Zupy na zimno: chłodnik, pomidorowa i ogórkowa

Wraz z dniami pełnymi słońca i ciepła nadszedł czas na zupy na zimno: chłodnik z botwinki z młodymi ziemniakami, jajkiem i białą kiełbasą, chłodnik z truskawek i płatków róży, zimną pomidorową z racuchami i zimną ogórkową na zakwasie i moskole z bryndzą. W kuchni Dzień Dobry TVN wszystkie te chłodzące pyszności przygotował Andrzej Polan. Aż ślinka cieknie!

Chłodnik z botwinki z młodymi ziemniakami, jajkiem i białą kiełbasą

Składniki:

2 pęczki botwinki

2 l kefiru

250 ml śmietany 30%

Pęczek rzodkiewki

Pęczek szczypiorku

Pęczek koperku

2 ogórki gruntowe

Cukier, sól, pieprz czarny

Musztarda rosyjska

1 kg małych ziemniaków młodych

Liść laurowy mielony

6 surowych, białych kiełbasek 

6 jajek 

2 łyżki majonezu

Przygotowanie:

Ziemniaki obsmażamy na maśle klarowanym na złoty kolor, wykładamy do naczynia żaroodpornego.

Posypujemy liściem laurowym, pieprzem, solą, podlewamy wodą i wstawiamy do pieczenia.

Kiełbasę pozbawiamy osłonek i przesmażamy na patelni.

Jajka gotujemy i kroimy w grubszą kostkę.

Łączymy z majonezem, musztardą do smaku, szczypiorkiem, koperkiem.

Doprawiamy pieprzem i solą. Botwinkę kroimy i wrzucamy na gotującą wodę z dodatkiem cukru i soli.

Wody powinno być niedużo, tylko tyle żeby przykryła botwinkę.

Po 4-5 minutach dodajemy ocet jabłkowy, zagotowujemy i odstawiamy.

Warzywa wszystkie kroimy w drobną kostkę.

Wrzucamy do kefiru, dodajemy zimna botwinkę.

Doprawiamy musztardą, solą, pieprzem i jak zajdzie potrzeba cukrem.

Spora ilość kopru i wszystko gotowe.

Wstawiamy do lodówki.

Najważniejsze: musi być bardzo zimny.

Zimna ogórkowa na zakwasie i moskole z bryndzą

Ogórkowa

Składniki: 1 kg ogórków małosolnych 1 l kefiru 250 ml śmietany 30% 200 ml zakwasu do żurku Koper Sól i pieprz

Przygotowanie: Ogórki małosolne najlepiej 2 dniowe miksujemy na puree w malakserze. Do masy dodajemy przegotowany zakwas do żurku ale tylko część klarowną. Następnie dodajemy kefir, śmietanę i wszystko dokładnie doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i jeżeli tylko potrzeba octem jabłkowym.

Moskole

Składniki: Ocet jabłkowy Cukier do smaku 1 kg ziemniaków 500 g mąki 2 jajka ¾ szkl. zsiadłego mleka Masło klarowane do smażenia Sól i pieprz Szczypiorek 250 g bryndzy owczej 200 ml śmietany 18%

Przygotowanie: Ziemniaki gotujemy i przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Do ziemniaków dodajemy jajka, mąkę, przesmażony szczypiorek, zsiadłe mleko. Doprawić solą i pieprzem a następnie wszystko dokładnie wyrobić. Ciasto dzielimy na porcję, formujemy kotleciki i smażymy na patelni. Podajemy z bryndzą wymieszaną ze śmietaną i koprem.

Chłodnik z truskawek i płatków róży

Składniki:

2 kg truskawek

500 ml wody różanej

Konfitura z płatków róży

Płatki róż: najlepiej kolor różowy

Cukier

250 ml gęstego jogurtu

4 białka

200 g drobnego cukru

Przygotowanie: 

Płatki róż obtaczamy w białku i cukrze, odstawiamy do zasuszenia.

Truskawki miksujemy z konfiturą z płatków róż, wodą różaną.

Wstawiamy do lodówki. 

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, nie przerywając dodajemy cukier.

Masę wykładamy na pergamin, wypiekamy w piekarniku bezy w temp. 140 stopni.

Chłodnik podajemy z jogurtem i bezą.

Zimna pomidorowa z racuchami

Pomidorowa

Składniki:

2 kg pomidorów polskich

2 żółte papryki

1 zielony ogórek

2 czerwone cebule

Olej słonecznikowy

1 papryka chilli

Ocet winny jabłkowy

Sól i pieprz

Przygotowanie: 

Pomidory parzymy, pozbawiamy skóry, przecinamy i wyjmujemy miąższ.

Przekładamy do miski.

Podobnie ogórki obieramy, miąższ wyjmujemy ze środka i dodajemy do miąższu z pomidorów.

Samą treść pomidorów i ogórka kroimy w kostkę, dodajemy pokrojoną paprykę, paprykę chilli, cebulę czerwoną, skrapiamy octem winnym.

Miąższe z warzyw miksujemy, dodajemy olej rzepakowy, sól, pieprz i szczyptę cukru.

Do zmiksowanych warzyw dodajemy pokrojone warzywa.

Racuchy

Składniki: 200 g mąki 150 ml wody ciepłej 1 jajko 10 g drożdży Cukier Natka pietruszki Oliwki czarne bez pestek Olej do smażenia Koperek

Przygotowanie: Z mąki, drożdży, ciepłej wody i szczypty soli przygotowujemy ciasto jak na racuchy. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i oliwki pokrojone drobno. Kiedy ciasto podrośnie łyżką porcjujemy i wrzucamy na mocno rozgrzany olej, smażymy na złoty kolor, po usmażeniu racuchy odsączamy na ręczniku papierowym.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości