Przepisy kulinarne

Zupa z dorsza i chrupiące szproty. Kuchnia dla aktywnych!

Dzień dobry Kołobrzeg! Skoro jesteśmy w nad morzem, to nie może zabraknąć w naszym dzisiejszym menu ryb. Mistrz Andrzej Polan poleca Wam swoje przepisy na: szproty chrupiące z sosem tatarskim, turbota smażonego z sałatką z ogórka, melona i brzoskwiń i zupę z dorsza z młodą włoszczyzną. Lubicie ryby? Są dobre dla wypoczywających aktywnie - przekonuje Andrzej Polan. A w naszej wakacyjnej kuchni towarzyszy mu Beata Sadowska, ambasadorka akcji "T-Mobile" Pomoc Mierzona Kilometrami. Beata opowiedziała o akcji i o tym, jak angażując się w nią pomagasz dzieciom.

Szproty chrupiące z sosem tatarskim
Składniki:
250 g szproty patroszone moskaliki
olej do smażenia
mąka do oprószenia ryb
100 g majonez
50 g chrzan
100 g śmietana gęsta
ogórek małosolny
ogórek gruntowy
1 kalarepka
1 pęczek szczypiorek
1 pęczek rzodkiewka
musztarda francuska z ziarnami gorczycy
sól, pieprz czarny, cukier do smaku
1 pęczek koperku
2 l oleju słonecznikowego

Przygotowanie:
Warzywa kroimy w drobną kostkę lub ścieramy na tarce o grubych oczkach, łączymy z majonezem, chrzanem, musztardą, śmietaną. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i dodajemy na koniec koperek. Rybę oprószamy mąką wymieszaną z solą i smażymy na rozgrzanym oleju. Ryby podajemy z sosem tatarskim.

Turbot smażony z sałatką z ogórka, melona i brzoskwiń
Składniki:
1 turbot świeży
250 g masła klarowanego do smażenia
1 ogórek zielony
1 melon
3-4 szt brzoskwiń
ocet jabłkowy do smaku
Miód wielokwiatowy do smaku
pieprz, sól
musztarda francuska
werbena

Przygotowanie:
Ogórka kroimy w plastry, podobnie melona i brzoskwinie, dodajemy ocet, miód, musztardę francuską. Doprawiamy solą i czarnym pieprzem. Na koniec dodajemy listki werbeny. Turbota sprawiamy solą, pieprzem, oprószamy mąką i smażymy na maśle klarowanym na złoty kolor z jednej i drugiej strony.

Zupa z dorsza z młodą włoszczyzną
Składniki:
1 dorsz patroszony
2 pęczki włoszczyzny młodej
1 kalafior
1 brokuł
2 szt papryki ostrej, czerwonej
500 ml śmietana 36%
anyż
koperek, natka pietruszki

Przygotowanie:
Dorsza filetujemy na kręgosłupie i na tym, co przy nim pozostało gotujemy wywar. Włoszczyznę kroimy w kostkę, kalafiora i brokuły dzielimy na małe różyczki. Wywar przecedzamy, do wywaru dodajemy włoszczyznę, kalafiora, brokuła, paprykę ostrą i anyż. Na koniec dodajemy śmietanę kremówkę i posiekaną natkę i koperek. Smacznego!

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
68
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0