Brzoskwinia – piękne drzewo ze smacznymi owocami. Jakie odmiany można uprawiać w Polsce?

Drzewo boskwiniowe
Fot: Barbara Rich / gettyimages.com
Brzoskwinia znana jest ze smacznych owoców. Co ciekawe, wcale nie musi rosnąć w ciepłych krajach. Równie dobrze będzie rozwijać się w przydomowym ogródku w Polsce. Przykładem może być brzoskwinia zwyczajna, czyli podstawowy gatunek tej rośliny. Na jakie inne odmiany warto zwrócić uwagę i jak należy je pielęgnować?

Ile kalorii ma brzoskwinia? To wyjątkowo często zadawane pytanie. Owoc drzewa znany jest z zawartości wielu korzystnych dla zdrowia witamin i minerałów. Do tego jest słodki, a przy tym niskokaloryczny. Zamiast kupować go w sklepie, można spróbować posadzić brzoskwinię we własnym ogrodzie. Owoce będą co prawda nieco mniej okazałe, jednak satysfakcja z ich wyhodowania będzie ogromna.

Brzoskwinia – odmiany i gatunki

Jaka jest najlepsza odmiana brzoskwini? Na jakie gatunki tego drzewka warto zwrócić uwagę? To zależy od preferencji ogrodnika. Kwitnąca brzoskwinia może być piękną ozdobą ogrodu, jednak uwaga skupiona jest zazwyczaj jedynie na jej owocach. W Polsce uprawianych jest kilka gatunków i odmian tego drzewa, m.in.:

· brzoskwinia zwyczajna – osiąga od 3 do 8 m wysokości. Kwitnie na różowo w marcu i na początku kwietnia. Jadalne owoce pojawiają się już w drugiej połowie kwietnia, jednak dojrzewają najczęściej w okresie od lipca do października. Ich masa to 100-200 g;

· brzoskwinia Inka – osiąga wysokość do 4 m. Różowe kwiaty pojawiają się w maju i stanowią element dekoracyjny, w związku z czym ta odmiana może być traktowana jako brzoskwinia ozdobna . Bardziej znana jest jednak z owoców – wyjątkowo dużych i mięsistych, których waga przekracza często 200 g. Dojrzewają pod koniec sierpnia i wykorzystywane są do wielu smacznych przetworów;

· brzoskwinia Harnaś – drzewo bardzo popularne w Polsce. Dorasta do 5 m wysokości i wyróżnia się dzwonkowatymi kwiatami, które rozkwitają w kwietniu. Owoce średniej wielkości, o masie 100-130 g, są gotowe do zbioru na przełomie lipca i sierpnia;

· brzoskwinia Redhaven – uznaje się ją za jedną z najbardziej smacznych odmian. Wyróżnia się kulistą koroną i niezwykle silnym wzrostem. Kwitnie wiosną, a jej owoce osiągają pełną dojrzałość wraz z końcem sierpnia. Ważą od 100 do 160 g;

· brzoskwinia Reliance – dorasta do ok. 6 m. Kwitnie na przełomie kwietnia i maja, a jej owoce dojrzewają w sierpniu. Ich masa jest niewielka – ważą 80-130 g, a smak nie należy do intensywnych;

· brzoskwinia Velvet – kolejna popularna odmiana, która charakteryzuje się silnym wzrostem. Jej owoce dojrzewają pod koniec sierpnia i są delikatnie spłaszczone. Ważą 90-120 g;

· brzoskwinia Halego – wyróżnia się wyjątkowo dużymi owocami o wadze do 300 g. Dojrzewają w drugiej połowie sierpnia.

Oprócz wymienionych odmian ciekawa jest jeszcze brzoskwinia Paraguayo , czyli brzoskwinia paragwajska, znana też jako brzoskwinia ciasteczkowa czy brzoskwinia płaska . Wyróżniają ją spłaszczone owoce o słodkim smaku. Jest to gatunek nieco mniej popularny, jednak zyskuje coraz więcej zwolenników.

Brzoskwinia – uprawa

Wysokie temperatury – z tym najczęściej kojarzy się brzoskwinia. Drzewo może być jednak uprawiane także w chłodniejszym klimacie. Najłatwiejszym sposobem na posadzenie brzoskwini jest zakup sadzonek. A brzoskwinia z pestki ? Okazuje się, że ta metoda również działa. Wymaga jednak bardzo dużej cierpliwości. Bez względu na sposób sadzenia, drzewu należy zapewnić odpowiednie warunki do rozwoju.

Brzoskwinia w ogrodzie powinna być posadzona w miejscu słonecznym i osłoniętym od wiatru. Dobrym pomysłem będzie stanowisko przy południowej ścianie domu.

Aby drzewko brzoskwini dobrze się rozwijało, należy zasadzić je w glebie żyznej i przepuszczalnej, najlepiej próchniczej. Będzie rosło także w ziemi gliniasto-piaszczystej.

Ważnym elementem dbania o brzoskwinię jest odpowiednie zabezpieczenie jej przed zimą. Część gatunków dobrze znosi niskie temperatury (np. brzoskwinia Harnaś, brzoskwinia Reliance, brzoskwinia Velvet czy częściowo brzoskwinia Inka), jednak zasadniczo drzewa te nie mają wysokiej mrozoodporności. Dlatego też w okresach największego chłodu należy okrywać je np. słomą lub agrowłókniną.

Warto też chronić brzoskwinię przed chorobami, zwłaszcza kędzierzawością liści. W tym celu należy stosować preparaty chemiczne.

Brzoskwinia – przycinanie

W pielęgnacji drzewa istotne jest cięcie brzoskwini , które musi być przeprowadzane każdego roku.

W pierwszym roku po zasadzeniu brzoskwini należy usunąć dolne gałęzie boczne. Wyższe pędy również dobrze jest skrócić. W kolejnych latach trzeba wycinać wszystkie nowo powstałe gałązki. Należy też pamiętać, że pędy owocowe nie powinny rosnąć gęściej niż 40 cm od siebie. W momencie gdy staną się grube (ok. 0,5 cm), trzeba je także przycinać do ¼ długości.

Brzoskwinia – wartości odżywcze i zdrowotne

Gdy brzoskwinię będziemy odpowiednio uprawiać, wyda smaczne, zdrowe i niskokaloryczne (przeciętnie 40-50 kcal) owoce, zawierające błonnik, witaminy C, B1, A, E, D i K oraz minerały, m.in. wapń, żelazo, potas czy magnez.

W przypadku brzoskwini, jej właściwości dla zdrowia są nie do przecenienia. Owoce działają pozytywnie na układ moczowy, nerki, a także pomagają w walce z zaparciami i anemią. Warto więc zastanowić się nad posadzeniem brzoskwini w ogrodzie i cieszyć się jej zaletami bez ograniczeń.

Zobacz film: Koktajl brzoskwiniowo-waniliowy. Źródło: Dzień Dobry TVN.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości