Zupy kremy - 10 zdrowych, prostych przepisów

Przepisy na zupy kremy
istetiana/Getty Images
Źródło: Moment RF
Zupa krem to świetny pomysł na pyszny, zdrowy, najczęściej szybki i lekkostrawny posiłek. Można ją zrobić z większości warzyw i łączyć z dowolnymi dodatkami - wegetariańskimi i wszystkimi innymi. Jeśli nie masz pomysłu na konkretną zupę krem, sprawdź 10 różnych przepisów.

Bazą zupy krem może być dowolne warzywo. Niektóre trzeba wcześniej upiec, np. buraki, większość jednak szybko się gotuje. Wszystkie poniższe przepisy są bardzo proste i można je dowolnie modyfikować w zależności od tego, na jakie smaki i dodatki akurat mamy ochotę. Doradzamy też, co jeszcze dodać do zupy krem, jeśli nie jesteśmy zadowoleni z jej konsystencji i wyszła zbyt rzadka.

  • Zupa krem ze szparagów (szparagowa)
    • Zupa krem z dyni/ z mleczkiem koksowym
      • Zupa krem z pomidorów
        • Zupa krem z białych warzyw
          • Zupa krem z brokułów
            • Zupa krem z cukinii
              • Zupa krem z kalafiora
                • Zupa krem z pora
                  • Zupa krem z pieczarek
                    • Zupa krem z zielonego groszku

                      Zupa krem z białych lub zielonych szparagów (szparagowa)

                      Westend61/Getty Images

                      Składniki:

                      • 2 pęczki zielonych lub białych szparagów
                        • 1 duży ziemniak
                          • 1 cebula
                            • 1,5 l. bulionu
                              • 4 łyżki masła lub oliwy
                                • 100 ml śmietanki kremówki
                                  • 125 g sera camembert lub brie
                                    • przyprawy: garść świeżej bazylii, ząbek czosnku, 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
                                      • opcjonalnie: płatki migdałów, płatki drożdżowe lub starty parmezan

                                        Jak zrobić?

                                        1. Szparagi opłukać, odłamać twarde i grube końce (same złamią się we właściwym miejscu), łodygi pokroić na 2 cm kawałki.
                                          1. Roztopić 2 łyżki masła lub oliwy i zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Pod koniec dodać straty czosnek. Następnie dodać obranego i pokrojonego w drobną kosteczkę ziemniaka i mieszając co chwilę smażyć prze ok. 5 minut.
                                            1. Dodać łodygi szparagów (bez główek) oraz resztę masła lub oliwy i smażyć co chwilę mieszając przez ok. 2-3 minuty. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i wymieszać.
                                              1. Wlać gorący bulion i zagotować. Gotować przez ok. 5 minut, następnie dodać łówki szparagów (zachować kilka do dekoracji) i gotować jeszcze 2 minuty.
                                                1. Zmiksować w stojącym blenderze na idealnie gładki krem z dodatkiem śmietanki, połowy sera camembert oraz bazylią. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
                                                  1. Podawać z odłożonymi główkami szparagów oraz kawałeczkami reszty sera camembert. Udekorować bazylią. Można też posypać zrumienionymi na patelni płatkami migdałów lub tartym parmezanem.

                                                    Zupa krem z dyni

                                                    Westend61/Getty Images

                                                    Składniki:

                                                    • 1 dynia Hokkaido
                                                      • 2 ziemniaki
                                                        • 2 marchewki
                                                          • 1 mała cebula
                                                            • 1 litr bulionu (ostatecznie dobrze przyprawionej wody)
                                                              • 100 ml słodkiej śmietany 30- 36%
                                                                • sok z połowy cytryny
                                                                  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, cukier, 1⁄2 łyżeczki zmielonego imbiru w proszku lub niewielką ilość świeżego
                                                                    1. Dynię umyć, przekroić na pół, oczyścić z pestek. Następnie pokroić w kostkę razem ze skórką.
                                                                      1. Ziemniaki i marchewki umyć, obrać i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Warzywa zalać w garnku bulionem i zagotować.
                                                                        1. Następnie zmniejszyć moc palnika i gotować pod przykryciem aż do miękkości warzyw. Następnie zmiksować zupę blenderem na krem.
                                                                          1. Doprawić sokiem z cytryny, imbirem, solą, pieprzem, gałką muszkatołową i szczyptą cukru. Na końcu dodać śmietanę lub jogurt naturalny, jeśli chcemy zjeść zupę bardziej fit.

                                                                            Najprostsza zupa krem z pomidorów

                                                                            Claudia Totir/Getty Images

                                                                            Składniki:

                                                                            • co najmniej 1 kg mięsistych pomidorów
                                                                              • 1,5 szklanki dowolnego bulionu
                                                                                • 1 mała cebula
                                                                                  • 4 ząbki czosnku
                                                                                    • łyżka masła klarowanego
                                                                                      • przyprawy: płaska łyżeczka cukru, pół łyżeczki soli, większa szczypta pieprzu
                                                                                        • 2 łyżki octu lub opcjonalnie: 1/4 szklanki białego półwytrawnego wina, chilli, papryka wędzona

                                                                                          Jak zrobić krem z pomidorów?

                                                                                          W garnku na oliwie i maśle zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę i pokrojony na plasterki czosnek. Jeśli używamy - dodajemy wino i gotujemy przez minutę.

                                                                                          Pomidory sparzyć wrzątkiem, pokroić na ćwiartki, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Odłożyć ok. pół szklanki pokrojonych pomidorów odłożyć a resztę przełożyć do garnka.

                                                                                          Dodać ocet, cukier, dowolne, opcjonalne składniki i zagotować. Wlać gorący bulion i znów zagotować. Przykryć i gotować przez ok. 5 minut.

                                                                                          Zmiksować ręcznym blenderem i gotować przez ok. 2 minuty. Po zagotowaniu odstawić, dodać świeże pomidory, doprawić, skropić oliwą. Można posypać serem feta, ziołami, podać z grzankami, itd.

                                                                                          Zupa krem z białych warzyw

                                                                                          Karina Zhelnina/Getty Images

                                                                                          Składniki:

                                                                                          • pół średniego kalafiora
                                                                                            • 2 pietruszki
                                                                                              • 1/3 selera
                                                                                                • 3 ziemniaki
                                                                                                  • 1 por – tylko biała część
                                                                                                    • 1 cebula
                                                                                                      • 1-2 ząbki czosnku
                                                                                                        • 2 szklanki bulionu warzywnego
                                                                                                          • 1 szklanka mleka, śmietanki lub mleka roślinnego
                                                                                                            • sól i biały pieprz do smaku
                                                                                                              • oliwa z oliwek

                                                                                                                Jak zrobić krem z białych warzyw?

                                                                                                                1. Wszystkie warzywa (oczywiście te, które trzeba - obieramy) pokroić w kostkę.
                                                                                                                  1. W ganku rozgrzać 3-4 łyżki oliwy i zeszklić pora z cebulą i najpóźniej dodanym czosnkiem.
                                                                                                                    1. Dodać wszystkie warzywa. Zalać je bulionem i mlekiem lub śmietanką. Gotować na średnim ogniu ok. 20-30 minut.
                                                                                                                      1. Zmiksować (dodatkowo ewentualnie przetrzeć przez sito). Doprawić do smaku solą i białym pieprzem.

                                                                                                                        Podawać można m.in. z usmażonymi paseczkami boczniaków, tofu lub wędliny oraz posiekaną natką pietruszki.

                                                                                                                        Zupa krem z brokułów

                                                                                                                        EMRAH OZTAS/Getty Images

                                                                                                                        Składniki:

                                                                                                                        • 500g brokułów
                                                                                                                          • cebula
                                                                                                                            • 500 ml bulionu
                                                                                                                              • 100 ml śmietanki 30- 36%
                                                                                                                                • 2 łyżki masła
                                                                                                                                  • 2 łyżki płatków migdałów
                                                                                                                                    • sól, pieprz, cukier

                                                                                                                                      Jak zrobić krem z brokułów?

                                                                                                                                      1. Brokuły umyć i podzielić na różyczki. Łodygi obrać i pokroić na małe kawałki.
                                                                                                                                        1. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na maśle.
                                                                                                                                          1. Dodać brokuły i wywar. Zagotować. Dalej gotować ok. 15- 20 minut pod przykryciem.
                                                                                                                                            1. Migdały zarumienić na patelni bez tłuszczu.
                                                                                                                                              1. Z zupy wyciągnąć parę różyczek brokułu do dekoracji.
                                                                                                                                                1. Całość zmiksować blenderem. Dodać śmietanę. Doprawić solą, pieprzem i ewentualnie cukrem.
                                                                                                                                                  1. Gotową zupę można podawać z kawałkami brokułu, prażonymi migdałami, suszonymi pomidorami, ulubionym serem, itd.

                                                                                                                                                    Zupa krem z cukinii

                                                                                                                                                    istetiana/Getty Images

                                                                                                                                                    Składniki:

                                                                                                                                                    • 500 - 600 g cukinii
                                                                                                                                                      • ok. 3 szklanki bulionu
                                                                                                                                                        • 1/4 szklanki śmietanki 30%
                                                                                                                                                          • 1 łyżka oliwy
                                                                                                                                                            • 2 łyżki masła
                                                                                                                                                              • duża cebula
                                                                                                                                                                • ząbek czosnku
                                                                                                                                                                  • sól, pieprz

                                                                                                                                                                    Jak zrobić krem z cukinii?

                                                                                                                                                                    1. W garnku z grubym dnem roztopić masło z oliwą. Dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i zeszklić ją. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę razem podsmażać.
                                                                                                                                                                      1. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię i mieszając co chwilę smażyć przez ok. 2 minuty.
                                                                                                                                                                        1. Zalać bulionem i zagotować. Doprawić solą, pieprzem i gotować przez ok. pół h pod przykryciem na umiarkowanym ogniu.
                                                                                                                                                                          1. Zupę zmiksować i pod koniec dodać śmietankę.

                                                                                                                                                                            Podawać ze szczypiorkiem, pokruszoną fetą, grzankami czosnkowymi itd.

                                                                                                                                                                            Zupa krem z kalafiora

                                                                                                                                                                            OksanaKiian/Getty Images

                                                                                                                                                                            Składniki:

                                                                                                                                                                            • duży kalafior
                                                                                                                                                                              • 1 duży ziemniak
                                                                                                                                                                                • ok. litr bulionu
                                                                                                                                                                                  • 1 cebula
                                                                                                                                                                                    • 25 g masła
                                                                                                                                                                                      • 4 łyżki oliwy z oliwek
                                                                                                                                                                                        • 2 szklanki mleka lub napoju roślinnego, np. sojowego
                                                                                                                                                                                          • 150 ml śmietanki 30%
                                                                                                                                                                                            • sól, pieprz

                                                                                                                                                                                              Jak zrobić krem z kalafiora?

                                                                                                                                                                                              1. Z kalafiora usunąć liście i wyciąć głąb, rozdzielić różyczki na mniejsze i włożyć je do dużego garnka.
                                                                                                                                                                                                1. Ziemniaka i cebulę obrać i pokroić w kostkę, dodać do kalafiora wraz z masłem i połową oliwy. Podgrzewać na lekkim ogniu aż warzywa zaczną się podsmażać.
                                                                                                                                                                                                  1. Przykryć i podgrzewać jeszcze przez ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając, do momentu aż warzywa zmiękną, ale nie zrumienią się.
                                                                                                                                                                                                    1. Wlać bulion, zagotować, dodać mleko, przyprawy i na wolnym ogniu ponownie zagotować. Następnie gotować na małym ogniu bez przykrycia do momentu aż warzywa będą całkowicie miękkie.
                                                                                                                                                                                                      1. Zdjąć z palnika i dodać śmietanę, zupę zmiksować. Krem z kalafiora można przetrzeć przez sito drewnianą łyżką dla uzyskania idealnej konsystencji.

                                                                                                                                                                                                        Doskonałym dodatkiem do kremu z kalafiora są kurki podsmażone na maśle i szczypiorek.

                                                                                                                                                                                                        Zupa krem z pora (porowa)

                                                                                                                                                                                                        MARIA_KOVALEVSKAYA/Getty Images

                                                                                                                                                                                                        Składniki:

                                                                                                                                                                                                        • 1 l bulionu
                                                                                                                                                                                                          • 3 duże pory
                                                                                                                                                                                                            • 2 ziemniaki
                                                                                                                                                                                                              • 1 cebula dymka ze szczypiorkiem
                                                                                                                                                                                                                • 1 łyżka masła
                                                                                                                                                                                                                  • 1 łyżka oliwy z oliwek
                                                                                                                                                                                                                    • 100 ml śmietany 30%
                                                                                                                                                                                                                      • sól, pieprz do smaku

                                                                                                                                                                                                                        Jak zrobić krem z pora?

                                                                                                                                                                                                                        1. Usunąć zielone liście z wierzchu, pozostałą część warzywa pokroić na plasterki.
                                                                                                                                                                                                                          1. Szczypiorek i cebulę dymkę drobno posiekać. Ziemniaki Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
                                                                                                                                                                                                                            1. W garnku o grubszym dnie rozgrzać masło razem połączone z oliwą z oliwek. Na to wrzucić pokrojone warzywa. Całość podsmażać przez ok. 5 minut, mieszając co jakiś czas.
                                                                                                                                                                                                                              1. Podsmażone warzywa zalać bulionem i zagotować. Następnie zmniejszyć ogień i gotować do ich miękkości przez ok. 15 minut.
                                                                                                                                                                                                                                1. Garnek zdjąć z palnika, dodać śmietankę i zmiksować blenderem na gładki krem. Doprawić, podawać wedle uznania, z dowolnymi dodatkami.

                                                                                                                                                                                                                                  Zupa krem z pieczarek (krem pieczarkowy)

                                                                                                                                                                                                                                  Eva Gruendemann/Getty Images

                                                                                                                                                                                                                                  Składniki:

                                                                                                                                                                                                                                  • 400 g pieczarek
                                                                                                                                                                                                                                    • 500 ml bulionu (najlepiej z dodatkiem suszonych grzybów)
                                                                                                                                                                                                                                      • średnia cebula
                                                                                                                                                                                                                                        • 2-3 ziemniaki
                                                                                                                                                                                                                                          • 2 łyżki masła
                                                                                                                                                                                                                                            • pół szklanki śmietanki
                                                                                                                                                                                                                                              • przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, tymianek, lubczyk, sól, pieprz

                                                                                                                                                                                                                                                Jak zrobić krem z pieczarek?

                                                                                                                                                                                                                                                1. Pieczarki umyć, pokroić na mniejsze kawałki, cebulę w kostkę - podsmażyć na patelni na rozgrzanym maśle.
                                                                                                                                                                                                                                                  1. Gdy się pieczarki się zezłocą, zalać je gorącym bulionem grzybowym. Dodać pokrojone w małą kostkę ziemniaki.
                                                                                                                                                                                                                                                    1. Gotować całość około 15-20 minut, ziemniaki muszą być miękkie.
                                                                                                                                                                                                                                                      1. Potem zmiksować wszystko na gładką masę. Można dodać śmietankę.

                                                                                                                                                                                                                                                        Podawać z ziołami, grzankami itd.

                                                                                                                                                                                                                                                        Zupa krem z zielonego groszku

                                                                                                                                                                                                                                                        Foxys_forest_manufacture/Getty Images

                                                                                                                                                                                                                                                        Składniki:

                                                                                                                                                                                                                                                        • 4 szklanki świeżego lub mrożonego groszku
                                                                                                                                                                                                                                                          • litr bulionu
                                                                                                                                                                                                                                                            • 3 łyżki masła
                                                                                                                                                                                                                                                              • 1 cebula
                                                                                                                                                                                                                                                                • ½ szklanki śmietanki kremówki 36% (opcjonalnie)
                                                                                                                                                                                                                                                                  • sól, cukier do smaku

                                                                                                                                                                                                                                                                    Jak zrobić krem z zielonego groszku?

                                                                                                                                                                                                                                                                    W garnku roztopić masło, dodać posiekaną cebulę, następnie cały groszek. Podsmażyć. Zalać bulionem i gotować do momentu, aż groszek będzie całkowicie miękki. Wówczas zupę zmiksować blenderem. Doprawić do smaku solą i cukrem. Niektórzy skrapiają cytryną, dodają kolendry, prażony słonecznik, ser kozi, itd.

                                                                                                                                                                                                                                                                    Jak zagęścić zupę krem?

                                                                                                                                                                                                                                                                    Jeśli konsystencja zupy krem nie jest zadowalająca, można ja zagęścić. Wcale nie musi to być mąka lub podnosząca kaloryczność zupy dodatkowa porcja śmietany.

                                                                                                                                                                                                                                                                    Najlepsze sposoby na zagęszczenie zupy krem:

                                                                                                                                                                                                                                                                    • kasza jaglana – dodajemy nieco ugotowanej i blendujemy zupę jeszcze raz. Kasza jaglana jest neutralna w smaku, więc nie wpływa znacząco na smak zupy.
                                                                                                                                                                                                                                                                      • ugotowany ziemniak - zblendować i dodać do zupy
                                                                                                                                                                                                                                                                        • kasza manna lub kukurydziana- wystarczy dodać 2-3 łyżki

                                                                                                                                                                                                                                                                          Zobacz też:

                                                                                                                                                                                                                                                                          Krem chrzanowy i placki z selera. Przepisy Darii Ładochy na smaczne dania z nieforemnych

                                                                                                                                                                                                                                                                          Sernik, który na pewno nie opadnie. Poznaj niezawodny przepis

                                                                                                                                                                                                                                                                          Lekkie dania na wiosnę. Dieta sprzyjająca równowadze kwasowo zasadowej

                                                                                                                                                                                                                                                                          Zobacz video: Jak zrobić prostą zupę ziemniaczaną?

                                                                                                                                                                                                                                                                          Cover Media/x-news

                                                                                                                                                                                                                                                                          Autor: Diana Ryściuk

                                                                                                                                                                                                                                                                          Źródło zdjęcia głównego: Moment RF

                                                                                                                                                                                                                                                                          podziel się:

                                                                                                                                                                                                                                                                          Pozostałe wiadomości