Rozmrażanie lodówek – tradycyjnych, no frost i z funkcją automatycznego odszraniania

Młoda kobieta czyści lodówkę
Fot. GettyImages / dima_sidelnikov
Rozmrażanie lodówki starego typu kojarzone jest z czasochłonnym zajęciem. Dziś nie wymaga to aż tak dużego wysiłku. Szybkie rozmrażanie lodówki jest możliwe dzięki zastosowaniu nowoczesnych rozwiązań technologicznych.

Rozmrażanie lodówki tradycyjnej, z uwagi na gromadzący się lód, jest najtrudniejsze. Zdecydowanie łatwiej czyści się lodówki z systemem no frost i z funkcją automatycznego odszraniania.

Więcej:

Od czego zacząć rozmrażanie lodówki?

Regularne rozmrażanie lodówki to konieczność , biorąc uwagę fakt, że lodówkę zalicza się do najczęściej wykorzystywanych przez nas urządzeń AGD. Pozwala ono na utrzymanie należytej czystości, która jest niezbędna, aby przechowywana żywność nie traciła na wartości. Spożywanie jedzenia z lodówki, w której panują nieodpowiednie warunki higieniczne, jest niewskazane, może nawet okazać się niebezpieczne dla zdrowia. Poza tym systematyczne czyszczenie lodówki ma pozytywny wpływ na stan techniczny sprzętu.

Przed rozpoczęciem rozmrażania lodówki, bez względu na to, czy jest ona w zabudowie, czy też jest jej pozbawiona, dobrze jest zabrać się za umycie jej zewnętrznych powierzchni . Sprzęt z obudową stalową typu „no finger” wystarczy przetrzeć wilgotną ściereczką. Do obudowy emaliowanej należy użyć ściereczki z dodatkiem delikatnego środka. W sytuacji, gdy mamy do czynienia z lodówką w zabudowie, niezbędne jest przestrzeganie zaleceń producenta mebla, w którym znajduje się sprzęt AGD.

Rozmrażanie tradycyjnej lodówki

To, ile trwa rozmrażanie lodówki i jak ono przebiega, zależy od rodzaju posiadanego sprzętu. Najbardziej czasochłonne jest czyszczenie modeli tradycyjnych, pozbawionych systemu no frost i bez funkcji automatycznego rozmrażania.

Sygnałem, że tradycyjna lodówka wymaga rozmrażania, jest warstwa lodu o grubości 0,5 cm. Brak reakcji w sytuacji narastającej warstwy lodu prowadzi do wzrostu zużycia prądu nawet o 10%. Rozmrażanie takiego sprzętu należy zacząć od wyłączenia lodówki i wyjęcia wszystkich szuflad. Pod zamrażarkę należy podłożyć tackę. Lodu ze ścianek nie można usuwać za pomocą noża, w ten sposób można zniszczyć urządzenie. Szybkie rozmrażanie lodówki starszego typu jest możliwe po wstawieniu do niej garnka z gorącą wodą. Nie jest to jednak metoda zalecana w przypadku lodówek nowej generacji, które wyposażone są w urządzenia nieodporne na wysoką temperaturę. Po usunięciu lodu należy zabrać się za mycie komory i części chłodzącej.

Do czyszczenia lodówki można użyć płynu do mycia naczyń, który szybko usuwa tłuste zabrudzenia. Do tego celu można wykorzystać też wodę z octem. Naturalny środek czyszczący przygotowuje się z 4 łyżek octu, 1 łyżeczki sody, 1 litra ciepłej wody. Ocet odkaża i szybko wietrzeje, nie pozostawia po sobie żadnego zapachu, który mógłby wpłynąć na aromat przechowywanej żywności. Do mycia lodówek nie zaleca się stosowania past z mikrodrobinkami ani środków na bazie rozpuszczalników, chloru i kwasów. Dobrym wyborem nie jest też mleczko, które może uszkodzić strukturę powłok wnętrza urządzenia.

Rozmrażanie lodówki z systemem no frost

Tradycyjną lodówkę powinno się czyścić przynajmniej dwa razy w ciągu miesiąca. Zdecydowanie mniej czasochłonne jest rozmrażanie lodówek z systemem no frost , którego głównym zadaniem jest zwiększenie funkcjonalności sprzętu. Osusza on powietrze i kontroluje poziom pary wodnej w chłodziarce, dzięki czemu w lodówce nie osadza się powłoka szronowa.

Tak samo, jak w przypadku modeli tradycyjnych, przed rozpoczęciem czyszczenia chłodziarki z systemem no frost należy wyłączyć ją z prądu. Po opróżnieniu lodówki z żywności niezbędne jest wyjęcie elementów, które można umyć w zlewie bądź w zmywarce. Do czyszczenia lodówki z systemem no frost również można użyć wody z octem lub płynu do mycia naczyń. Po umyciu lodówki czas zabrać się za umycie otworu odpływowego, który znajduje się na tylnej ściance. Jest to bardzo ważny etap czyszczenia urządzenia, bowiem zapychanie otworu może stać się przyczyną uszkodzenia sprzętu. Poza tym, myjąc chłodziarkę, należy pamiętać o tym, aby nie zamoczyć ani panelu sterowania, ani żarówki.

Lodówkowi podżeracze w pracy. Skąd się bierze takie zachowanie?

Po osuszeniu wnętrza lodówki można przejść do układania produktów, pamiętając o tym, że z przodu na półkach umieszcza się artykuły o najkrótszym terminie ważności, a do szuflady na owoce i warzywa warto włożyć pochłaniający wilgoć ręcznik papierowy.

Na czym polega automatyczne rozmrażanie lodówki?

Niektóre lodówki są wyposażone w funkcję automatycznego rozmrażania, która pozwala na automatyczne (bez naszej ingerencji) pozbycie się szronu z tylnej ściany urządzenia. Każdy, kto zastanawia się, jak działa automatyczne rozmrażanie lodówki , powinien wiedzieć, że w modelach z takim udogodnieniem woda, rozmrożony lód i szron transportowane są do specjalnej komory na zewnątrz lodówki. Automatyczne rozmrażanie lodówki sprawia, że zabrudzenia nie przywierają do warstwy szronu. Myjąc taką chłodziarkę, należy pamiętać o dokładnym oczyszczaniu otworu odpływowego. Można to zrobić za pomocą wacika kosmetycznego na patyczku.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości