Zupy według przepisów Basi Ritz

W kuchni Dzień Dobry TVN Barbara Ritz przygotowała pyszne zupy: krem z pomidorów z mini mozzarellą i świeżą bazylią, krem z zielonego groszku ze świeżą miętą oraz tajską zupę z mleka kokosowego z krewetkami i łososiem.

Krem z pomidorów z mini mozzarellą i świeżą bazylią

Składniki:

  • 2 duże białe cebule (lub 4 mniejsze)
    • 2 ząbki czosnku
      • parę gałązek świeżego tymianku i oregano
        • 4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
          • 4 puszki (400 g) pomidorów bez skóry w soku własnym

            Dodatkowo:

            • świeżo zmielony czarny pieprz
              • sól
                • 1–2 łyżki płynnego miodu
                  • mini mozzarella
                    • świeża bazylia

                      Przygotowanie:

                      Cebulę i czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę. Listki tymianku i oregano oberwać z gałązek. Oliwę wlać do zimnego garnka, dodać cebulę z czosnkiem i listkami ziół. Zeszklić. Dodać pomidory (razem z sokiem), rozgnieść szpatułką. Małą ilością wody (ok. 1/2 puszki) wypłukać puszki, płyn dodać do zupy. Zupę doprawić solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i miodem. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 13–15 minut.

                      Zupę zmiksować blenderem. Ewentualnie ponownie doprawić.

                      Podawać od razu z przekrojonymi kuleczkami mini mozzarelli i listkami świeżej bazylii.

                      Na deser proponujemy: Przepis na pączki, łatwy i przyjemny

                      Krem z zielonego groszku ze świeżą miętą

                      Składniki:

                      • ok. 800 g groszku zielonego (mrożonego)
                        • 2 duże białe cebule
                          • 2 ząbki czosnku
                            • 3 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
                              • 3 łyżki posiekanego świeżego drobnego szczypiorku
                                • 3 łyżki posiekanego świeżego kopru
                                  • 4 łyżki oliwy
                                    • ok. 200 ml białego wytrawnego wina
                                      • ok. 1 litra bulionu warzywnego

                                        Dodatkowo:

                                        • sól morska
                                          • świeżo zmielony czarny pieprz
                                            • świeża mięta
                                              • ok. 200 ml śmietanki kremówki 30 proc.
                                                • ok. 150 g groszku cukrowego

                                                  Przygotowanie:

                                                  Do śmietanki wrzucić parę oberwanych listków mięty. Odstawić do lodówki.

                                                  Cebulę i czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę. Oliwę wlać do zimnego garnka, dodać cebulę z czosnkiem i posiekanymi ziołami. Zeszklić. Dodać groszek i całość zalać białym winem, lekko zredukować, dodać bulion warzywny. Dodać soli i pieprzu. Zagotować tylko do wrzenia.

                                                  Zupę dokładnie zmiksować blenderem.

                                                  Ze śmietanki wyjąć miętę, ubić na półsztywno. Dodać posiekane listki mięty, doprawić solą i pieprzem.

                                                  Zupę serwować z pokrojonym w paseczki groszkiem cukrowym i ozdobioną ubitą miętową kremówką.

                                                  Tajska zupa z mleka kokosowego z krewetkami i łososiem

                                                  Składniki:

                                                  • 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
                                                    • 1 łyżeczka posiekanego imbiru
                                                      • 3 szalotki, drobno posiekane
                                                        • 3 łyżeczki żółtej pasty curry
                                                          • 200 ml białego wina
                                                            • 1 l bulionu warzywnego
                                                              • liście kafiru
                                                                • 12 świeżych krewetek, obranych z pancerzy
                                                                  • 200 g świeżego fileta z łososia, pokrojonego w dużą kostkę
                                                                    • 200 ml mleka kokosowego
                                                                      • 150 g groszku cukrowego
                                                                        • 100 g groszku zielonego
                                                                          • 6 cebulek dymek, pokrojonych w krążki
                                                                            • 3 łyżki sosu rybnego
                                                                              • 3 łyżki sosu sojowego
                                                                                • 3 łyżki soku z limonki
                                                                                  • 2 łyżki oleju roślinnego

                                                                                    Dodatkowo:

                                                                                    • tajska bazylia
                                                                                      • świeża kolendra sól morska
                                                                                        • świeżo zmielony czarny pieprz

                                                                                          Przygotowanie:

                                                                                          Olej wlać do zimnego garnka, dodać szalotkę, czosnek, imbir i trawę cytrynową, lekko zeszklić. Dodać pastę curry, wymieszać. Zalać białym winem, zredukować. Zalać bulionem, dodać liście kafiru i doprowadzić do wrzenia. Dolać mleko kokosowe i doprawić sosem rybnym, sosem sojowym i sokiem z limonki. Dodać krewetki, łososia, groszek zielony i groszek cukrowy.

                                                                                          Gotować na małym ogniu przez ok. 4-5 minut.

                                                                                          Wrzucić listki bazylii, świeżo posiekaną kolendrę, cebulkę dymkę. Wymieszać i serwować.

                                                                                          Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                                          podziel się:

                                                                                          Pozostałe wiadomości