Pielęgnacja twarzy i ciała

Gliceryna kosmetyczna do twarzy, włosów. Jedna substancja, wiele zastosowań

Pielęgnacja twarzy i ciała

Aktualizacja:
fot. Anna Afetova/Getty Images

Gliceryna wykorzystywana jest w przemyśle kosmetycznym, farmaceutycznym i w kuchni. Jest nietoksyczna, bezbarwna i bezwonna, a przy tym wykazuje szereg pozytywnych właściwości: kosmetykom zapewnia trwałość i odpowiednią konsystencję, a użyta we właściwym stężeniu działa nawilżająco lub wysuszająco.

Gliceryna występuje w formie naturalnej oraz syntetycznej. W pierwszym przypadku pozyskuje się ją z oleju kokosowego lub palmowego, w drugim – z propylenu. Gliceryna wpływa korzystnie na skórę i włosy, dlatego znalazła zastosowanie w przemyśle kosmetycznym. Łagodzi podrażnienia skóry, nawilża ją, wygładza, nadaje elastyczności, zapobiega pękaniu naskórka i pomaga transportować w głąb skóry wartościowe składniki. Gliceryna kosmetyczna służy również do pielęgnacji włosów – zapobiega ich wypadaniu i rozdwajaniu się.

Gliceryna kosmetyczna do twarzy, na włosy. Właściwości

Gliceryna, czyli glicerol, jest szeroko wykorzystywana w kosmetyce, a także przemyśle farmaceutycznym i w kuchni. Gliceryna kosmetyczna pomaga zachować odpowiednią konsystencję kosmetyków, a jednocześnie sprawia, że są trwalsze, działa również korzystnie na skórę, włosy i paznokcie. Gliceryna ma przede wszystkim właściwości nawilżające i natłuszczające, dlatego często dodawana jest do kremów i balsamów nawilżających, a także preparatów ochronnych na zimę.

Warto zaznaczyć, że w zależności od stężenia, w jakim zostaje użyta gliceryna w kosmetykach, inne będzie jej działanie: mniejsza ilość gliceryny w kosmetyku (5–15 proc.) odpowiada za nawilżające i regenerujące właściwości preparatu, większe stężenie (ponad 25proc.) sprawia, że kosmetyk działa odkażająco i wysuszająco. Najczęściej jednak wykorzystywane są właściwości nawilżające oraz higroskopijne gliceryny – to dzięki nim woda zostaje zatrzymana w naskórku. Glicerol uelastycznia i ujędrnia skórę, wygładza drobne zmarszczki, łagodzi podrażnienia. Kosmetyki z jego zawartością polecane są szczególnie do cery suchej, zniszczonej i dojrzałej, a także atopowej.

Gliceryna pomaga także chronić skórę przed czynnikami zewnętrznymi, np. mrozem, wiatrem, dlatego często znaleźć można ją w składzie kremów natłuszczających stosowanych zimą. Jest to składnik bezpieczny, przeznaczony do pielęgnacji każdego rodzaju skóry. Kremy z glicerolem do stóp przeznaczone są dla osób z problemem pękających pięt i nadmiernym rogowaceniem naskórka. To jednak nie jedyne zastosowanie gliceryny kosmetycznej. Znaleźć ją można również w kosmetykach do włosów – szamponach, odżywkach, maskach. Ich zadaniem jest wzmocnienie struktury włosów, poprawa ich kondycji, nadanie im blasku i pięknego wyglądu. Gliceryna zapobiega nadmiernemu wypadaniu włosów, a także rozdwajaniu końcówek.

Kiedy nie stosować gliceryny? Przeciwwskazania

Gliceryna jest substancją bezpieczną, a reakcje uczuleniowe podczas jej stosowania są dość rzadkie. Trzeba jednak liczyć się z możliwością wystąpienia alergii, która objawia się miejscową czerwoną wysypką. W takiej sytuacji należy zrezygnować z używania preparatów z dodatkiem glicerolu. Gliceryna nie jest jednak substancją toksyczną i zazwyczaj nie odnotowuje się jej szkodliwego działania na organizm.

Jak stosować glicerynę?

Gliceryny można szukać w kosmetykach powszechnie dostępnych: kremach, balsamach, pomadkach, mydłach, szamponach, odżywkach do włosów, preparatach do pielęgnacji dłoni i stóp. Inną możliwością jest zakup gliceryny w czystej postaci (można nabyć ją w aptece), a następnie dodać do wybranego kosmetyku, np. maski do włosów, kremu itp. Popularna jest również glicerynowa baza pod cienie do powiekwystarczy glicerynę wymieszać z wodą w proporcjach 1:3. W celu nawilżenia włosów i poprawy ich wyglądu warto dodać kilka jej kropli do maski czy ulubionej odżywki.

Gliceryna stosowana jest także jako lek, głównie przeczyszczający, ułatwiający wypróżnianie się. Można przyjmować ją doustnie lub w postaci czopków. Te ostatnie podaje się już dzieciom po ukończeniu 3. roku życia, mogą po nie sięgać także kobiety w ciąży. Glicerol jest także składnikiem kropli do oczu, które stosowane są w przypadku dolegliwości zwanych zespołem suchego oka – łagodzą uczucie pieczenia oraz nawilżają. Krople aplikuje się do worka spojówkowego.

Gliceryna kosmetyczna na kurz?

Gliceryny można również użyć podczas codziennych porządków w domu – dodana do wody, w której płukana jest ściereczka do przecierania mebli, ułatwi usuwanie kurzu. Gliceryna sprawi, że pozbywanie się brudu będzie dużo łatwiejsze, a kurz nie będzie się tak szybko osadzał. Warto też czyścić z jej pomocą okna, lustra, a nawet szkła okularów. Lustra i szkła w okularach nie będą zachodziły parą, a okna staną się czyste i błyszczące. Glicerol dodany do płukania ubrań, zwłaszcza z wełny, zadziała zmiękczająco, a zastosowany do czyszczenia elementów z gumy sprawi, że będą one pięknie błyszczeć.

Zobacz też:

Dlaczego warto postawić na świeże kosmetyki? "Pozwalają zachować naturalność"

Kąpiel w herbacie sposobem na relaks i piękną skórę. Japonki ją uwielbiają

Maść z witaminą A – najważniejsze właściwości i zastosowanie

Zobacz wideo: Jakie są najbardziej szkodliwe substancje w kosmetykach?

Autor: Adrian Adamczyk

Pozostałe wiadomości