Jak smakują Włochy?

Ważny element wykwintnego posiłku. Ta woda zmienia smak i charakter twojego dania

Jak smakują Włochy?

Smaki wakacji, czyli najlepsze obiadowe propozycje na lato
Smaki wakacji, czyli najlepsze obiadowe propozycje na latoDzień Dobry TVN
wideo 2/2

Upały za oknem dają się we znaki. W takim momentach należy pamiętać o nawodnieniu. Woda to w końcu źródło życia. Widzieliście, że kluczową rolę odgrywa także w wykwintnych posiłkach? Cristina Catese zdradziła nam przepisy na Ciambelle z ryżu, pomarańczowy puchar z granolą, krem z jogurtu greckiego i ricotty  oraz kuskus z tuńczykiem, mikro ziołami i awokado, a wszystko to z wykorzystaniem włoskiej naturalnej gazowanej wody mineralnej. Prosto i smacznie.

Woda – źródło życia i smacznych posiłków

O tym, jak ważną rolę w naszym życiu odgrywa woda, nie trzeba mówić chyba nikomu. Nie wszyscy jednak wiedzą, że odpowiednio przygotowana, idealnie nadaje się do wykwintnych dań, które zaskoczą waszych domowników. Z racji tego, że gotowanie wymaga dobrej jakości produktów, numerem jeden włoskiej ekspertki jest woda S.Pellegrino.

To, co ją wyróżnia, to skład mineralny, zawartość naturalnego CO2 i odpowiedni stopień nagazowania,  dzięki któremu woda ta wpływa na smak całego dania. Ponadto produkt ten ma bogatą tradycję, jego źródło znajduje się u stóp włoskich Alp na północ od Bergamo. Zanim jednak trafi do butelki, pokonuję 30-letnią podróż, która rozpoczyna się na szczytach włoskich Dolomitów w postaci opadów deszczu i śniegu, a następnie przez warstwy skał wzbogacając się w minerały.

To wszystko sprawia, że S.Pellegrino zawiera więcej minerałów, co klasyfikuje ją w kategorii wód średniozmineralizowanych. Mimo wszystko znana jest ze swoich delikatnych, musujących podniebienie bąbelków. Idealnie łączy się również z mocnymi i pełnymi czerwonymi winami oraz intensywnymi i wyrazistymi potrawami. Nic dziwnego, że woda ta zyskała uznanie i ceniona jest przez hydrosommelierów oraz kucharzy na całym świecie. Rekomenduje ją sam Andreas Larsson, laureat nagrody Best Sommelier od the World.

Jeszcze jedno - dzięki dobrze zbilansowanej kwasowości oraz lekko słonawym posmaku woda ta gasi nawet największe pragnienie.

Ciambella z ryżu czarnej Wenus z krewetkami i przegrzebkami - przepis krok po kroku

Składniki dla 2 osób:

  • 125 g ryżu Venere
  • 6 przegrzebków
  • 8 krewetek
  • pęczek pietruszki
  • 1 szalotka
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • oliwa z oliwek extra virgin
  • sól i pieprz
  • 20 kwiatów jadalnych (małych)

Przygotowanie:

  1. 1Oczyścić krewetki z pancerzyków i usunąć jelita za pomocą wykałaczki.
  2. 2Ryż venus gotować w osolonej wodzie przez czas podany na opakowaniu (40-45 MIN).
  3. 3W woku umieścić 2 łyżki oliwy i zrumienić posiekaną szalotkę, dodać pomidorki koktajlowe i krewetki, uzupełnić białym winem, odparować.
  4. 4Na osobnej patelni obsmaż przegrzebki z obu stron.
  5. 5Gdy ryż jest gotowy, odcedzić go i dodać do sosu, dobrze wymieszać, uzupełnić posiekaną natką pietruszki.
  6. 6Umieść miskę na środku talerza, ułóż wokół niej ryż, a następnie wyjmij miskę. Dodaj kwiaty jadalne.

Pomarańczowy puchar z granolą - przepis krok po kroku

Składniki:

  • Hazelnut granola - mieszanka chrupiących płatków zbożowych i suszonych owoców,
  • Na puszkę ok. 400 g chrupiącej granoli
  • 250 g płatków owsianych
  • 2 czubate łyżki stołowe miodu (millefiori, akacjowy, kasztanowy itp.)
  • 1 łyżka stołowa wody
  • 50 ml oleju z nasion
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 30 g brązowego cukru
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu w proszku
  • 150 g prażonych orzechów laskowych
  • 20 g nasion sezamu
  • 100 g migdałów bez skórki
  • 60 g ciemnej czekolady o zawartości kakao 70%.

Przygotowanie:

  1. 1Do miski wsyp płatki owsiane, sezam, cynamon w proszku i grubo posiekane migdały. Dobrze wymieszaj.
  2. 2Do małego rondelka wlej miód, cukier, sól, wodę, olej i syrop, a następnie gotuj wszystko na małym ogniu przez kilka minut, ciągle mieszając.
  3. 3Gdy mieszanka zacznie się gotować na wolnym ogniu, a na brzegach zacznie się tworzyć piana o bursztynowym kolorze, wyłącz kuchenkę i przelej syrop do miski z płatkami owsianymi. Płyn powinien przykryć płatki.
  4. 4Umieść granolę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadź mieszankę na całej powierzchni, a następnie wstaw blachę do nagrzanego piekarnika z wentylacją w temperaturze 160° na około 40 minut.
  5. 5Granola powinna się jednocześnie opiekać i karmelizować, dlatego co 10 minut trzeba będzie mieszać masę łyżką. Po tym czasie granola będzie miała ładny, złotobrązowy kolor.
  6. 6Następnie wyjmij je z piekarnika i ugnieć w prostokąt, dociskając łyżką. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia, a następnie połamać na duże kawałki.
  7. 7Przekrój uprażone orzechy laskowe na pół i dodaj je razem z kawałkami czekolady do masy.
  8. 8Granolę można przechowywać do 2 tygodni w szczelnie zamkniętym pojemniku, z dala od wilgoci.

Krem z jogurtu greckiego i ricotty - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 300 gramów niskotłuszczowego jogurtu białego
  • 250 g sera ricotta
  • 50 g cukru pudru
  • 2 łyżki stołowe cukru
  • 1 słodka pomarańcza (2, jeśli jest mała)
  • 3 cm korzenia imbiru - drobno startego
  • sok z cytryny
  • liście mięty

Przygotowanie:

  1. 1Obierz pomarańczę i umieść ją w blenderze razem z 2 łyżkami cukru, 1 łyżką soku z cytryny i sokiem ze startego imbiru.
  2. 2Zmiksuj wszystko do uzyskania puszystego musu. Mus jest gotowy.
  3. 3Wlej ricottę do miski i zmiękcz ją, ubijając elektryczną trzepaczką.
  4. 4Dodać cukier i jogurt, a następnie jeszcze chwilę ubijać, aby uzyskać gładki i jednolity krem.
  5. 5Umieść granolę w dolnej części kubków. Wylej krem na granolę i schładzaj pucharki w lodówce przez co najmniej 30 minut.
  6. 6Na wierzchu ułóż mus pomarańczowy i listki mięty, a następnie schładzaj przez kolejne pół godziny przed podaniem.

Kuskus z tuńczykiem, mikro ziołami i awokado - przepis krok po kroku

Składniki na 4 porcje:

  • 320 g kuskusu
  • 200 g tuńczyka
  • 1 awokado
  • 1 limonka
  • 4 łyżki stołowe sosu sojowego
  • 2 łyżki stołowe posiekanego imbiru
  • 2 łyżki stołowe sezamu prażonego
  • mikro zioła - kiełki grochu, kiełki czerwonej rzepy, kiełki rzodkiewki
  • oliwa z oliwek extra virgin
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. 1Doprowadzić do wrzenia 400 g wody z dodatkiem szczypty soli.
  2. 2Umieść kuskus w misce, zalej go wrzątkiem i odstaw na 5 minut, aż kuskus wchłonie całą wodę, a następnie wymieszaj widelcem, aby go spulchnić.
  3. 3W małej misce zemulguj 4 łyżki oleju z 2 łyżkami soku z limonki, sosem sojowym i posiekanym imbirem.
  4. 4Oczyść awokado, usuwając skórkę i pestkę, a następnie pokrój je na plasterki.
  5. 5Wymieszać kuskus z sosem, a następnie nałożyć kostki awokado, tuńczyka i mikro zioła.

Zobacz także:

Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN Online

Pozostałe wiadomości