Basia Ritz dobrze znana jest fanom "MasterChefa". Restauratorka wygrała pierwszą edycję polskiego show i do dzisiaj cieszy się uznaniem gości, jak i ludzi ze świata gastronomii. Niestety zdarzają się i tacy, którzy próbują dowieść, że Ritz o kuchni niewiele wie. - Nie wróżono mi kariery gastronoma - wyjawiła właścicielka restauracji w rozmowie z reporterem serwisu Dzień Dobry TVN Oskarem Netkowskim. Basia Ritz - historia kariery kulinarnejRestauratorka znana jest z dumnego tytułu pierwszego polskiego "MasterChefa". Przez ponad 20 lat mieszkała za granicą, jednak jej serce zawsze było w Gdańsku, w którym się wychowała.
- Spędziłam tutaj całą swoją młodość. Urodziłam się w Gdańsku, ale całe moje dorosłe życie i to co mnie kształtowało, to było 25 lat w Niemczech, z czego ponad 20 lat w Kolonii. Po wygraniu "MasterChefa" wiedziałam, że jednym miastem, do którego jestem w stanie wrócić, to będzie Gdańsk. Bardzo często wracam myślami do tego programu. Zabrzmi to kiczowato, ale to zwycięstwo zmieniło moje życie - opowiada Basia Ritz.
- Większość kolegów z branży się ze mnie podśmiewało i mówiło, że przyszła celebrytka i chce nam pokazać, jak się gotuje. Nie wróżono mi kariery gastronoma. A ja naiwnie podeszłam do tematu. Myślałam, że to będzie lajcik, że przyjdę do restauracji, trochę pogotuję, przyjmę gości. Moja restauracja stała się maszyną. Jestem odpowiedzialna za innych ludzi, których zatrudniam. Do tego doszedł problem, że jestem kobietą bez szkoły kucharskiej. Nie było łatwo. Postawiłam na młodą załogę. Wysegregowałam sobie ludzi może nie z największymi kwalifikacjami, ale z pasją i ambicjami. To był strzał w dziesiątkę - podsumowała.
Basia Ritz o życiowych planachW programie znalazła się z przypadku - nie planowała wcześniej kariery w kuchni z udziałem mediów. Przeznaczenie jednak pokierowało ją przed kamery TVN, co przyniosło rozpoznawalność i otworzyło wiele drzwi. A głównie tych do restauracji Ritz.
- Decyzja o wzięciu udziału w "MasterChefie" była spontaniczna. Ale otwarcie restauracji wymagało ode mnie przygotowań i doświadczenia, które i tak było za krótkie. Zgłosiłam się do znajomych w Kolonii, którzy mają restaurację, czy mogę popracować u nich w kuchni. Przyjęli mnie, ale powiedzieli, że nie będę traktowana specjalnie. Szef powiedział, że będę musiała robić wszystkie prace jak każdy kucharz - obrać ziemniaki, umyć grill i oczywiście gotować. To była 3-miesięczna praktyka, która dała mi dużo wiedzy. To pokazało mi, że to jest coś, co kocham, nawet jeśli muszę szorować grill - wyjaśnia.
- Kiedy byłam młoda, chciałam być weterynarzem, a w ogóle to kapitanem statku. Zaczynałam marzyć o restauracji, kiedy zaczęłam gotować dla gości w domu. Zauważyłam, że sprawia mi to wielką przyjemność. Najtrudniej gotuje się dla gości. To domena gości polskich, że szukają dziury w całym - oczywiście nie wszyscy i nie chcę generalizować. Często słyszałam: "nie mam do czego się przyczepić". Odpowiedziałam raz, że gdybym wydała na kolację tyle pieniędzy, to bym się cieszyła każdą chwilą, a nie szukała czegoś, do czego mogę się przyczepić. Ludzie często myśleli, że mogą mnie krytykować, bo jurorzy mogli to robić. Chciałam być kilka razy niegrzeczna i zaprosić ich do gotowania na kuchnię, ale pokora jest potrzebna każdemu, więc przełykałam to - zwierzyła się Ritz.
Basia Ritz o cenach w restauracji Odwiedziliśmy lokal zwyciężczyni "MasterChefa". Ceny na pierwszy rzut oka mogą odstraszyć, ale jak tłumaczy właścicielka - nigdzie indziej nie zjemy świeżych i lokalnych produktów.
- Nie nastawiałam się na gości premium i nie nastawiałam się na to też. Wbrew pozorom przychodzą do nas całkiem normalni goście, którzy traktują tę kolację jako coś wyjątkowego - podczas pierwszych zaręczyn ryczeliśmy wszyscy.... Ceny są, jakie są, bo byliśmy jedną z pierwszych restauracji, która gotuje tylko na świeżym produkcie i często lokalnym. Goście wiedzą, że znajdą u nas coś, czego nie znajdą nigdzie indziej. Jeśli ktoś zna się na jedzeniu to wie, że musi za to płacić - zdradziła Basia Ritz.
Zobacz także:
Reporter: Oskar Netkowski
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN Online
Pozostałe wiadomości
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyMarta Krupa o trudnym związku i powrocie do show-biznesu. "Byłam poniżana"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"