Jałowiec – jak go uprawiać? Jakie są odmiany jałowca?

Jałowiec
Jałowiec
Źródło: gojak / Getty Images
Jałowiec to charakterystyczny krzew z liśćmi w kształcie długich szpilek. Roślina przybiera różne wysokości i formy w zależności od odmiany. Jałowiec pospolity to najczęściej spotykany gatunek, który rośnie w bardzo wielu miejscach. Krzew z łatwością przystosowuje się do niesprzyjających warunków – słabej gleby czy małego nasłonecznienia.

Jałowiec wykorzystywany jest jako roślina ozdobna. Przykładem są tutaj jałowiec płożący czy jałowiec sabiński, które efektownie rozpościerają się wzdłuż ziemi. Z kolei jałowiec chiński idealnie nadaje się do kształtowania karłowatych krzewów, które mogą tworzyć zieloną dekorację ogrodu.

Jałowiec – co to za roślina?

Jałowiec to popularny rodzaj krzewów, które stanowią delikatne uzupełnienie ogrodowej przestrzeni. Naturalnie występuje w Europie, Azji, Ameryce, a nawet Afryce. Jałowiec pospolity rośnie w wielu regionach naszego kraju, najczęściej w województwie mazowieckim lub w górach. Roślina ta jest krzewem, który osiąga różną wysokość czy strukturę, w zależności od konkretnego gatunku. Niektóre okazy są bardzo niskie, inne pną się w górę i osiągają sporą wielkość. Jałowiec posiada zwykle niedługie, kłujące liście w formie szpilek oraz szyszkojagody rosnące w kwiatostanie. Roślina uprawiana jest w ogrodzie głównie ze względów dekoracyjnych. Warto jednak wiedzieć, że jałowiec wykazuje też właściwości lecznicze.

Jałowiec – gatunki

Wśród roślin takich jak jałowiec, gatunki występujące w Polsce i poza naszym krajem są bardzo różnorodne. Niskie świetnie sprawdzają się do dekoracji ogrodów, wyższe znajdą zastosowanie także w parkach. Bardzo dekoracyjnym gatunkiem jest jałowiec kolumnowy, którego przekrój w formie walca tworzy efektowny detal. Mogą one jednocześnie posłużyć jako forma odgradzającego żywopłotu. Wśród innych, najpopularniejszych gatunków można wyróżnić:

Jałowiec płożący – jeden z gatunków najczęściej stosowanych do dekoracji ogrodów, parków, alejek i wielu innych miejsc. Jego pędy rozpościerają się wzdłuż podłoża. Jest to forma karłowata, osiągająca do 30 cm wysokości, dlatego krzew jest dość niski. Jałowiec płożący lubi miejsca nasłonecznione, żyzną glebę i dobrze znosi mróz.

Jałowiec chiński – pochodzi z obszaru Chin i Japonii. Jest dość niski – osiąga do 20 cm wysokości. Jałowiec chiński wyróżnia się drobnymi, łuskowatymi liśćmi i pełną mrozoodpornością. Niektóre odmiany chińskie mogą mieć znacznie większą wysokość (np. Spartan – do 5 m wysokości).

Jałowiec sabiński – występuje naturalnie w Europie, Azji czy Afryce. Cechuje go rozłożysta forma – pędy pokładające się i podnoszące. Mogą one osiągnąć do 1,5 m wysokości. Jałowiec sabiński dobrze znosi nawet trudne warunki klimatyczne, jest za to rośliną trującą (spożycie pędów lub owoców grozi śmiercią).

Jałowiec łuskowaty – pochodzi z terenów Chin i Himalajów. Posiada krótkie, kłujące igły w niebieskim kolorze. Osiąga do 2 m wysokości. Jałowiec łuskowaty jest prosty w uprawie – rośnie na mniej żyznych i nasłonecznionych stanowiskach. Cechuje go odporność na suszę i mrozy.

Jałowiec skalny – przykładowo jałowiec Blue Arrow, występuje w Europie i Ameryce. Jego znakiem rozpoznawczym jest niebieski odcień igieł. Roślina wymaga miejsca nasłonecznionego, jest odporna na mróz.

Jałowiec wirginijski – naturalne warunki osiąga na terenach Ameryki Północnej. Występuje też w Europie, choć osiąga mniejszą wysokość (do 5 m). Może mieć formę kolumnową lub płożącą. Jałowiec wirginijski jest prosty w uprawie i odporny na mróz.

Jałowiec Hibernica – jedna z odmian jałowca pospolitego. Bardzo tolerancyjna względem warunków klimatycznych. Cechuje ją szybki wzrost, osiąga wysokość do 2 m. Jałowiec Hibernica ma zwarty, wyprostowany pokrój i igliwie w odcieniu niebieskim.

Jałowiec – właściwości

Ze względu na swój specyficzny smak jałowiec jako przyprawa znajduje zastosowanie w gotowaniu. Idealnie dopełnia dania mięsne lub owocowe, nadając im mieszankę smaku gorzkiego, słodkiego i lekko ostrego.

Równie znany jest fakt, że jałowiec ma właściwości lecznicze. Wykazuje działanie przeciwbakteryjne, dlatego jest pomocny w stanach zapalnych skóry, układu pokarmowego czy moczowego. Jakie jeszcze korzyści ze stosowania daje nam jałowiec? Owoce tej rośliny są pomocne w obniżaniu ciśnienia krwi, łagodzeniu objawów reumatyzmu, a przede wszystkim leczeniu zwykłego przeziębienia.

Jałowiec – uprawa

Chcąc zyskać piękny krzew jakim jest jałowiec, sadzonki powinno się umieścić w ziemi w okresie wczesnej wiosny, gdy zaczynają rosnąć, lub w czasie jesieni. Stanowisko i stan gleby powinny być dopasowane do konkretnego gatunku rośliny. Na ogół jałowiec ogrodowy lubi miejsca nasłonecznione, umiarkowanie suche, preferuje gleby przepuszczalne. Jest odporny na zanieczyszczenia i mróz, ale nie lubi nadmiaru wody. Jeśli chodzi o zabiegi pielęgnacyjne, jakich wymaga jałowiec, przycinanie krzewu wykonujemy, skracając pędy lub obcinając je przy nasadzie w niewielkiej liczbie.

Zobacz także:

Zobacz wideo: Rośliny runa leśnego w ogordzie

HGTV: Rośliny runa leśnego w ogrodzie

Autor: Adrian Adamczyk

Źródło zdjęcia głównego: gojak / Getty Images

podziel się:

Pozostałe wiadomości