Joanna Przetakiewicz zdradza przepis na ulubione danie z dzieciństwa. "Rozkosz warta wszystkiego"

Joanna Przetakiewicz
Joanna Przetakiewicz
Źródło: Kamil Piklikiewicz/East News
Joanna Przetakiewicz zdradziła, jaki jest jej ulubiony smak z dzieciństwa i pochwaliła się autorskim przepisem na najlepsze pierogi z jagodami i bitą śmietaną. Gwiazda pokazała na nagraniu, jak dokładnie je przygotować.

Joanna Przetakiewicz gotuje pierogi

Sezon letni trwa w najlepsze, a my, póki możemy, cieszymy się darami natury prosto z ogrodu czy lasu. Podczas gdy jedni zajadają się jagodziankami, inni stawiają na… pierogi z jagodami. Tę drugą opcję wybrała m.in. Joanna Przetakiewicz. Projektantka mody nie tylko pokazała, jak smakuje sezonowe danie, ale także jak samodzielnie je przygotowała. Jak się okazuje, ma ona swój własny przepis na smak dzieciństwa.

Przepisy Andrzeja Polana

Źródło: Dzień Dobry TVN
Kulinarna podróż z Polanem
Kulinarna podróż z Polanem
Szparagowy zawrót głowy
Szparagowy zawrót głowy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy Polana
Wigilijne potrawy Polana
Pizza a la Polan
Pizza a la Polan
Kuchnia winogronowa
Kuchnia winogronowa

- Jagodowy brak umiaru. Szał i obłęd. Na stole i na talerzu. Rozkosz warta wszystkiego. Mój ulubiony smak z dzieciństwa do teraz. Masz ochotę spróbować? – rozpoczęła.

Joanna Przetakiewicz - przepis na pierogi z jagodami i bitą śmietaną

Gwiazda podzieliła się z obserwującymi dokładnym przepisem oraz wstawiła kilka filmików obrazujących proces gotowania.

Przygotowanie:

  • Mąkę (2 szklanki) mieszasz z gorącą wodą (1 szklanka) i solą (szczypta).
    • Wyrabiasz ciasto (najlepiej mikserem).
      • Dodajesz jajko (1 w całości).
        • Ponownie wyrabiasz ciasto tak długo, aż będzie można je wyjąć z miski bez efektu klejenia (powinno mieć konsystencję plasteliny).
          • Przekładasz ciasto na talerzyk, przykrywasz miseczką i wstawiasz do lodówki (na 45 minut).
            • Po schłodzeniu dzielisz porcję na małe kulki i cienko rozwałkowujesz.
              • Wycinasz małe kółka kieliszkiem lub specjalną foremką.
                • Na każde kładziesz jagody posypane wcześniej cukrem (ja używam z brzozy).
                  • Ulepione pierogi wkładasz do wrzącej wody.
                    • Gotujesz na małym ogniu (3-5 minut).
                      • Wykładasz na talerz i… SMACZNEGO!

                        - Czego chcieć więcej? Wyłącznie bitej śmietany. Bez niej to nie to samo. A przecież napisałam w pierwszym zdaniu, że obowiązuje braku umiaru. A Ty jakie lubisz najbardziej? - podsumowała Joanna.

                        Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

                        Zobacz także:

                        Autor: Nastazja Bloch

                        Źródło zdjęcia głównego: Kamil Piklikiewicz/East News

                        podziel się:

                        Pozostałe wiadomości