Zupa z dyni - z imbirem, na mleku, na ostro. Jak zrobić pyszną zupę z dyni? Przepisy

miseczki z zupa deyniowa i pestaki dyni na bialym drewnianym stole widok z gory
Claudia Totir / Getty Images
O każdej porze roku warto w kuchni wykorzystywać sezonowe, świeże warzywa. Gdy przychodzi jesień, na stole nie powinno zabraknąć pysznej, sycącej zupy z dyni. Zupa z dyni - przepis.

Zupa z dyni to popularne danie w sezonie jesiennym. Dynię możemy kupić na przydomowym bazarku lub w każdym lokalnym sklepie w okresie od września do końca listopada. Zupa dyniowa jest niezwykle smaczna, a do tego bardzo sycąca. Jej sposób przygotowania nie jest skomplikowany - z ugotowaniem zupy poradzą sobie nawet osoby, które nie czują się zbyt pewnie w kuchni. Taka zupa z dyni z pewnością nasyci i rozgrzeje domowników podczas długich jesiennych wieczorów. Zupę z dyni można przygotować na wiele różnych sposobów , dlatego też trudno się nią znudzić. Dynia to bardzo zdrowe jesienne warzywo - jest bogata w witaminy i minerały, a jednocześnie ma bardzo mało kalorii. Może być więc zdrowym elementem diety osób, które chcą schudnąć. Jak przygotować smaczną zupę dyniową? Poniżej kilka ciekawych propozycji.

Zupa z dyni krem - przepis

Kremowa zupa z dyni z pewnością przypadnie każdemu do gustu. Zupa z dyni krem ma łagodny, delikatny smak i świetnie sprawdzi się jako pierwsze danie obiadowe lub jako lekka, sycąca kolacja. Przygotowanie zupy - kremu z dyni zajmuje około 1 godz. Jej koszt jest niewielki, ponieważ składa się ona z lokalnych, sezonowych składników. Poziom trudności nie jest trudny - każdy sobie poradzi z przygotowaniem tej pysznej zupy dyniowej. Do przygotowania zupy będziemy potrzebować:

  • 1 średniej wielkości dynię (waga 1- 1,2 kg)
    • 2 marchewki
      • 3 małe ziemniaki
        • 1 cebulę
          • 1 litr bulionu warzywnego
            • sok z połówki cytryny
              • łyżeczkę gałki muszkatołowej
                • łyżeczkę czerwonej słodkiej papryki
                  • szczyptę soli, pieprzu
                    • 100 ml śmietany 30% do zagęszczenia

                      Sposób przygotowania:

                      1. Dynię należy obrać ze skórki, przekroić na dwie części, łyżką pozbyć się pestek i pokroić na małe kawałki.
                        1. Umyte marchewki, ziemniaki i cebulę należy obrać i również pokroić na małe kawałki.
                          1. Do garnka z bulionem należy wrzucić wszystkie warzywa i gotować do czasu aż będą miękkie, tj. około 20 minut.
                            1. Pod koniec gotowania do garnka należy dodać przyprawy: gałkę muszkatołową, słodką paprykę, sok z cytryny, sól i pieprz.
                              1. Całość dokładnie zmiksować blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji.
                                1. Na koniec, po zblendowaniu, do zupy należy dodać śmietanę i zamieszać.

                                  Zobacz też:

                                  Zupa pieczarkowa. W wersji łagodnej i na ostro

                                  Zupa z dyni na ostro

                                  Zupę z dyni możemy też przygotować na ostro. Ta pikantna wersja zupy dyniowej z pewnością rozgrzeje wszystkich smakoszy w chłodne jesienne wieczory. Zupa z dyni na ostro nie jest trudna w przygotowaniu, a jej ugotowanie nie zajmuje dużo czasu. Do przygotowania pikantnej zupy - kremu z dyni możemy użyć powyższego przepisu na zupę -krem i lekko go zmodyfikować, aby otrzymać wersję na ostro. Do zupy wystarczy dodać pół posiekanej ostrej papryczki chili i dodatkowo szczyptę curry.

                                  Zupa z dyni z imbirem

                                  Jednym z popularnych składników, które wiele osób lubi dodawać do zupy z dyni jest imbir. Korzeń imbiru słynie ze swoich właściwości leczniczych i rozgrzewających. Dodanie kawałka startego imbiru do zupy dyniowej nadaje jej specyficzny smak i jednocześnie działa profilaktycznie na zdrowie. Zupa z dyni z imbirem pomoże też w walce z lekkimi jesiennymi przeziębieniami.

                                  Zupa z dyni na mleku - przepis

                                  Zupa z dyni na mleku to z kolei świetna propozycja na śniadanie. Popularne kiedyś zupy mleczne nie każdemu dobrze się kojarzą. Jednak zupy na mleku mogą być i bardzo pożywne, i smaczne. Takim przykładem jest właśnie dyniowa zupa na mleku . Z pewnością posmakuje każdemu dziecku. Zupę dyniową na mleku można podawać ze słodkimi grzankami. Do przygotowania zupy będą nam potrzebne:

                                  • 1 średnia dynia (ok. 1 kg)
                                    • 0,5 l mleka
                                      • 2 - 3 łyżeczki cukru białego lub brązowego
                                        • 1 łyżeczka cukru waniliowego
                                          • szczypta cynamonu
                                            • szczypta soli
                                              • rodzynki

                                                Składniki na grzanki:

                                                • suche pieczywo cukiernicze typu chałka lub drożdżówka
                                                  • łyżka masła

                                                    Przygotowanie:

                                                    1. Dynię należy obrać ze skórki, przekroić na dwie części, łyżką pozbyć się pestek i włókien, a następnie pokroić na małe kawałki
                                                      1. Dynię należy zalać w garnku wodą i gotować około 15 -20 min aż zmięknie.
                                                        1. Jednocześnie można przygotować grzanki. Na patelni należy rozgrzać masło i zrumienić pieczywo cukiernicze pokrojone w kostkę.
                                                          1. W drugim garnku należy zagotować mleko i dodać do niego cukier waniliowy.
                                                            1. Mleko należy przelać do garnka z dynią.
                                                              1. Całość trzeba zmiksować na jednolitą konsystencję.
                                                                1. Zupę po przelaniu do talerzy można podawać z grzankami i rodzynkami.

                                                                  Jak widać, zupę z dyni można przygotowywać na wiele sposobów - na ostro, z mlekiem, z imbirem. Dynia jest zdrowym sezonowym warzywem, które powinno znaleźć się na naszych stołach w jesiennym okresie. Dzięki swoim walorom smakowym i właściwościom odżywczym z pewnością przypadnie do gustu wszystkim członkom rodziny.

                                                                  Zupę z dyni przygotowuje uczestniczka Masterchefa - Zuza Harapkiewicz z tatą. Zobacz wideo:

                                                                  Zobacz film: Zupa dyniowa. Źródło: Dzień Dobry TVN

                                                                  Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                  podziel się:

                                                                  Pozostałe wiadomości