Jak smakują Włochy?

Partner sekcji:
Jak smakują Włochy?
Materiał promocyjny

Ważny element wykwintnego posiłku. Ta woda zmienia smak i charakter twojego dania

Źródło: Dzień Dobry TVN
Smaki wakacji, czyli najlepsze obiadowe propozycje na lato
Smaki wakacji, czyli najlepsze obiadowe propozycje na lato
Woda na włoskim przyjęciu
Woda na włoskim przyjęciu
Upały za oknem dają się we znaki. W takim momentach należy pamiętać o nawodnieniu. Woda to w końcu źródło życia. Widzieliście, że kluczową rolę odgrywa także w wykwintnych posiłkach? Cristina Catese zdradziła nam przepisy na Ciambelle z ryżu, pomarańczowy puchar z granolą, krem z jogurtu greckiego i ricotty  oraz kuskus z tuńczykiem, mikro ziołami i awokado, a wszystko to z wykorzystaniem włoskiej naturalnej gazowanej wody mineralnej. Prosto i smacznie.

Woda – źródło życia i smacznych posiłków

O tym, jak ważną rolę w naszym życiu odgrywa woda, nie trzeba mówić chyba nikomu. Nie wszyscy jednak wiedzą, że odpowiednio przygotowana, idealnie nadaje się do wykwintnych dań, które zaskoczą waszych domowników. Z racji tego, że gotowanie wymaga dobrej jakości produktów, numerem jeden włoskiej ekspertki jest woda S.Pellegrino.

To, co ją wyróżnia, to skład mineralny, zawartość naturalnego CO2 i odpowiedni stopień nagazowania,  dzięki któremu woda ta wpływa na smak całego dania. Ponadto produkt ten ma bogatą tradycję, jego źródło znajduje się u stóp włoskich Alp na północ od Bergamo. Zanim jednak trafi do butelki, pokonuję 30-letnią podróż, która rozpoczyna się na szczytach włoskich Dolomitów w postaci opadów deszczu i śniegu, a następnie przez warstwy skał wzbogacając się w minerały.

To wszystko sprawia, że S.Pellegrino zawiera więcej minerałów, co klasyfikuje ją w kategorii wód średniozmineralizowanych. Mimo wszystko znana jest ze swoich delikatnych, musujących podniebienie bąbelków. Idealnie łączy się również z mocnymi i pełnymi czerwonymi winami oraz intensywnymi i wyrazistymi potrawami. Nic dziwnego, że woda ta zyskała uznanie i ceniona jest przez hydrosommelierów oraz kucharzy na całym świecie. Rekomenduje ją sam Andreas Larsson, laureat nagrody Best Sommelier od the World.

Jeszcze jedno - dzięki dobrze zbilansowanej kwasowości oraz lekko słonawym posmaku woda ta gasi nawet największe pragnienie.

Ciambella z ryżu czarnej Wenus z krewetkami i przegrzebkami - przepis krok po kroku

Składniki dla 2 osób:

  • 125 g ryżu Venere
    • 6 przegrzebków
      • 8 krewetek
        • pęczek pietruszki
          • 1 szalotka
            • 150 g pomidorków koktajlowych
              • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
                • oliwa z oliwek extra virgin
                  • sól i pieprz
                    • 20 kwiatów jadalnych (małych)

                      Przygotowanie:

                      1. Oczyścić krewetki z pancerzyków i usunąć jelita za pomocą wykałaczki.
                        1. Ryż venus gotować w osolonej wodzie przez czas podany na opakowaniu (40-45 MIN).
                          1. W woku umieścić 2 łyżki oliwy i zrumienić posiekaną szalotkę, dodać pomidorki koktajlowe i krewetki, uzupełnić białym winem, odparować.
                            1. Na osobnej patelni obsmaż przegrzebki z obu stron.
                              1. Gdy ryż jest gotowy, odcedzić go i dodać do sosu, dobrze wymieszać, uzupełnić posiekaną natką pietruszki.
                                1. Umieść miskę na środku talerza, ułóż wokół niej ryż, a następnie wyjmij miskę. Dodaj kwiaty jadalne.

                                  Pomarańczowy puchar z granolą - przepis krok po kroku

                                  Składniki:

                                  • Hazelnut granola - mieszanka chrupiących płatków zbożowych i suszonych owoców,
                                    • Na puszkę ok. 400 g chrupiącej granoli
                                      • 250 g płatków owsianych
                                        • 2 czubate łyżki stołowe miodu (millefiori, akacjowy, kasztanowy itp.)
                                          • 1 łyżka stołowa wody
                                            • 50 ml oleju z nasion
                                              • 2 łyżki syropu klonowego
                                                • 30 g brązowego cukru
                                                  • 1 szczypta soli
                                                    • 1 łyżeczka cynamonu w proszku
                                                      • 150 g prażonych orzechów laskowych
                                                        • 20 g nasion sezamu
                                                          • 100 g migdałów bez skórki
                                                            • 60 g ciemnej czekolady o zawartości kakao 70%.

                                                              Przygotowanie:

                                                              1. Do miski wsyp płatki owsiane, sezam, cynamon w proszku i grubo posiekane migdały. Dobrze wymieszaj.
                                                                1. Do małego rondelka wlej miód, cukier, sól, wodę, olej i syrop, a następnie gotuj wszystko na małym ogniu przez kilka minut, ciągle mieszając.
                                                                  1. Gdy mieszanka zacznie się gotować na wolnym ogniu, a na brzegach zacznie się tworzyć piana o bursztynowym kolorze, wyłącz kuchenkę i przelej syrop do miski z płatkami owsianymi. Płyn powinien przykryć płatki.
                                                                    1. Umieść granolę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadź mieszankę na całej powierzchni, a następnie wstaw blachę do nagrzanego piekarnika z wentylacją w temperaturze 160° na około 40 minut.
                                                                      1. Granola powinna się jednocześnie opiekać i karmelizować, dlatego co 10 minut trzeba będzie mieszać masę łyżką. Po tym czasie granola będzie miała ładny, złotobrązowy kolor.
                                                                        1. Następnie wyjmij je z piekarnika i ugnieć w prostokąt, dociskając łyżką. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia, a następnie połamać na duże kawałki.
                                                                          1. Przekrój uprażone orzechy laskowe na pół i dodaj je razem z kawałkami czekolady do masy.
                                                                            1. Granolę można przechowywać do 2 tygodni w szczelnie zamkniętym pojemniku, z dala od wilgoci.

                                                                              Krem z jogurtu greckiego i ricotty - przepis krok po kroku

                                                                              Składniki:

                                                                              • 300 gramów niskotłuszczowego jogurtu białego
                                                                                • 250 g sera ricotta
                                                                                  • 50 g cukru pudru
                                                                                    • 2 łyżki stołowe cukru
                                                                                      • 1 słodka pomarańcza (2, jeśli jest mała)
                                                                                        • 3 cm korzenia imbiru - drobno startego
                                                                                          • sok z cytryny
                                                                                            • liście mięty

                                                                                              Przygotowanie:

                                                                                              1. Obierz pomarańczę i umieść ją w blenderze razem z 2 łyżkami cukru, 1 łyżką soku z cytryny i sokiem ze startego imbiru.
                                                                                                1. Zmiksuj wszystko do uzyskania puszystego musu. Mus jest gotowy.
                                                                                                  1. Wlej ricottę do miski i zmiękcz ją, ubijając elektryczną trzepaczką.
                                                                                                    1. Dodać cukier i jogurt, a następnie jeszcze chwilę ubijać, aby uzyskać gładki i jednolity krem.
                                                                                                      1. Umieść granolę w dolnej części kubków. Wylej krem na granolę i schładzaj pucharki w lodówce przez co najmniej 30 minut.
                                                                                                        1. Na wierzchu ułóż mus pomarańczowy i listki mięty, a następnie schładzaj przez kolejne pół godziny przed podaniem.

                                                                                                          Kuskus z tuńczykiem, mikro ziołami i awokado - przepis krok po kroku

                                                                                                          Składniki na 4 porcje:

                                                                                                          • 320 g kuskusu
                                                                                                            • 200 g tuńczyka
                                                                                                              • 1 awokado
                                                                                                                • 1 limonka
                                                                                                                  • 4 łyżki stołowe sosu sojowego
                                                                                                                    • 2 łyżki stołowe posiekanego imbiru
                                                                                                                      • 2 łyżki stołowe sezamu prażonego
                                                                                                                        • mikro zioła - kiełki grochu, kiełki czerwonej rzepy, kiełki rzodkiewki
                                                                                                                          • oliwa z oliwek extra virgin
                                                                                                                            • sól i pieprz

                                                                                                                              Przygotowanie:

                                                                                                                              1. Doprowadzić do wrzenia 400 g wody z dodatkiem szczypty soli.
                                                                                                                                1. Umieść kuskus w misce, zalej go wrzątkiem i odstaw na 5 minut, aż kuskus wchłonie całą wodę, a następnie wymieszaj widelcem, aby go spulchnić.
                                                                                                                                  1. W małej misce zemulguj 4 łyżki oleju z 2 łyżkami soku z limonki, sosem sojowym i posiekanym imbirem.
                                                                                                                                    1. Oczyść awokado, usuwając skórkę i pestkę, a następnie pokrój je na plasterki.
                                                                                                                                      1. Wymieszać kuskus z sosem, a następnie nałożyć kostki awokado, tuńczyka i mikro zioła.

                                                                                                                                        Zobacz także:

                                                                                                                                        Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN Online

                                                                                                                                        Materiał promocyjny
                                                                                                                                        podziel się:

                                                                                                                                        Pozostałe wiadomości