Bluszczyk kurdybanek – poznaj tajemnice rośliny

Bluszczyk kurdybanek
fot.Whiteway/Getty Images
Bluszczyk kurdybanek to roślina znana w medycynie naturalnej od dawna. Choć przez pewien czas jej popularność znacznie zmalała, dziś ponownie wraca do łask. Zioło znane jest również pod nazwą bluszczyk pospolity lub zimowy oraz jako kurdybanek. W naturalnym środowisku osiąga wysokość od 10 do 20 cm. Gdy rośnie na ostrym słońcu, na jego liściach pojawiają się charakterystyczne ciemnopurpurowe przebarwienia. Kurdybanek jest rośliną, z której może powstać nalewka pełna zdrowotnych właściwości. Jak jeszcze można ją wykorzystać?

Bluszczyk kurdybanek zakwita wiosną. Kwitnienie trwa do czerwca lub lipca albo jeszcze dłużej, jeśli roślina rośnie w miejscu zaciemnionym. Kwiaty mają kolor niebieski i są bardzo drobne. Korzenny zapach i miododajny charakter rośliny sprawiają, że przyciąga pszczoły. Bluszczyk kurdybanek najczęściej rośnie na polach, łąkach i w opuszczonych miejscach, właśnie stamtąd można pozyskać jego sadzonki. Jaką część rośliny można wykorzystać i jak ją ususzyć? Zastosowanie bluszczyku kurdybanku w dużej mierze zależy od naszych dolegliwości i tego, w jaki sposób najlepiej będzie nam go spożywać.

Supermoce roślin

Właściwości kurdybanku

Osoby, które pragną samodzielnie ususzyć roślinę, muszą pamiętać, że właściwości lecznicze kurdybanku dotyczą tylko jego nadziemnej części . Pędy oraz pożółkłe liście należy usunąć. Najlepszym czasem na zbiory będzie okres kwietnia i maja, w tym czasie roślina jest najbardziej wartościowa. Ziele kurdybanku należy suszyć w przewiewnym miejscu , pod zadaszeniem. Po wysuszeniu poczujemy korzenny zapach, sama zaś roślina powinna mieć kolor szarozielony. Jakie właściwości ma bluszczyk kurdybanek?

  • W składzie rośliny znajduje się wiele cennych substancji, takich jak: olejek lotny, glechomina, witamina C, prowitamina A, garbniki, cholina, kwasy fenolowe, trójterpeny, flawonoidy, sole mineralne – m.in. krzem, cynk, żelazo i wapń .
    • Pomaga zwalczyć dolegliwości związane z przewodem pokarmowym . Wpływa na wydzielanie soku żołądkowego, leczy niestrawność, zatrucia, wzdęcia. Dodatkowo bluszczyk kurdybanek umożliwia zwalczanie nieżytu żołądka i skurczów jelit. Działa żółciopędnie i żółciotwórczo.
      • Roślina wpływa odtruwająco na wątrobę i cały organizm . Poprawia działanie trzustki. Leczy zapalenia nerek, dróg moczowych i pęcherza. Wpływa na regenerację błon śluzowych przewodu pokarmowego.
        • Kurdybanek znajduje zastosowanie również w leczeniu astmy . Dodatkowo wykazuje działanie bakteriobójcze i grzybobójcze.
          • Roślina jest przydatna podczas zwalczania przeziębienia . Działa wykrztuśnie na wydzielinę zalegającą w oskrzelach i łagodzi kaszel. Ułatwia oddychanie, gdy cierpimy na infekcję dróg oddechowych. Pozytywnie wpływa na układ immunologiczny, z tego względu warto spożywać ją w okresie wzmożonej zachorowalności na grypę i przeziębienia.
            • Kurdybanek to roślina, która może być wykorzystywana również w postaci okładów na różnego rodzaju oparzenia, stan zapalny skóry lub świąd. Z tego względu jest polecana osobom zmagającym się z trądzikiem .
              • Zioło można dodawać także do kąpieli relaksacyjnej. W takim przypadku wykazuje działanie kojące – pomaga ulżyć w dolegliwościach, takich jak reumatyzm czy artretyzm.

                Bluszczyk kurdybanek – przepisy

                Roślina może być wykorzystywana na wiele sposobów. Najprostszym sposobem jest użycie jej jako przyprawy. Ususzone ziele bluszczyku kurdybanku można dodawać zarówno do różnego rodzaju sosów, jak i farszów. Dzięki korzennemu zapachowi wpływa on na zaostrzenie smaku dań i ich aromat, a dodatkowo wspomaga trawienie. Wystarczy zaledwie kilka listków, gdyż większa ilość może popsuć smak potrawy. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać świeże liście rośliny, dodając je do sałatek. Zaleca się zrywanie ich wraz z końcem marca lub początkiem kwietnia, gdyż właśnie wtedy mają najlepsze właściwości smakowe. Surowe liście można dodawać również do zup, zapiekanek, dań mięsnych i wiosennych twarożków.

                Herbata z kurdybanku

                Jeśli na co dzień zmagamy się z problemami trawiennymi, warto spróbować ziołowej herbaty na bazie kurdybanku i innych roślin. W tym przypadku ważna jest regularność picia i spożywanie ciepłego napoju.

                Składniki:

                • 60 g suszonych i rozdrobnionych liści kurdybanku,
                  • 60 g suszonych liści mięty,
                    • 60 g suszonego ziela dziurawca,
                      • 30 g nasion kolendry w proszku.

                        Przygotowanie:

                        • Wymieszaj wszystkie składniki i przełóż je do papierowej torebki. Nie używaj plastikowych woreczków.
                          • Do przygotowania jednej szklanki wywaru wystarczy jedna łyżka ziół. Wsyp ją do szklanki i zalej wrzątkiem.
                            • Parz przez 15 minut pod przykryciem.
                              • Odcedź zioła i spożyj jeszcze ciepły napar.
                                • Aby cieszyć się skutecznym działaniem herbaty, należy pić ją dwa razy dziennie – po obiedzie i kolacji. Jeśli cierpimy na dużą niestrawność, można spożywać napar również po śniadaniu.

                                  Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                  podziel się:

                                  Pozostałe wiadomości