Meteorolodzy zapowiadają falę upałów, więc nie pozostaje nam nic, jak tylko chłodzić się na wszelkie możliwe sposoby. A że w czasie upałów należy się też nawadniać, najlepszym rozwiązaniem na gorące dni zdecydowanie są chłodniki. W Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował zupy chłodne, pyszne i zdrowe. Na naszym stole pojawiły się: zimna zupa z avocado, arbuza, melona, rzodkiewki ze smażonym halibutem, zimna zupa z buraka, z duszonym indykiem i sadzoną pajdą, a także avocado w maślance, rabarbar w miodzie, kurczak i szynka dla kontrastu.Zimna zupa z avocado, arbuza, melona, rzodkiewki ze smażonym halibutem
Składniki:
- 700 g filetu z halibuta lub innej ryby
- masło klarowane
- 1/2 średniego arbuza
- 2 awokado
- 1 pęczek rzodkiewki
- 3 ogórki gruntowe
- 1 cytryna
- kolendra świeża
- kilka pomidorków koktajlowych
- 1 papryczka ostra świeża
- olej rzepakowy
- sól, pieprz
- ocet jabłkowy
- sok z cytryny
Przygotowanie:
Ogórki umyte bez obierania kroimy w plasterki. Rzodkiewki kroimy na mniejsze kawałki, plasterki, ćwiartki. Połowę arbuza miksujemy, dodajemy kilka kropel octu, oleju, soku z cytryny, skórkę z cytryny, przyprawy. Robimy dosyć gęsty sos do naszej zupy. Pozostałego arbuza rwiemy dosłownie na mniejsze kawałki, pozbawiamy pestek. Podobnie rwiemy dojrzałe avocado. I jeszcze melon, który kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa i owoce poza avocado wrzucamy do arbuzowego gaspacho. Mieszamy i mocno schładzamy, przed podaniem posypujemy porwanym avocado i kolendrą. Rybę sprawiamy solą, pieprzem i układamy na pergaminie z rozgrzanym masłem, żeby ryba nam nie przywarła do patelni i łatwo można było ją przełożyć na drugą stronę.
Fot. Bartosz Krupa / East News
>>> Zobacz także:
Zimna zupa z buraka, z duszonym indykiem i sadzoną pajdą
Składniki:
- 4 młode buraki
- 2 ogórki gruntowe
- 1 pęczek rzodkiewki
- szczypiorek
- koperek
- 1 l kefiru
- 250 ml śmietanki 36 proc.
Przygotowanie:
Buraki gotujemy w małej ilości wody z solą i cukrem, pod koniec dodając ocet dla odzyskania koloru. Odstawiamy do przestudzenia. Warzywa kroimy, dodajemy do buraków pokrojonych, jeszcze kefir, śmietanka, przyprawy, koper, natka i wszystko wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
- 1 kg filetu indyka
- 2 cebule
- sól, pieprz
- ziele angielskie
- liść laurowy
- masło klarowane do smażenia
Przygotowanie:
Indyka kroimy w plastry, rozbijamy tłuczkiem na cienkie plastry, obsypujemy solą, pieprzem i przesmażamy na maśle z dwóch stron na złoty kolor. Zalewamy rosołem lub wodą i dusimy do miękkości.
- pieczywo rustykalne
- 4 jajka
- sól, pieprz
- 300 g sera żółtego
Przygotowanie:
Jajka miksujemy z przyprawami, obtaczamy w tym kromki chleba i smażymy na maśle na złoty kolor. Na usmażoną kromkę wykładamy porcję miękkiego indyka, posypujemy serem i chwilę zapiekamy. Podajemy na zimnej zupie z buraka.
Fot. Bartosz Krupa / East News
Avocado w maślance, rabarbar w miodzie, kurczak i szynka dla kontrastu
Składniki:
- 4 dojrzałe awokado
- 1 l maślanki
- kolendra świeża
- 2-3 laski rabarbaru
- 2-3 łyżki miodu
- 1 filet z kurczaka
- 4-5 plasterków szynki dojrzewającej
- cytryna
Przygotowanie:
Avocado obieramy, pozbawiamy pestki, połowę miksujemy z maślanką, resztę kroimy w kostkę i dodajemy do środka. Doprawiamy solą, pieprzem, świeżą miętą i sokiem z cytryny. Rabarbar kroimy w plastry, wykładamy na blaszkę, polewamy miodem, przykrywamy folią i wstawiamy na 10 min. do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. Filety z kurczaka oprószamy solą, pieprzem i owijamy szynką suszoną. Smażymy z każdej strony do momentu aż szynka będzie chrupiąca i kurczak usmażony. Tak przygotowanego podajemy do avocado w maślance i rabarbarze w dodatku.
Fot. Bartosz Krupa / East News
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyMarta Krupa o trudnym związku i powrocie do show-biznesu. "Byłam poniżana"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"