Chrupki kukurydziane, biszkopty, soki pomarańczowe i owsiane batoniki - te produkty często lądują w plecakach dzieci.
Przepis na surówkę z marchwi wywołał sporo kontrowersji.
Granat to bardzo smaczny owoc, ale jego obieranie jest żmudne i czasochłonne. W ramach naszego cyklu "Koło smaków" nasi prowadzący przetestowali sposób na obranie tego owocu, który można znaleźć na TikToku. Czy okazał się skuteczny?
"Zapewnia nam odporność".
Zawrotne tempo życia popycha wiele osób do decyzji o zakupie gotowych dań obiadowych. Brak czasu na gotowanie może nieść za sobą jednak przykre konsekwencje. W Dzień Dobry TVN wraz z dietetyczką kliniczną Mileną Nosek sprawdzaliśmy, co kryje się w składzie tych produktów.
Który zwyciężył?
Marta Walczak-Szajba na post zdecydowała się ze względów zdrowotnych. Czy taki sposób odżywiania jest bezpieczny? Jakie korzyści niesie? O tym w Dzień Dobry TVN opowiedziały pani Marta oraz Dorota Helim-Sobkowiak, lekarz medycyny rodzinnej, dietetyk kliniczny.
Weganizm to jedna z najpopularniejszych diet. Najnowsze badania naukowców ze Stanów Zjednoczonych wskazują, że rezygnacja ze spożywania produktów zwierzęcych wpływa na życie seksualne mężczyzn. Czy pozytywnie?
Dietetyczka obala najpopularniejsze żywieniowe mity.
"Pewne nawyki wydłużają, a pewne skracają".
"Są przypadki śmiertelne".
Podróże to nie tylko zwiedzanie, ale również jedzenie i kosztowanie lokalnych przysmaków. Do spróbowania kilku owoców dostępnych na Kostaryce zachęcają użytkownicy Instagrama. Na które - ich zdaniem - warto się skusić?
O tym w Dzień Dobry TVN opowiedzieli dr inż. Olga Paluchowska, dietetyk kliniczny oraz Piotr Wojtasik, dziennikarz, który przetestował post na własnej skórze.
Syrop z pigwy do herbaty to doskonały sposób na leczenie przeziębień i wielu innych chorób. Pigwa jest źródłem cennych witamin i minerałów, dlatego przetwory z jej owoców są szczególnie ważne w każdym domu. Poznaj łatwy przepis na syrop z pigwy na przeziębienie.
Lekarka ostrzega.
Badania naukowców z Uniwersytetu Medycznego z Poznania obaliły stereotyp.
Poznaj zasady i zalety tej filozofii
"Kończą się w szpitalu".
Boże Narodzenie sprzyja ucztowaniu. W trakcie rodzinnych spotkań przy suto zastawionym stole trudno odmówić sobie wysokokalorycznych dań, co nierzadko przekłada się na złe samopoczucie. Jak wrócić do formy po świętach?
Coraz mniej Polaków zainteresowanych jest kupowaniem żywego karpia na Boże Narodzenie. Jak wygląda hodowla ryby i czy tegoroczne święta będą ostatnimi, podczas których kupimy to zwierzę żywe opowiedzieli w Dzień Dobry TVN Mariusz Zieliński - dziennikarz programu "Uwaga! TVN" oraz dziennikarz TVN24 Radek Mróz.
Barszcz, karp na kilka sposobów, makowiec i inne świąteczne pyszności. Zachowanie zdrowego rozsądku podczas wigilijnej kolacji to dla wielu duże wyzwanie. Jak przyznali goście Dzień Dobry TVN, wystarczy zastosować się do kilku rad, aby uchronić się przed nadprogramowymi kaloriami.
Zapytaliśmy o to dr n. med. Agnieszkę Ostachowską-Gąsior, dietetyczkę.
Na czym polega program Junior-Edu-Żywienie?
Eksperci chcą, by produkty bogate w tłuszcze i węglowodany były oznaczane jako "uzależniające".
"Kanapowczynie" to bohaterki programu TTV, którym udało się łącznie zrzucić 150 kilogramów. O swojej drodze do zdrowia i lepszego życia opowiedziały w Dzień Dobry TVN: Agnieszka Barton-Michel, Karolina Gajda, Agata Karabela, Daria Larysz oraz Julia Bożek. Jak dziś wygląda ich codzienność?
Świadomość społeczna dotycząca produktów spożywczych stale się zwiększa. Klienci coraz częściej czytają etykiety i wybierają wyłącznie te produkty, które w swoim składzie nie zawierają sztucznych barwników oraz substancji konserwujących. Czym jest zdrowe odżywianie? To nic innego, jak dostarczanie do organizmu wszystkich niezbędnych składników, witamin i mikroelementów, które zapewniają jego prawidłowe funkcjonowanie i rozwój.
Wielu Polaków na śniadanie jada kanapki. Wraz z szefem kuchni Tomaszem Jakubiakiem i edukatorką ekologiczną Jagną Niedzielską postanowiliśmy więc przygotować największą w historii programu zdrową kanapę. Natomiast dietetyk kliniczny Michał Wrzosek zdradził, co położyć na pieczywo, by było nie tylko smaczne, ale i zdrowe.
Kiełki z roku na rok cieszą się coraz większą popularnością. Te wyjątkowe rośliny hodować można jesienią we własnym domu. Warto to robić, bo zawierają mnóstwo witamin i minerałów. O szczegółach w Dzień Dobry TVN opowiedziała ogrodniczka Joanna Legutko.