpowiedni nawet dla cery trądzikowej i problematycznej .

Kosmetyki z mocznikiem - zastosowanie

Mocznik to uniwersalna substancja, która nadaje się do pielęgnacji każdego rodzaju skóry. Znajdziemy go nie tylko w kosmetykach do twarzy, ale także w preparatach myjących i nawilżających ciało.

Antybakteryjne działanie mocznika sprawdza się w pielęgnacji skóry trądzikowej, dlatego często pojawia się on w tonikach do twarzy , ale także w solach do kąpieli , które pozwalają pozbyć się kłopotliwych prysków, pojawiających się na plecach zwłaszcza podczas upałów.

Substancja pełni rolę eksfoliantu, co oznacza, że doskonale peelinguje i złuszcza martwy naskórek. Z tego powodu wykorzystuje się ją w emulsjach i maseczkach , które przywracają odpowiednią kondycję skórze na łokciach i kolanach. Maseczki z mocznikiem mogą być stosowane także na twarz.

Okłady na bazie mocznika mogą z kolei przynosić ukojenie przesuszonej i podrażnionej cerze. Przydają się zwłaszcza po kilkugodzinnej kąpieli słonecznej, dlatego warto sięgnąć po nie podczas urlopu. Skutecznie łagodzą oparzenia, a przy okazji nawilżają zmęczoną słońcem skórę.

Zobacz także:

Zobacz wideo: Jak dbać o skórę latem?

Autor: Magdalena Brzezińska

Pozostałe wiadomości