Woda – źródło życia i smacznych posiłków
O tym, jak ważną rolę w naszym życiu odgrywa woda, nie trzeba mówić chyba nikomu. Nie wszyscy jednak wiedzą, że odpowiednio przygotowana, idealnie nadaje się do wykwintnych dań, które zaskoczą waszych domowników. Z racji tego, że gotowanie wymaga dobrej jakości produktów, numerem jeden włoskiej ekspertki jest woda S.Pellegrino.
To, co ją wyróżnia, to skład mineralny, zawartość naturalnego CO2 i odpowiedni stopień nagazowania, dzięki któremu woda ta wpływa na smak całego dania. Ponadto produkt ten ma bogatą tradycję, jego źródło znajduje się u stóp włoskich Alp na północ od Bergamo. Zanim jednak trafi do butelki, pokonuję 30-letnią podróż, która rozpoczyna się na szczytach włoskich Dolomitów w postaci opadów deszczu i śniegu, a następnie przez warstwy skał wzbogacając się w minerały.
To wszystko sprawia, że S.Pellegrino zawiera więcej minerałów, co klasyfikuje ją w kategorii wód średniozmineralizowanych. Mimo wszystko znana jest ze swoich delikatnych, musujących podniebienie bąbelków. Idealnie łączy się również z mocnymi i pełnymi czerwonymi winami oraz intensywnymi i wyrazistymi potrawami. Nic dziwnego, że woda ta zyskała uznanie i ceniona jest przez hydrosommelierów oraz kucharzy na całym świecie. Rekomenduje ją sam Andreas Larsson, laureat nagrody Best Sommelier od the World.
Jeszcze jedno - dzięki dobrze zbilansowanej kwasowości oraz lekko słonawym posmaku woda ta gasi nawet największe pragnienie.
Ciambella z ryżu czarnej Wenus z krewetkami i przegrzebkami - przepis krok po kroku
Składniki dla 2 osób:
- 125 g ryżu Venere
- 6 przegrzebków
- 8 krewetek
- pęczek pietruszki
- 1 szalotka
- 150 g pomidorków koktajlowych
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- oliwa z oliwek extra virgin
- sól i pieprz
- 20 kwiatów jadalnych (małych)
Przygotowanie:
- Oczyścić krewetki z pancerzyków i usunąć jelita za pomocą wykałaczki.
- Ryż venus gotować w osolonej wodzie przez czas podany na opakowaniu (40-45 MIN).
- W woku umieścić 2 łyżki oliwy i zrumienić posiekaną szalotkę, dodać pomidorki koktajlowe i krewetki, uzupełnić białym winem, odparować.
- Na osobnej patelni obsmaż przegrzebki z obu stron.
- Gdy ryż jest gotowy, odcedzić go i dodać do sosu, dobrze wymieszać, uzupełnić posiekaną natką pietruszki.
- Umieść miskę na środku talerza, ułóż wokół niej ryż, a następnie wyjmij miskę. Dodaj kwiaty jadalne.
Pomarańczowy puchar z granolą - przepis krok po kroku
Składniki:
- Hazelnut granola - mieszanka chrupiących płatków zbożowych i suszonych owoców,
- Na puszkę ok. 400 g chrupiącej granoli
- 250 g płatków owsianych
- 2 czubate łyżki stołowe miodu (millefiori, akacjowy, kasztanowy itp.)
- 1 łyżka stołowa wody
- 50 ml oleju z nasion
- 2 łyżki syropu klonowego
- 30 g brązowego cukru
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczka cynamonu w proszku
- 150 g prażonych orzechów laskowych
- 20 g nasion sezamu
- 100 g migdałów bez skórki
- 60 g ciemnej czekolady o zawartości kakao 70%.
Przygotowanie:
- Do miski wsyp płatki owsiane, sezam, cynamon w proszku i grubo posiekane migdały. Dobrze wymieszaj.
- Do małego rondelka wlej miód, cukier, sól, wodę, olej i syrop, a następnie gotuj wszystko na małym ogniu przez kilka minut, ciągle mieszając.
- Gdy mieszanka zacznie się gotować na wolnym ogniu, a na brzegach zacznie się tworzyć piana o bursztynowym kolorze, wyłącz kuchenkę i przelej syrop do miski z płatkami owsianymi. Płyn powinien przykryć płatki.
- Umieść granolę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadź mieszankę na całej powierzchni, a następnie wstaw blachę do nagrzanego piekarnika z wentylacją w temperaturze 160° na około 40 minut.
- Granola powinna się jednocześnie opiekać i karmelizować, dlatego co 10 minut trzeba będzie mieszać masę łyżką. Po tym czasie granola będzie miała ładny, złotobrązowy kolor.
- Następnie wyjmij je z piekarnika i ugnieć w prostokąt, dociskając łyżką. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia, a następnie połamać na duże kawałki.
- Przekrój uprażone orzechy laskowe na pół i dodaj je razem z kawałkami czekolady do masy.
- Granolę można przechowywać do 2 tygodni w szczelnie zamkniętym pojemniku, z dala od wilgoci.
Krem z jogurtu greckiego i ricotty - przepis krok po kroku
Składniki:
- 300 gramów niskotłuszczowego jogurtu białego
- 250 g sera ricotta
- 50 g cukru pudru
- 2 łyżki stołowe cukru
- 1 słodka pomarańcza (2, jeśli jest mała)
- 3 cm korzenia imbiru - drobno startego
- sok z cytryny
- liście mięty
Przygotowanie:
- Obierz pomarańczę i umieść ją w blenderze razem z 2 łyżkami cukru, 1 łyżką soku z cytryny i sokiem ze startego imbiru.
- Zmiksuj wszystko do uzyskania puszystego musu. Mus jest gotowy.
- Wlej ricottę do miski i zmiękcz ją, ubijając elektryczną trzepaczką.
- Dodać cukier i jogurt, a następnie jeszcze chwilę ubijać, aby uzyskać gładki i jednolity krem.
- Umieść granolę w dolnej części kubków. Wylej krem na granolę i schładzaj pucharki w lodówce przez co najmniej 30 minut.
- Na wierzchu ułóż mus pomarańczowy i listki mięty, a następnie schładzaj przez kolejne pół godziny przed podaniem.
Kuskus z tuńczykiem, mikro ziołami i awokado - przepis krok po kroku
Składniki na 4 porcje:
- 320 g kuskusu
- 200 g tuńczyka
- 1 awokado
- 1 limonka
- 4 łyżki stołowe sosu sojowego
- 2 łyżki stołowe posiekanego imbiru
- 2 łyżki stołowe sezamu prażonego
- mikro zioła - kiełki grochu, kiełki czerwonej rzepy, kiełki rzodkiewki
- oliwa z oliwek extra virgin
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Doprowadzić do wrzenia 400 g wody z dodatkiem szczypty soli.
- Umieść kuskus w misce, zalej go wrzątkiem i odstaw na 5 minut, aż kuskus wchłonie całą wodę, a następnie wymieszaj widelcem, aby go spulchnić.
- W małej misce zemulguj 4 łyżki oleju z 2 łyżkami soku z limonki, sosem sojowym i posiekanym imbirem.
- Oczyść awokado, usuwając skórkę i pestkę, a następnie pokrój je na plasterki.
- Wymieszać kuskus z sosem, a następnie nałożyć kostki awokado, tuńczyka i mikro zioła.
Zobacz także:
- Toskania, Kalabria, a może Sycylia? Włoskie regiony, które warto odwiedzić
- Sekrety smaku Italii. Włoska kuchnia to nie tylko jedzenie
- Wykwintne pyszności od Cristiny Catese
Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN Online