Słodka zupa „nic” nie tylko dla dzieci. Sposoby przyrządzenia

Dzieci jedzą zupę
Fot. Tatyana Aleksieva Photography/ Getty Images
Zupa „nic” to zupa na bazie mleka, zagęszczona, doprawiona wanilią. Może być podawana z kluseczkami z białek. Zupa „nic” pochodzi z Francji i najczęściej podawana jest na zimno. Występuje w różnych wersjach – znana jest zupa „nic” z budyniem, z piankami, bezami, biszkoptami, a nawet z grzankami ze słodkiej bułki.

Zupa „nic” to raczej deser lub propozycja na śniadanie niż pożywne danie na obiad. Do sporządzenia zupy „nic” potrzeba jedynie kilku składników, a danie przygotowuje się bardzo szybko. To ciekawa propozycja posiłku dla najmłodszych.

  • Zupa „nic” – przepis
    • Zupa „nic” z piankami
      • Zupa „nic” z budyniem
        • Zupa „nic” jako deser
          • Zupa „nic” – kalorie

            Zupa „nic” – przepis

            Do przygotowania tej niezwykle prostej i słodkiej potrawy musimy naszykować:

            · 1 opakowanie cukru wanilinowego,

            · 1 litr mleka,

            · 2 jajka,

            · 3 łyżki cukru.

            Mleko musimy zagotować z dwiema łyżkami cukru i cukrem wanilinowym. Żółtka oddzielamy od białek. Pozostały cukier dodajemy do białek i ubijamy je na sztywną pianę. Na gorące mleko wrzucamy łyżeczką porcje piany, tworząc kluseczki. Gotujemy, przewracamy na drugą stronę i ponownie gotujemy. Następnie kluseczki wyjmujemy łyżką cedzakową. Żółtka ubijamy i cienką strużką wlewamy mleko. Zupę przelewamy do miseczek i dekorujemy kluseczkami z białek. Dodatkowo możemy ozdobić ją świeżymi owocami, pokrojonymi na kawałki (truskawki, owoce leśne).

            Zobacz też: 

            Japońska zupa miso

            Zupa „nic” z piankami może być też wykonana w nieco inny sposób. W tej wersji potrzebujemy:

            · 1 łyżkę cukru,

            · 1 laskę wanilii,

            · 1 łyżeczkę cukru pudru,

            · 2 jajek,

            · 400 ml mleka.

            Wykonanie tej zupy jest również bardzo proste. Do mleka dodajemy rozkruszoną laskę wanilii i cukier. Jedno białko ubijamy na sztywną pianę z łyżeczką cukru pudru. Gdy mleko jest ciepłe, łyżką wkładamy białko do mleka, tworząc kluseczki. Gotowe pianki wyjmujemy z garnka, a mleko zaprawiamy rozbitymi żółtkami, cały czas mieszając. Mleko powinno ładnie zgęstnieć. Gotową zupę wlewamy na pianki i dekorujemy ulubionymi owocami.

            Zupa „nic” z budyniem

            Zupę „nic” z budyniem przygotowujemy w bardzo podobny sposób jak powyżej. Jedynym dodatkowym składnikiem jest właśnie budyń. Wystarczy łyżka proszku budyniu waniliowego. Mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem wanilinowym. Ilość cukru regulujemy w zależności od tego, jak słodką potrawę chcemy uzyskać. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę i ponownie formujemy małe kluseczki – pianki. Na koniec zaprawiamy zupę utartymi żółtkami i budyniem. Dzięki dodaniu do zupy budyniu potrawa ma gładką, gęstą, kremową konsystencję. Zupę „nic” wlewamy do miseczek z piankami. Dekorujemy według preferencji. Możemy podawać danie w wersji na zimno i na gorąco, jako pierwsze śniadanie lub doskonały deser niedzielny. Aby zrealizować pomysł na wzbogaconą wersję zupy „nic” z budyniem, potrzebujemy następujących składników:

            · 1 l mleka,

            · 4 jaja,

            · 1 budyń waniliowy,

            · 1 łyżka mąki pszennej,

            · 2 opakowania cukru wanilinowego,

            · 5 łyżek cukru,

            · 1 łyżka cukru pudru,

            · szczypta soli.

            Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli, cukrem pudrem i jednym cukrem wanilinowym. W ¾ szklanki mleka łączymy z mąką i budyniem. Resztę mleka gotujemy, dodajemy cukier wanilinowy i zwykły cukier. Na gotujące się mleko kładziemy łyżką pianę z białek, tworząc kluseczki. Po ugotowaniu pianek dolewamy do mleka przygotowany budyń z mąką i żółtkami. Gotujemy i rozlewamy do miseczek. Do zupy możemy podawać owoce, a także posypywać ją cynamonem.

            Zobacz też: 

            Zupa pieczarkowa

            Zupa „nic” jako deser

            Zupę „nic” możemy podać jako deser. Zupa „nic” z piankami, z biszkoptami to dobry pomysł na podwieczorek lub słodką przekąskę po obiedzie. Potrzebne nam będą 4 jajka, ¼ szklanki cukru, 2 szklanki mleka, 1 łyżeczka mąki, 1 laska wanilii i biszkopty. Żółtka ucieramy z łyżką cukru, dodajemy pół szklanki mleka, mąkę i dokładnie mieszamy. Pozostałe mleko gotujemy z wanilią, stopniowo dodając utarte żółtka. Z białek ubijamy sztywną pianę, którą następnie zalewamy gorącą masą. Deser ozdabiamy owocami oraz biszkoptami. Podajemy w pucharkach.

            Zupa „nic” – kalorie

            Zupa „nic” nie dość, że nie jest daniem pracochłonnym ani trudnym do przygotowania, jest przy okazji lekka. Jak kształtują się wartości odżywcze zupy „nic”? W wersji tradycyjnej, przy użyciu 1 szklanki mleka 2%, 1 jaja kurzego, łyżeczki cukru i laski wanilii, zupa ma:

            · 245 kcal

            · białko – 15 g,

            · tłuszcz – 10 g,

            · węglowodany – 26 g.

            Przed przystąpieniem do gotowania zupy warto pamiętać o sparzeniu jajek. Zupę „nic” można także zabrać ze sobą w termosie, ponieważ doskonale sprawdzi się w podróży jako pyszna i ciepła przekąska.

            Zobacz też: 

            Tradycyjna kuchnia polska

            Zobacz film: Zupa jabłkowo-cydrowa. Źródło: Dzień Dobry TVN

            Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

            podziel się:

            Pozostałe wiadomości