grzyby

    grzyby

    Królestwo grzybów jest ogromne i jeszcze nie w pełni zbadane przez naukowców. Okazuje się bowiem, że grzyby potrafią polować, osiągać gigantyczne rozmiary, zmieniać mrówki w zombie, a niektóre osobniki żyją nawet kilka tysięcy lat. Wielu z nas nie ma o tym wszystkim pojęcia, bo grzyby przez lata były niesłusznie bagatelizowane. Co jeszcze czyni ich królestwo niezwykłym? O tym w Dzień Dobry TVN opowiedział popularyzator nauki i właściciel kanału na YouTube "Uwaga! Naukowy bełkot", Dawid Myśliwiec.

    Borowik szlachetny, powszechnie nazywany prawdziwkiem, to jeden z najsmaczniejszych grzybów rosnących w polskich lasach. Istnieją jednak bliźniaczo podobne do niego gatunki – np. goryczak żółciowy lub borowik szatański. Jeden z nich jest silnie trujący, dlatego trzeba uważać, co wrzuca się do koszyka. Podpowiadamy, jak odróżnić prawdziwka od szatana.

    Kozia broda. Grzyb ten od początku lat 90-tych uznawany był za gatunek zagrożony. Czy zatem jest pod ochroną? Okazuje się, że dziś śmiało możemy po niego sięgać, a taka wiadomość cieszy, bo okaz ten cechuje się wyjątkowymi walorami smakowymi. Dowiedz się, jak wygląda grzyb kozia broda i gdzie można go znaleźć. Jak można wykorzystać ten grzyb w kuchni?

    Pomarańczowy grzyb może się okazać smacznym rydzem lub kurką, ale może być też niejadalny. Czy lisówka pomarańczowa jest trująca? Czym się różni od kurki? Czy łatwo odróżnić pieprznika jadalnego (kurkę) od innych gatunków grzybów?

    Nic tak nie dopełnia domowego, zwłaszcza świątecznego obiadu, jak samodzielnie zebrane grzyby. Podgrzybki, kurki, maślaki, czy kanie to prawdziwe rarytasy, z których powstaje wiele zarówno tradycyjnych, jak i bardziej nowoczesnych dań. Na wypatrywanie wielu z nich w lasach wcale nie trzeba czekać do jesieni. Jak się przygotować do zbierania grzybów?

    Podgrzybek to jedna z najpopularniejszych odmian grzybów, którą możemy spotkać w polskim lesie. Zaraz po borowiku sosnowym. Łatwo go też rozpoznać dzięki charakterystycznemu wyglądowi. W kuchni świetnie sprawdzają się podgrzybki marynowane i sos na ich bazie. Grzyby te dobrze nadają się też do suszenia.

    Sezon na grzyby właśnie się rozpoczął. Zupa z młodych kurek od Magdy Gessler to prawdziwy hit lata. Jest pyszna i zdrowa, a jej podstawą są najlepsze, sezonowe składniki. Można ją przygotować zarówno w wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej. Sprawdź prosty przepis na letnią zupę.

    Grzyby cieszą się szczególnym powodzeniem jesienią, kiedy to najwięcej ich pojawia się w lasach. Jednak coraz częściej goszczą w kuchni również latem. Bardzo popularną odmianą grzybów są kurki, które pojawiają się wcześniej, bo w czerwcu. Doskonale sprawdzają się jako składnik sosu do mięsa czy też makaronu. Jak zrobić sos kurkowy i czy można przygotować sos z kurek mrożonych? Poznaj proste przepisy na przyrządzenie tego specjału.

    Sezon na grzyby w pełni. Skorzystajmy więc z pięknej pogody i wybierzmy się na grzybobranie. Las ma przecież tyle do zaoferowania! Zresztą, przyjemniej zbiera się grzyby, wiedząc, co później możemy z nich wyczarować. Poznaj przepisy Darii Ładochy.

    Jesień jest ulu­bio­nym czasem dla wszyst­kich miło­śni­ków grzy­bo­brań. Boro­wiki, maślaki, praw­dziwki, kanie, rydze… jest w czym wybie­rać. Nie wszyst­kie zebrane okazy będą zjedzone od razu, część zapra­gniemy pozo­sta­wić na zimę i wyko­rzy­stać do aro­ma­tycz­nych zup i sosów. Jak prze­cho­wy­wać suszone grzyby leśne, by nie stra­ciły one swo­jego aro­matu?