Zupa ogonowa – tradycyjna zupa staropolska. Sposoby podania.

Zupa ogonowa
Fot. Jordan Lye/ Getty Images
Zupa ogonowa to danie, które dziś już rzadko pojawia się na polskich stołach. Tradycyjnie gotowana na wołowych ogonach, przyrządzana jest również na mięsie drobiowym, np.: skrzydełkach. Poleca się przetrzymać zupę przez noc w lodówce, by zyskała odpowiedni smak.

Zupa ogonowa to tzw. wiejska zupa gotowana na mięsie wołowym. Gotuje się dość długo, jest wyjątkowo aromatyczna, sycąca i ma wyrazisty, bogaty smak. Do przyrządzania tradycyjnej zupy ogonowej używa się czerwonego wina, suszonych grzybów i warzyw.

  • Zupa ogonowa przepis
    • Zupa ogonowa wieprzowa
      • Zupa ogonowa z makaronem, z ziemniakami. Jak podać

        Zupa ogonowa przepis

        Tradycyjna zupa ogonowa powstaje na bazie ogonów wołowych i wywaru wołowego. Do jej przygotowania potrzebujemy następujących składników:

        · 1,5 kg ogonów wołowych

        · 1,5 l wywaru wołowego

        · 1 cebuli

        · 2 marchewek, 2 pietruszek

        · ½ selera

        · 3 pałek selera naciowego

        · goździków, liści laurowych, czosnku, słodkiej papryki, kminku, tymianku, soli, pieprzu cayenne

        · suszonych grzybów

        · 6 małych ziemniaków

        · 2 łyżek przecieru pomidorowego

        · 150 ml czerwonego wina

        · oliwy.

        Na oliwie podsmażamy ogony, aż się zarumienią, następnie wyjmujemy je i na tej samej patelni smażymy cebulę i czosnek przez 3 minuty. Następnie wlewamy wino, gotujemy kolejne 5 minut i dokładamy pokrojone wcześniej warzywa (poza ziemniakami). Potrawę doprawiamy, dodajemy suszone grzybki (około 2 szt.), zalewamy wywarem i gotujemy 1,5 godziny. Wyjęte ogony obieramy z mięsa, które wrzucamy do gotowej zupy. Wystudzone danie wstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia zbieramy nagromadzony tłuszcz, wyjmujemy liść laurowy i goździki, a dodajemy ziemniaki i ponownie gotujemy. Gdy ziemniaki będą miękkie, wlewamy przecier pomidorowy i raz jeszcze doprowadzamy zupę do wrzenia. Danie podajemy z wiejskim chlebem. Alternatywą dla samodzielnie przygotowanego dania jest zupa ogonowa z torebki. Taka potrawa powstaje znacznie szybciej i nie wymaga od nas dużo pracy. Wystarczy torebka zupy, jedna kostka rosołowa, kilka ziemniaków, 5 skrzydełek z kurczaka, majeranek, sól, pieprz i śmietana. Gotujemy skrzydełka, dodajemy ziemniaki i kostkę rosołową. Zupę z torebki mieszamy ze śmietaną i odrobiną wywaru. Przyprawiamy i wlewamy zupę do wywaru.

        Zobacz też: Japońska zupa miso

        Zupa ogonowa wieprzowa

        Zupa ogonowa wieprzowa to kolejny pomysł na tę staropolską zupę. Ogonówka może zostać ugotowana ze świńskich ogonów. Składniki potrzebne do sporządzenia zupy to:

        · 2 ogony wieprzowe

        · pół selera

        · 2 marchewki

        · liście laurowe, ziele angielskie

        · cebula

        · kilka suszonych grzybów

        · łyżka masła

        · sól, pieprz

        · papryka w proszku

        · 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

        · makaron – łazanki.

        Ogony sparzamy wrzątkiem i wrzucamy do garnka z wodą i przyprawami (liść laurowy, ziele angielskie). Gotujemy do miękkości mięsa, czyli około 40 minut. Następnie wyjmujemy ogony, obieramy z mięsa, które wrzucamy z powrotem do garnka. Namoczone wcześniej grzyby kroimy na kawałki i dorzucamy do zupy. Możemy także dolać nieco wody, w której grzyby się moczyły. Dodajemy podsmażoną na maśle cebulę, pokrojoną marchew i seler. Gotujemy jeszcze kilkanaście minut, dodajemy koncentrat pomidorowy, paprykę, sól i pieprz. Zupę możemy podać z makaronem, łazankami, ale także z ziemniakami.

        Zobacz też: Zupa czosnkowa

        Zupa ogonowa z makaronem, z ziemniakami. Jak podać

        Zupa ogonowa to jedno z tych dań, które możemy podawać na wiele sposobów. Jednym z nich jest zupa z kluskami kładzionymi. Do przygotowania klusek potrzebujemy:

        · szklanki mąki

        · 1 jajka

        · wody

        · soli.

        Z mąki, soli, jajka i wody wyrabiamy ciasto. Gotujemy kluski, odcedzamy. Zupę przygotowujemy jak tradycyjną ogonówkę. Najpierw gotujemy ogony, następnie obieramy je z mięsa. Cebulę i czosnek smażymy. Możemy dodać pomidory i paprykę. Osobno gotujemy grzyby, następnie kroimy je na kawałki. Do ogonów dodajemy podsmażone warzywa, pokrojoną marchew, pietruszkę i ziemniaki. Doprawiamy i gotujemy wszystko razem. Zupę podajemy z kluseczkami, posypaną koperkiem i natką pietruszki. Zamiast kładzionych klusek, możemy zaserwować makaron. Zupa ogonowa w wersji pikantnej to propozycja dla osób lubiących ostre smaki. Składniki na pikantną zupę:

        · 1,5 kg ogonów

        · 2 czerwone papryki

        · 2 papryczki chilli

        · 6 średnich ziemniaków

        · włoszczyzna

        · czosnek, czosnek niedźwiedzi

        · pieprz czarny świeżo zmielony

        · sól

        · pęczek pietruszki

        · masło, olej

        · koncentrat pomidorowy (4 łyżeczki)

        Na patelni rozgrzewamy olej, obsmażamy ogony ze wszystkich stron, przekładamy do garnka, następnie dodajemy warzywa (marchew, pietruszkę, selera, pora), zalewamy wodą i gotujemy. Gdy mięso będzie miękkie, wyjmujemy je i oddzielamy od kości. Ugotowane warzywa kroimy na kawałki, paprykę czerwoną w paseczki, chili w plasterki i wszystko wrzucamy do wywaru. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Na patelni podsmażamy białą część pora, czosnek, a następnie, gdy zmiękną, dodajemy czosnek niedźwiedzi i koncentrat pomidorowy. Zagęszczamy zupę, doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli lubimy potrawy bardziej pikantne, nie usuwamy pestek z papryczki chili.

        Zobacz też: Zupa pieczarkowa. W wersji łagodnej i na ostro

        Zobacz film: Zupa pierwszych Słowian. Źródło: Dzień Dobry TVN

        Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

        podziel się:

        Pozostałe wiadomości