Zupa z soczewicy czerwonej, zielonej, zupa krem z soczewicy - przepisy na pyszne dania jednogarnkowe

Zupa z soczewicy
Zupa z soczewicy
Źródło: Enrique Díaz/Getty Images
Zupa z soczewicy zielonej czy czerwonej to proste w przygotowaniu danie, które przypadnie do gustu wszystkim członkom rodziny. Taka potrawa jest nie tylko smaczna, ale też bardzo zdrowa, dlatego warto ją wypróbować.

Każdy z naszych przepisów na zupę z soczewicy to szybki sposób na pożywne danie. Przetestuj je i zobacz, jak zupa błyskawicznie zniknie ze stołu!

  • Zupa z soczewicy czerwonej - przepis
    • Zupa z soczewicy zielonej - przepis
      • Zupa krem z soczewicy czerwonej - przepis
        • Zupa krem z soczewicy zielonej

          Zupa z soczewicy czerwonej - przepis

          To najpopularniejsza odmiana tej rośliny. Jest idealnym wyborem dla wegan i wegetarian, ponieważ zawiera mnóstwo łatwo przyswajalnego białka. Znajdziemy w niej także dużo witamin z grupy B oraz minerałów, np. żelazo, magnez, potas i cynk.

          Jak przygotować pożywną zupę z czerwonej soczewicy ? Przepis jest niezwykle prosty! Przygotuj:

          · ¾ szklanki czerwonej soczewicy,

          · trzy marchewki,

          · puszkę pomidorów,

          · trzy łodygi selera,

          · dwie szklanki wody,

          · 2 łyżeczki oleju bądź mleczka kokosowego,

          · łyżkę oliwy z oliwek,

          · pół cebuli,

          · ząbek czosnku,

          · pół łyżeczki papryczki chilli,

          · odrobinę świeżej kolendry do udekorowania,

          · sól do smaku.

          Posiekaj marchewkę i cebulę w drobną kostkę, a seler pokrój w plasterki. Wrzuć je do garnka, a następnie z solą i oliwą podsmażaj przez kilka minut. Dodaj soczewicę. Potem dolej wodę i dodaj pomidory oraz przyprawy, poza kolendrą. Na koniec dodaj olej lub mleczko kokosowe. Zupę podawaj udekorowaną świeżą kolendrą.

          Taka zupa z soczewicy z pomidorami jest odpowiednia dla wegan. Zapewnia też organizmowi wiele składników odżywczych, a podniebieniu prawdziwą przyjemność!

          Zobacz też: 

          Przepisy na zupę z soczewicy

          Zupa z soczewicy zielonej - przepis

          Zielona soczewica jest produktem niskokalorycznym o wysokiej zawartości witamin z grupy B. Obniża ciśnienie, a dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu dobrze sprawdzi się jako podstawa potraw dla diabetyków.

          Jak zrobić zupę z soczewicą zieloną ? Możesz np. przygotować:

          · szklankę soczewicy,

          · po pół zielonej i czerwonej papryki,

          · puszkę pomidorów,

          · dwa ząbki czosnku,

          · całą cebulę,

          · litr wody,

          · pół łyżeczki słodkiej papryki,

          · trzy łyżki oliwy z oliwek,

          · łyżeczkę mielonego kuminu,

          · trzy liście laurowe,

          · ⅓ łyżeczki papryczki chilli,

          · kilka ziarenek ziela angielskiego,

          · sól i pieprz do smaku.

          Soczewicę opłucz, a następnie namaczaj przez 30 minut. Potem odlej wodę. Posiekaną cebulę i rozgnieciony czosnek podsmaż w garnku na oliwie z oliwek. Po zeszkleniu dodaj je do zblendowanych pomidorów. Duś przez kilka minut, a następnie dodaj wodę, soczewicę i przyprawy. Gotuj aż do momentu, w którym soczewica stanie się miękka, a więc ok. 30-40 minut. Mniej więcej w połowie tego czasu wrzuć do garnka posiekaną drobno paprykę.

          Ta zupa z zielonej soczewicy również nada się na posiłek dla wegan. Jest też lekka, nie przeszkodzi więc w diecie osobom marzącym o smukłej sylwetce.

          Zobacz też: Tofu z makaronem

          Zupa krem z soczewicy czerwonej - przepis

          W przypadku tej zupy z soczewicy krem to nalepsze określenie. Jej delikatna konsystencja zadowoli niejednego smakosza! Aby przygotować zupę krem z czerwonej soczewicy, potrzebujemy:

          · pół szklanki soczewicy,

          · puszki pomidorów,

          · dwóch marchewek,

          · trzech ziemniaków,

          · cebuli,

          · ząbka czosnku,

          · kawałka selera,

          · litra bulionu warzywnego,

          · dwóch łyżek koncentratu pomidorowego,

          · łyżki masła,

          · pietruszki,

          · liścia laurowego,

          · kilku ziarenek ziela angielskiego,

          · łyżeczki papryczki chilli,

          · soli i pieprzu.

          Dokładnie opłucz i odcedź soczewicę. Warzywa - ziemniaki, pietruszkę, marchewki i seler - obierz i pokrój w kostkę. Obierz też cebulę i czosnek, a następnie drobno posiekaj, po czym podsmaż je na maśle w garnku aż do zeszklenia. Potem dodaj pokrojone warzywa i podsmażaj przez chwilę, a następnie zalej bulionem. Dodaj soczewicę wraz z liściem laurowym i zielem angielskim. Po 15 minutach gotowania dodaj pomidory. Po 3 minutach zdejmij garnek z palnika i wyjmij ziele angielskie oraz liść laurowy. Dokładnie zblenduj zupę i dopraw solą i pieprzem.

          Przy takiej zupie z soczewicy czerwonej przepis jest niezwykle prosty, a samo danie pyszne i wyjątkowo pożywne.

          Zupa krem z soczewicy zielonej

          Zupę z soczewicy możesz również wzbogacać innymi smakami. Dlatego proponujemy Ci przepis na zupę z soczewicy z dodatkiem szpinaku . Do jej przygotowania potrzebujesz:

          · dwóch szklanek soczewicy,

          · 800 ml bulionu warzywnego (lub, jeśli wolisz, mięsno-warzywnego),

          · 300 gramów szpinaku (świeżego bądź mrożonego),

          · dwóch ząbków czosnku,

          · dużego ziemniaka,

          · do dwóch łyżeczek przyprawy curry,

          · łyżeczki gałki muszkatołowej,

          · natki pietruszki do udekorowania,

          · oliwy z oliwek,

          · łyżeczki papryczki chilli,

          · soli i pieprzu,

          · śmietany.

          Rozmroź szpinak, a jeśli jest świeży, zblanszuj do gorącą wodą. Soczewicę opłucz, namocz i ugotuj na półtwardo. Następnie podgrzej wywar na średnim ogniu i wrzuć do niego soczewicę, aby ugotować ją na miękko. Rozgrzej patelnię i na oliwie z oliwek podsmaż pokrojonego w plasterki ziemniaka, a po jego zarumienieniu dodaj czosnek. Na koniec dodaj szpinak. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową, a potem dodaj do garnka z soczewicą. Gdy wszystkie składniki staną się miękkie, zdejmij zupę z ognia i zblenduj. Na koniec dodaj odrobinę curry. Podawaj z pietruszką i łyżeczką śmietany.

          Wiesz już, który przepis na zupę z soczewicy czerwonej lub zielonej będzie dla Ciebie najlepszy? W takim razie do dzieła i smacznego!

          Zobacz też: Makaron wegetariański

          Zobacz film: Zupa z soczewicy. Źródło: Dzień Dobry TVN

          Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

          Źródło zdjęcia głównego: Enrique Díaz/Getty Images

          podziel się:

          Pozostałe wiadomości