Krupnik – rozgrzewająca i sycąca zupa na zimowe dni

Zobacz film: Krupnik z kaczką i krupniokiem. Źródło: Dzień Dobry TVN
Krupnik jest polską tradycyjną zupą, którą gotuje się na wywarze jarzynowym lub jarzynowo-mięsnym. Najczęściej przygotowywana na bazie kaszy jęczmiennej, rzadziej ryżu. Można podawać z kawałkami mięsa wieprzowego, czasem dodaje się grzyby.

Krupnik to klasyk polskiej kuchni. To bardzo pożywna i sycąca zupa. Często podawana przy przeziębieniu lub problemach żołądkowych. Lekkostrawna i smaczna. Najlepszy krupnik to ten gotowany na żeberkach, gęsty i aromatyczny, z dużą ilością natki pietruszki. Domowy krupnik doskonale się mrozi, dzięki czemu możemy nadmiar pozostawić na następne dni.

  • Zupa krupnik – przepis
    • Zupa krupnik – o czym należy pamiętać
      • Zupa krupnik polski Comment by Anna Karczmarek: Nie lepiej będzie: Zupa krupnik na rosole?

        Zupa krupnik – przepis

        Tradycyjny krupnik gotujemy, używając kaszy jęczmiennej (drobnej), ziemniaków, włoszczyzny i wywaru (najlepiej mięsnego). Niektóre przepisy zalecają dodanie do zupy łyżki ryżu. Kaszę i ryż musimy najpierw opłukać na sicie w zimnej wodzie, przesypać do garnka, zalać wodą i dodać mięso, na którym chcemy przyrządzić zupę. Może to być żeberko, ale też udko czy ćwiartka z kurczaka. Całość gotujemy około godziny. Zawsze kontrolujemy, co dzieje się z kaszą, i pilnujemy, aby woda się nie wygotowała. Następnie wyjmujemy z zupy mięso, a dokładamy pokrojone w kostkę ziemniaki, startą marchewkę, pietruszkę oraz cebulę (może być w całości). Zupę gotujemy jeszcze około 20 minut. Przed samym końcem gotowania należy dodać przyprawy i pokrojone, pozbawione skóry i kości, mięso. Zupę dekorujemy natką pietruszki lub świeżym koperkiem. Jakie proporcje należy zachować, gotując krupnik? Potrzebujemy 2 łyżki kaszy, 1 łyżkę ryżu, 4 ziemniaki, 2 udka lub jedną ćwiartkę kurczaka, 1 marchewkę i pietruszkę, 1.75 litra wody. Zupa krupnikowa nie jest ani trudnym, ani pracochłonnym daniem. Zupa krupnik z kaszą jęczmienną dobrze komponuje się także z grzybami. Do wypróbowania tego przepisu potrzebujemy:

        · kawałek mięsa – żeberko, schab, udko z kurczaka

        · garść suszonych grzybów

        · ½ szklanki kaszy jęczmiennej wiejskiej lub mazurskiej

        · 2 duże marchewki

        · kawałek selera

        · 2 pietruszki

        · cebulę

        · 4 spore ziemniaki

        · koperek, natkę pietruszki, liść laurowy, pieprz w ziarenkach, sól

        Mięso z grzybami, kaszą oraz pieprzem i liściem laurowym zalewamy wodą (około 2 litry zimnej wody). Gotujemy na małym ogniu, dodajemy warzywa w całości (1 marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę). Solimy i gotujemy około 40 minut. W tym samym czasie obieramy i kroimy ziemniaki, a na tarce ucieramy drugą marchewkę i pietruszkę. Dodajemy warzywa do garnka. Zupę gotujemy przez 15 minut, następnie wyjmujemy cebulę i mięso, które kroimy na kawałki i z powrotem dorzucamy do naszego dania. Krupnik doprawiamy solą, pieprzem, ozdabiamy koperkiem lub natką pietruszki.

        Zobacz też: 

        Japońska zupa miso

        Zupa krupnik – o czym należy pamiętać

        Podczas gotowania tej tradycyjnej polskiej zupy należy pamiętać o kolejności dodawania składników. Najpierw wkładamy do garnka mięso, warzywa i kaszę, a na samym końcu ziemniaki. Dlaczego? Zasada jest prosta – ziemniaki gotują się krócej niż kasza, dlatego dokładamy je na samym końcu, gdy kasza jest już miękka. Podczas gotowania kasza pęcznieje, rozkleja się, przez co znacznie zagęszcza zupę, dlatego należy pamiętać, aby nie dawać jej za dużo. Jeśli jednak okaże się, że krupnik wyszedł nam za gęsty, możemy dodać do niego warzywnego wywaru. Doskonale smakuje też zupa krupnik na rosole. Podczas gotowania, zresztą nie tylko krupniku, pamiętajmy o zbieraniu szumowin z powierzchni zupy. To sprawi, że nie będzie mętna, a klarowna i jasna. Szumowiny nie powstają, gdy gotujemy mięso drobiowe. Zupę krupnik możemy mrozić, a także odgrzewać przez 3 dni. To doskonały pomysł na kilka obiadów.

        Zobacz też: 

        Zupa pieczarkowa

        Zupa krupnik polski Comment by Anna Karczmarek: Nie lepiej będzie: Zupa krupnik na rosole?

        Choć najczęściej do krupnika używamy kaszy jęczmiennej, nie oznacza to, że nie sprawdzi się także inny rodzaj kaszy. Do wyboru mamy kaszę jaglaną, łamaną gryczaną, pęczak, ryż, komosę. Prosty przepis na zupę krupnikową z pęczakiem jest ciekawą alternatywą dla zupy z kaszą jęczmienną. Potrzebujemy:

        · 2 udka z kurczaka lub 3 żeberka

        · 1 szklanka kaszy pęczak

        · 2 marchewki, 1 pietruszka

        · ½ selera, kawałek pora

        · 6 ziemniaków

        · 2,5 litra wody

        · ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz, natkę pietruszki

        Gotujemy mięso, zbieramy szumowiny, dodajemy przyprawy, kaszę, solimy. Gdy mięso będzie miękkie, wyjmujemy je i wrzucamy włoszczyznę, a po 10 minutach ziemniaki. Po następnych 10-15 minutach warzywa będą miękkie. Do ugotowanej zupy dodajemy pokrojone mięso, przyprawy, natkę pietruszki. Do krupnika możemy również dorzucać suszone lub wędzone śliwki, a także bataty i dynię Hokkaido. Krupnik możemy też przyrządzić w wersji fit. Składniki potrzebne do ugotowania zupy to:

        · pierś z kurczaka

        · kostka rosołowa

        · 3 litry wody

        · ½ szklanki kaszy (jęczmienna lub inna)

        · 3 marchewki, 1 pietruszka, kawałek pora

        · sól, pieprz, papryczka chili, liść laurowy, ziele angielskie

        · koperek

        Gotujemy mięso, dorzucamy kostkę rosołową, dodajemy kaszę, następnie starte na tarce warzywa i pokrojone ziemniaki. Wyciągamy mięso, kroimy na kawałki i ponownie wrzucamy do zupy. Doprawiamy do smaku, posypujemy koperkiem.

        Zobacz też: 

        Tradycyjna kuchnia polska

        Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

        podziel się:

        Pozostałe wiadomości