Zakwasy z warzyw i kombucha. Swoje przepisy na naturalne i niepasteryzowane napoje zdradzają Mikołaj i Magda Batorowie - eksperci z ekoprzetwórni produkującej prozdrowotne zakwasy. Zobacz, jak przygotować orzeźwiające izotoniki. W upalne lato orzeźwienie może nam dać nie tylko woda czy soki owocowe. Doskonałą alternatywą mogą być zakwasy z warzyw oraz kombucha. Niewielu z nas ma świadomość, że te żywe napoje są fantastycznymi, naturalnymi izotonikami, których zadaniem jest szybkie i skuteczne nawadnianie organizmu oraz utrzymywanie odpowiedniego stężenia składników mineralnych w ciele. Poza tym mają doskonałe działanie probiotyczne – budują odporność, wspierając florę bakteryjną jelit i dostarczają bogactwa witamin.
Domowa kombucza
Kombucza to lekko gazowany napój przygotowywany na bazie fermentowanej herbaty. Pochodzi z Dalekiego Wschodu, a znana jest od ponad 2000 lat i stosowana jako domowy środek leczniczy, gdyż stanowi cenne źródło kwasów organicznych, a żywe kultury bakterii i drożdży czynią ją naturalnym probiotykiem. Powstaje dzięki działaniu SCOBY, czyli pewnego rodzaju społeczności bakterii i drożdży. "Społeczność" ta znana jest także jako "matka kombuchy" albo "japoński grzyb herbaciany".
Kombucza ma przyjemny, orzeźwiający, kwaskowaty smak, z wyczuwalną jednocześnie nutą słodkości, która jest efektem pozostałości fruktozy po fermentacji.
Składniki na kombuczę
- 100 ml mocno ukiszonej naturalnej i niepasteryzowanej kombuczy,
- 700 ml mocnej i słodkiej herbaty, np. zielona sencha lub oolong (70 g cukru na 1 litr)
Przygotowanie kombuczy
Wlej płyny do litrowego słoika, nakryj go gazą lub tetrą, a następnie zabezpiecz gumką recepturką, tak aby nie dopuścić do środka muszek owocowych. Odstaw słoik w ciepłe miejsce. Po 7-14 dniach na powierzchni zacznie się formować grzybek kombuczowy i otrzymasz swój pierwszy nastaw o dość mocnym intensywnym smaku. Potraktuj go jako bazę na kolejne nastawy. Odlej 80% płynu, zachowaj grzybka kombuczowego SCOBY, bo dasz go potem ponownie na powierzchnię. Nalej nowej słodkiej herbaty i poczekaj 7-10 dni na nową kombuczę.
Powtarzaj tę procedurę zawsze, kiedy nastawiasz nowy napój. Kiedy robisz grzybkowi SCOBY "wolne", schowaj go z niewielką ilością płynu w słoiku, w lodówce.
Naturalna, niepasteryzowana kombucha powinna być przechowywana w lodówce, zarówno przed, jak i po otwarciu. Pozwala to zachować jej właściwości smakowe i prozdrowotne.
Zakwas z białej kapusty z kurkumą i imbirem
Składniki na zakwas z kapusty
- mała główka białej kapusty
- cztery ząbki czosnku
- kawałek korzenia kurkumy
- kawałek korzenia imbiru
- plaster cytryny
- 2 jabłka
- kilka liści laurowych
- 1 łyżka soli kłodawskiej
- 700 ml wody
Przygotowanie zakwasu z kapusty
Kapustę pokrój na kawałki i włóż do litrowego słoika. Nie musi być jej dużo, powinna zająć około 1/3 słoja. Dodaj czosnek, kurkumę, imbir, pokrojone jabłka i liść laurowy. Następnie w przegotowanej wodzie o temperaturze pokojowej rozpuść łyżkę stołową soli. Zalej solanką składniki. Słoik zakręć przykrywką i odstaw w ciepłe, ciche miejsce. Po siedmiu dniach zakwas powinien być gotowy do picia. Wstawiamy go do lodówki, by fermentacja ustała, a poza tym zimny smakuje najlepiej.
Zakwas z selera z cytryną
Składniki na zakwas z selera
- 1 średni seler
- cztery ząbki czosnku
- kilka liści laurowych
- ziele angielskie
- 2 plastry cytryny
- kawałek korzenia kurkumy
- około 700 ml przegotowanej, letniej wody
- 1 łyżka soli kłodawskiej
Przygotowanie zakwasu z selera
Seler kroimy w kostkę. Wkładamy do litrowego słoika i dodajemy pozostałe składniki. Sól rozpuszczamy w wodzie i otrzymaną solanką zalewamy warzywa. Woda powinna przykrywać wszystkie składniki. Przykrywamy ściereczką oraz zabezpieczamy gumką recepturką. Słoik odstawiamy w ciepłe, spokojne miejsce. Po 7 dniach zakwas jest gotowy. Trzymamy go w lodówce. Smacznego!
Zobacz też:
Chleb na zakwasie i domowe pasty do smarowania. Poznaj zdrowe przepisy Kornelii Westergaard
Jakie właściwości ma syrop z buraka?
Chrom – pierwiastek, o którym nadal mało wiemy. Co jeść, aby go uzupełnić?
Autor: Jola Marat
Źródło: Mikołaj i Magda Batorowie
Pozostałe wiadomości
NewsyZmiany w Dzień Dobry TVN. Do zespołu dołączą znane twarze
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"