Zwierzęta

Czy kot może jeść surowe mięso? Jakie jest najlepsze mięso dla kota?

Zwierzęta

iStockphotoVitalii Zubritskyi/Getty Images

Koty to zwierzęta w stu procentach mięsożerne. Żyjąc na wolności, odżywiają się przede wszystkim gryzoniami oraz małymi ptakami, na które samodzielnie polują. Dieta kotów żyjących w domu powinna być jak najbardziej zbliżona do tego sposobu odżywiania.

Karmienie kota surowym mięsem staje się coraz bardziej popularne dzięki metodzie BARF. Polega ona na takim komponowaniu diety zwierzęcia, by jak najbardziej odpowiadała ona jego naturalnym potrzebom żywieniowym. Z każdym rokiem na całym świecie przybywa zwolenników tego typu odżywiania. Znajdują się wśród nich weterynarze, dietetycy, hodowcy oraz opiekunowie kotów.

Czy dawać kotu surowe mięso? Podstawy diety BARF

Założenia diety BARF (Biologically Appropriate Raw Foodbiologicznie odpowiednie surowe jedzenie) zostały stworzone w latach 90. XX wieku przez australijskiego weterynarza Iana Billinghursta. Jego zawodowe zainteresowania skupiały się przede wszystkim na odżywianiu psów i kotów oraz wpływie diety na zdrowie zwierząt.

W toku swoich badań weterynarz odkrył, że przyczyną wielu współczesnych chorób kotów oraz psów jest nieprawidłowa dieta, znacznie odbiegająca od sposobu, w jaki zwierzęta te odżywiały się w przeszłości. Billinghurst uznał, że sposobem, który zagwarantuje zwierzętom domowym zdrowie i dobre samopoczucie, jest przywrócenie ich tradycyjnego, naturalnego sposobu odżywiania.

Jak wygląda menu dziko żyjącego kota? Jego głównym składnikiem jest oczywiście surowe mięso, podroby oraz kości – ptaków lub gryzoni – na które zwierzę samodzielnie poluje. Zwolennicy diety BARF podkreślają, że odwzorowując ten model odżywiania w misce kota, zapewnić można mu dostęp do wszelkich niezbędnych składników odżywczych, a tym samym doskonałe zdrowie.

Karma czy surowe mięso dla kota?

Kot został udomowiony przez człowieka prawie dziesięć tysięcy lat temu. Przez zdecydowaną większość tego okresu dbał on jednak o swoje pożywienie samodzielnie. Powszechnie spotykane dzisiaj gotowe karmy pojawiły się w sprzedaży dopiero w drugiej połowie lat 90. XX wieku.

Pierwsza na świecie konserwa dla kotów trafiła na sklepowe półki w 1958 roku. W latach 70. powstała pierwsza sucha karma dla domowych mruczków. Dwadzieścia lat później rozpoczęto produkcję specjalnych karm weterynaryjnych, których spożywanie zalecane jest w przypadku kotów z różnego rodzaju problemami zdrowotnymi.

Jak widać, koty otrzymują gotowe pożywienie od niedawna. Ich organizmy wciąż nie dostosowały się w pełni do takiej diety. Natura drapieżników wciąż domaga się surowego mięsa. Łatwo zauważyć, że nawet domowy kot, którego miska jest zawsze pełna, z chęcią skorzysta z okazji do zapolowania na mysz czy ptaka.

Ile surowego mięsa dla kota?

Karmienie kota zgodnie z zasadami diety BARF jest niestety trudne i czasochłonne. Nie wystarczy po prostu podawać kotu surowego mięsa zamiast pokarmu z puszki. Konieczne jest dokładne opracowanie planu żywieniowego, tak, by w diecie pupila nie zabrakło żadnych substancji odżywczych. Ważne jest uwzględnienie odpowiedniej ilości kalorii, balansu pomiędzy białkiem, tłuszczem a węglowodanami oraz zapewnienie kotu dostępu do niezbędnych witamin i minerałów.

Ponadto karmienie kota w zgodzie z zasadami diety BARF wymaga odpowiedniego przygotowania pokarmu. Większość mięs, zanim trafi do kociej miski, powinna zostać zamrożona w odpowiedniej temperaturze (aby usunąć niebezpieczne dla zwierzęcia bakterie). Kości powinno się zmielić, niektóre podroby zaś sparzyć.

W związku z szeregiem trudności, jakie może sprawiać karmienie kota wyłącznie surowym mięsem, optymalnym rozwiązaniem często okazuje się żywienie oparte na wysokojakościowych, bezzbożowych karmach i podawanie surowego mięsa jedynie w formie urozmaicenia, uzupełnienia diety.

Jakie surowe mięso dla kota?

Najbardziej wartościowe dla kotów jest mięso z przerostami, ścięgnami, żyłkami oraz tłuszczem. Nie należy odkrawać tych elementów przed podaniem mięsa kotu. Szczególnie poleca się podawanie kotom:

  • wołowiny,
  • drobiu,
  • cielęciny,
  • jagnięciny,
  • królika,
  • ryb słodkowodnych oraz morskich.

Raczej odradza się karmienie kota surową wieprzowiną, ze względu na ryzyko zakażenia wirusem Aujeszkiego.

Kotu jak najbardziej podawać można różnego rodzaju podroby – serca, żołądki, wątróbkę czy nerki. Należy jednak odpowiednio je przygotować:

  • żołądki drobiowe przed podaniem należy zagotować i pokroić,
  • wątróbkę należy podgotować lub sparzyć gorącą wodą i nie podawać jej częściej niż 2 razy tygodniowo,
  • nerki należy namoczyć w wodzie przez kilka godzin (można odstawić na noc).

Kotu można podawać również chrząstki oraz kości, należy jednak pamiętać, że w żadnym wypadku nie można ich gotować (ugotowane, kruche kości mogą uszkodzić układ pokarmowy kota). Przed podaniem warto je zmielić.

Zobacz także:

Zobacz wideo: Jak odchudzić tłustego kota?

Autor: Adrian Adamczyk

Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto

Pozostałe wiadomości