W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował zupy, które są idealne na okres przesilenia wiosennego. Na stole pojawiły się: zupa cebulowa, krupnik i krem z buraków. Piotr pokazał również, jak przygotować wywar warzywny i wywar drobiowy.Szybki wywar warzywny
Składniki:
- 2 listki laurowe
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 5-6 ziaren pieprzu
- 1 marchewka
- 1 korzeń pietruszki
- kawałek selera
- 1 por
Przygotowanie:
Do garnka wlać 2 litry wody. Dodać przyprawy. Warzywa dokładnie umyć i oprócz pora zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do wody. Por pokroić w plasterki dodać do wody. Gotować przez około 30 minut. Odcedzić i użyć do zupy, gotowania kaszy lub podlewania mięs podczas duszenia.
Zobacz także:
Zupy według przepisów Basi Ritz
Na deser proponujemy: Przepis na pączki, łatwy i przyjemny
Wywar drobiowy
Składniki:
- 1 porcja rosołowa z kurczaka
- 1 nóżka z kurczaka
- 2 skrzydełka kacze
- 2 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- kawałek selera
- kawałek pora
- 2-3 liście laurowe
- 2-3 ziarenka ziela angielskiego
- 1 goździk
- 2-3 suszone grzyby
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 220 st. C. Mięso na wywar pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na blaszce do pieczenia. Wstawić do piekarnika pod górną grzałkę na 15 minut. W tym czasie oczyścić warzywa. Podpieczone mięso razem z płynem który zebrał się na blaszce przełożyć do dużego garnka. Zalać wodą i gotować na wolnym ogniu. Warzywa oczyścić, pokroić i ułożyć na blaszce. Również wstawić do piekarnika na 15 minut. Dodać do mięsa, gotować kilka godzin na wolnym ogniu. Wywar odcedzić, mięso i warzywa można zalać ponownie wodą i ugotować drugi wywar. Będzie mniej aromatyczny ale można go użyć do kolejnego dania.
Zupa cebulowa
Składniki:
- 2 łyżki masła
- 1 kg cebuli
- 1 łyżka mąki pszennej
- kieliszek białego wina
- 800 ml bulionu drobiowego
- sól i pieprzu do smaku
- świeży tymianek
- 80 g sera Gruyere lub innego żółtego sera
- 6-12 kromek czerstwej bagietki
Przygotowanie:
W garnku rozgrzać masło, cebulę pokroić w piórka, wrzucić cebulę. Dusić aż cebula zacznie zmieniać kolor na jasnobrązowy. Dodać łyżkę mąki i przesmażyć przez chwilę.
Dodać wino, podsmażyć jeszcze przez chwilę aby alkohol odparował. Dodać bulion drobiowy, gotować na wolnym ogniu około 30 minut. W czasie gotowania rozgrzać piekarnik do 210 st. C. Ser zetrzeć na tarce.
Zupę doprawić solą, pieprzem i świeżym tymiankiem, następnie przelać do żaroodpornych miseczek, położyć na wierzchu kromki bagietki i posypać rozdrobnionym serem. Miseczki z zupą włożyć do piekarnika, poczekać aż ser się stopi i zarumieni. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Krupnik
Składniki:
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- listek laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 1 marchewka
- kawałek pietruszki i selera
- 2 litra wywaru warzywnego
- 2 ziemniaki
- garść mrożonego groszku
- garść mrożonej fasolki
- 100 g kaszy pęczak
- sól i pieprz
- majeranek
Przygotowanie:
Cebulę pokroić i podsmażyć na maśle. Dodać listek laurowy i ziele angielskie. Dodać startą na grubych oczkach marchewkę, pietruszkę i seler. Całość chwilę podsmażyć. Zalać wywarem, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, groszek, fasolkę i pęczak. Gotować aż wszystkie warzywa będą miękkie. Jeśli zupa będzie za gęsta dolać wody. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem.
Krem z buraków z zapiekanym pure ziemniaczanym
Składniki:
Krem z buraków:
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 marchewka
- 4 podłużne buraki
- 1 litry wywary warzywnego lub drobiowego
- 150 ml śmietanki 30 proc.
- sól i pieprz
- sok z cytryny
Pure ziemniaczane:
- 1 kg ziemniaków
- sól i pieprz
- 100 g masła
- 100 ml śmietany kremówki 30 proc.
- 50 g tartego parmezanu
- 1 łyżeczka czarnuszki
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na maśle. Dodać pokrojone w kostkę marchewkę i buraki. Podsmażyć wszystko razem przez kilka minut. Zalać wywarem i gotować aż będą miękkie.
W tym czasie obrać ziemniaki i ugotować w osolonej wodzie aż będą miękkie.
Gdy warzyw w zupie będą miękkie, zmiksować je na zupę krem z dodatkiem śmietany. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Ziemniaki przepuścić przez praskę do ziemniaków i wymieszać z masłem, śmietaną i serem. Doprawić solą, pieprzem i czarnuszką. Dokładnie wymieszać żeby było kremowe i puszyste. Przełożyć do naczynia do zapiekania, na wierzchu porobić łyżką wgłębienia i wstawić do rozgrzanego do 220 st. C piekarnika na 10-15 minut.
Zupę podawać z zapiekanym pure.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
NewsyZmiany w Dzień Dobry TVN. Do zespołu dołączą znane twarze
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"