Zupa koperkowa z ryżem czy z ziemniakami? A dlaczego nie z jednym i drugim! Mamy dla Was receptę na oba warianty tego wiosennego i niskokalorycznego pierwszego dania.

Po gęstych i treściwych zupach kremach, przyszedł czas na zupkę delikatną, lekką i przyjemną. Jest prosta i szybka do ugotowania. Żeby jednak zaspokoiła także większy głód, dorzucamy do niej sporo różnych warzyw!

Istnieje wiele wariantów tego dania – zupa koperkowa z makaronem, zupa koperkowa z kluseczkami… My przedstawiamy przepisy na wersje z ryżem oraz z ziemniakami. Można je oczywiście połączyć i dać jeden i drugi składnik. Aby jeszcze bardziej urozmaicić tę potrawę, warto użyć ryżu brązowego. Taka delikatna i kolorowa zupa koperkowa powinna zasmakować także dzieciom ! Jest ona również rekomendowana osobom chorym i starszym.

W jaki sposób przygotować zupę koperkową? Poniżej instrukcje krok po kroku – zarówno wersji z ziemniakami, jak i z ryżem.

My używamy piersi lub udka z kurczaka, lecz można je zastąpić innym mięsem drobiowym.

Zupy według naszych przepisów powinny wystarczyć na ok. 8 porcji . Jedna porcja ma ok. 150-200 kalorii.

Czas przygotowania dania: ok. 1,5 godziny.

Nasza mała wskazówka: W celu nadania zupie nieco egzotycznego smaku, polecamy dodać do niej – zamiast śmietany lub jogurtu – odrobinę mleczka kokosowego.

Czego potrzebujesz do ugotowania zupy koperkowej z ryżem?

Składniki:

- duży pęczek kopru (lub 2 małe),

- 3 marchewki,

- 2 pietruszki,

- kawałek selera,

- ok. 30 dag mięsa drobiowego,

- 3/4 szklanki ryżu białego lub brązowego,

- 1,5-2 l bulionu warzywnego lub drobiowego,

- listek laurowy,

- sól i pieprz,

- trochę mleka kokosowego, jogurtu naturalnego lub śmietany.

Zupa koperkowa z ryżem – przepis

1) Marchewkę, pietruszkę i seler pokrój na małe kawałeczki lub zetrzyj na tarce z dużymi oczkami.

2) Warzywa oraz liść laurowy wrzuć do gotującego się bulionu i zamieszaj.

3) Następnie drobno posiekaj koperek, dodaj go do garnka i całość gotuj na wolnym ogniu przez ok. 30 minut, co jakiś czas mieszając.

4) Ryż zalej wrzątkiem, wsyp go do zupy i gotuj jeszcze ok. 20 minut.

5) Zestaw garnek z palnika i dopraw potrawę.

6) Przed podaniem rozcieńcz mleczko kokosowe, śmietanę lub jogurt z odrobiną chłodnej zupki, a resztę zagotuj.

Czego potrzebujesz do ugotowania zupy koperkowej z ziemniakami?

Składniki:

- duży pęczek kopru (lub 2 małe),

- 3 marchewki,

- 2 pietruszki,

- kawałek selera,

- ok. 30 dag mięsa drobiowego,

- 3 ziemniaki,

- 1,5-2 l bulionu warzywnego lub drobiowego,

- listek laurowy,

- sól i pieprz,

- trochę mleka kokosowego, jogurtu naturalnego lub śmietany.

Zupa koperkowa z kartoflami – przepis

1) Marchewkę, pietruszkę i seler pokrój na jak najmniejsze kawałeczki lub zetrzyj na tarce z dużymi oczkami.

2) Warzywa oraz liść laurowy wrzuć do gotującego się bulionu i zamieszaj.

3) Drobno posiekaj koperek, dodaj go do garnka i całość gotuj na wolnym ogniu przez ok. 30 minut, co jakiś czas mieszając.

4) Ziemniaki pokrój w kostkę, dodaj do zupy i gotuj jeszcze ok. 20 minut.

5) Zdejmij garnek z palnika i dopraw potrawę. Jeśli jest zbyt mało „koperkowa”, możesz dodać trochę suszonego koperku.

6) Przed podaniem rozcieńcz mleczko kokosowe, śmietanę lub jogurt z odrobiną chłodnej zupki, a resztę zagotuj.

Czego potrzebujesz do ugotowania zupy koperkowej z ziemniakami i ryżem?

Składniki:

- duży pęczek kopru (lub 2 małe),

- 3 marchewki,

- 2 pietruszki,

- kawałek selera,

- ok. 30 dag mięsa drobiowego,

- 2 małe ziemniaki,

- 1/3 szklanki ryżu,

- 1,5-2 l bulionu warzywnego lub drobiowego,

- listek laurowy,

- sól i pieprz,

- trochę mleka kokosowego, jogurtu naturalnego lub śmietany.

Zupa koperkowa z ziemniakami i ryżem – przepis

1) Umyj i obierz marchewkę, pietruszkę oraz seler. Pokrój je na jak najmniejsze kawałeczki lub zetrzyj na tarce z dużymi oczkami.

2) Warzywa oraz liść laurowy wrzuć do gotującego się bulionu i zamieszaj.

3) Następnie drobno posiekaj koperek, dodaj go do garnka i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 30 minut, co jakiś czas mieszając.

4) Zalej wrzątkiem ryż i wsyp garnka.

5) Ziemniaki pokrój w kostkę, dodaj do zupy i gotuj jeszcze ok. 20 minut.

6) Zdejmij garnek z palnika i dopraw potrawę.

7) Przed podaniem rozcieńcz mleczko kokosowe, śmietanę lub jogurt z odrobiną chłodnej zupy, a resztę zagotuj.

Jeżeli danie jest nieco zbyt mało „koperkowe”, możesz dodać trochę suszonego koperku.

Smacznego!

Zobacz film: Zupa z pietruszki. Źródło: Dzień Dobry TVN

autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Co sądzisz o tym artykule?
0
0
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0