Zupa, tarta, kotlety i sos... ze szczawiu

Szczaw najczęściej kojarzy się nam z zupą szczawiową. Ale ze szawiu można też zrobić tartę i sos do kotletów jajecznych. Andrzej Polan zdradza w kuchni Dzień Dobry TVN, że szczaw doskonale komponuje się z kozim serem. Czy wiecie, dlaczego szczaw powinno się łączyć z nabiałem? Polecamy Wam przepisy Mistrza Polana!

Tarta ze szczawiem i serem kozim

Składniki:

2 opak. ciasta francuskiego

8 pęczków świeżego szczawiu

cebula dymka

300 g sera koziego

2 łyżki masła klarowanego

sól, pieprz

Formy do tarty wylepiamy rozwałkowanym ciastem francuskim, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na kilkanaście minut. Po tym czasie ciasto wypiekamy w piekarniku nagrzanym do temp. 190 stopni na lekko złoty kolor. Na patelni na maśle przesmażamy cebulę dymkę, dodajemy szczaw pozbawiony grubych włókien. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. na koniec dodajemy posiekany koperek i surowe jajko. Farsz wykładamy na podpieczony spód, posypujemy serem kozim i wstawiamy do pieczenia ponownie na około 15 minut.

Zupa szczawiowa z jajkami faszerowanymi

Składniki:

6 pęczków szczawiu

ząbek czosnku

włoszczyzna młoda

4 żółtka

4 łyżki masła klarowanego

200 ml śmietany kremówki

Sól, pieprz, cukier

bagietka

10 jajek

Koperek, cebula dymka,

200 g pieczarek

2 łyżki musztardy rosyjskiej

Jajka gotujemy na twardo, jeszcze ciepłe przecinamy ostrym nożem na połówki i wyjmujemy środki, zachowując skorupki. Jajka przeciskamy przez praskę do ziemniaków lub drobno siekamy. Z włoszczyzny przygotowujemy szybki bulion. Pieczarki przesmażamy na maśle, dodajemy posiekaną cebulkę dymkę. Łączymy z jajkami, musztardą dużą ilością kopru, pieprzem i solą. Napełniamy farszem skorupki, panierujemy w bułce z serem parmezan i obsmażamy na złoty kolor na maśle. Na pozostałym maśle przesmażamy czosnek, kiedy tylko się podrumieni wyjmujemy z patelni i dodajemy szczaw, krótko smażymy. Zalewamy bulionem i miksujemy na krem. Żółtka mieszamy ze śmietaną i dodajemy do gotującej zupy. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru. Na koniec dodajemy koperek. bagietkę obsmażamy na patelni. Zupę podajemy z grzanką i jajkami faszerowanymi.

Kotlety jajeczne z sosem szczawiowym i młodymi ziemniakami

Składniki:

10 jajek

100 g tartego sera żółtego

pęczek natki pietruszki

pęczek koperku

200 g szynki wędzonej

2 bułki kajzerki

mleko

Sól, pieprz, ostra papryka,

2 pęczki szczawiu

pęczek cebuli dymki

0,5 łyżeczki musztardy rosyjskiej

200 ml śmietany kremówki

masło klarowane do smażenia

kg młodych ziemniaków

Jajka gotujemy i przeciskamy przez praskę do ziemniaków lub drobno siekamy. Szynkę kroimy bardzo drobno, ser ścieramy na tarce i dodajemy do jajek. Bułkę namaczamy w mleku, odciskamy i rozdrobnioną dodajemy do jajek. Cebulę dymkę siekamy, podobnie koperek, natkę i dodajemy do jajek. Na koniec dodajemy żółtko surowe, dokładnie mieszamy, doprawiamy pieprzem, solą i ostrą papryką. Masę porcjujemy obtaczamy w białku, bułce tartej i smażymy na złoty kolor na maśle. Na maśle przesmażamy cebulkę dodajemy szczaw chwilę smażymy i dodajemy śmietankę. Lekko odparowujemy i na koniec doprawiamy musztardą i pieprzem, oraz odrobiną cukru. Kotlety podajemy z sosem szczawiowym i młodymi gotowanymi ziemniakami.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości