Zupa gulaszowa po węgiersku z pieczarkami - prosty przepis

zupa gulaszowa w rondelku na stole
SMarina / Getty Images
Zupa, po której nie trzeba już jeść drugiego dania? Oczywiście gulaszowa! Przedstawiamy Wam prosty przepis na pyszną zupę po węgiersku.

„Gulyasleves” to tradycyjna zupa węgierska . Jest mocno mięsna i wyraźnie paprykowa. Zyskała popularność w całej Europie i doczekała się wielu wariantów, np. z wieprzowiną zamiast wołowiny. Zwyczajowo ta potrawa była gotowana przez pasterzy na świeżym powietrzu, w kociołku nad ogniskiem. My jednak przyszykujemy gulaszową w domowym zaciszu, na kuchence gazowej lub indukcyjnej, i… dodamy do niej pieczarki . Będzie to naprawdę wartościowe, treściwe, dodające energii, niezwykle kolorowe danie o wyrazistym smaku. Idealne, by poczęstować nim swoich gości – gwarantujemy, że będą prosić o przepis!

W jaki sposób przygotować wielki garnek pełen aromatycznej zupy gulaszowej? Poniżej instrukcje krok po kroku – zarówno wersji z mięsem wołowym, jak i z wieprzowym.

Zupy według naszych przepisów powinny wystarczyć na ok. 10 porcji . Jedna porcja ma ok. 150-200 kalorii.

Czas przygotowania dania: ok. 2 godzin.

Nasza mała wskazówka: gulaszowa będzie najsmaczniejsza dopiero na drugi dzień po ugotowaniu, kiedy już nieco zgęstnieje i „się przegryzie”.

Czego potrzebujesz do ugotowania zupy gulaszowej po węgiersku z pieczarkami i z wołowiną?

- 1,5 l bulionu mięsnego lub warzywnego,

-1 kg mięsa wołowego,

- 0,5 kg pieczarek,

- 3-4 ziemniaki,

- 3 czerwone papryki,

- 2 marchewki,

- 1 pietruszka,

- 1 duża cebula,

- kawałek selera,

- 4-5 ząbków czosnku,

- 4-5 łyżek przecieru pomidorowego,

- oliwa lub smalec,

- 2-3 liście laurowe,

- pół łyżeczki kminku mielonego,

- sól i pieprz,

- papryka słodka wędzona,

- papryka ostra,

- zielona pietruszka,

- opcjonalnie: śmietana lub jogurt naturalny.

Zupa gulaszowa z pieczarkami i wołowiną – jak zrobić?

1) Dokładnie umyj mięso, pokrój je w kostkę. Na dnie dużego garnka rozpuść oliwę lub smalec i podsmaż wołowinę.

2) Następnie obierz cebulę i czosnek, posiekaj je i razem z mięsem duś na małym ogniu przez kilka minut pod przykryciem.

3) W tym czasie oczyść pieczarki, pokrój je w dość grube, ale nieduże plasterki i dorzuć do garnka.

4) Po chwili ostrożnie wlej przygotowany wcześniej bulion, dorzuć listki laurowe i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 45 minut, co jakiś czas mieszając.

5) Umyj, obierz i pokrój wszystkie warzywa, po czym dodaj je do garnka i wymieszaj. Gotuj przez pół godziny. Jeśli zauważysz, że zupa jest zbyt gęsta, dolej trochę wody.

6) Dodaj przecier pomidorowy i wszystkie przyprawy. Całość starannie wymieszaj.

7) Zdejmij zupę z ognia, poczekaj aż przestygnie i zagotuj raz jeszcze. Spróbuj i dopraw w razie potrzeby.

8) Podawaj na gorąco z odrobiną natki zielonej pietruszki oraz śmietany lub jogurtu naturalnego, a także grubą pajdą świeżego chleba.

Czego potrzebujesz do ugotowania zupy gulaszowej po węgiersku z pieczarkami i z wieprzowiną?

- 1,5 l bulionu mięsnego lub warzywnego,

-1 kg mięsa wieprzowego,

- 0,5 kg pieczarek,

- 3-4 ziemniaki,

- 3 czerwone papryki,

- 2 marchewki,

- 1 pietruszka,

- 1 duża cebula,

- kawałek selera,

- 4-5 ząbków czosnku,

- 4-5 łyżek przecieru pomidorowego,

- oliwa lub smalec,

- 2-3 liście laurowe,

- pół łyżeczki kminku mielonego,

- sól i pieprz,

- papryka słodka wędzona,

- papryka ostra,

- zielona pietruszka,

- opcjonalnie: śmietana lub jogurt naturalny.

Zupa gulaszowa z pieczarkami i wieprzowiną – jak zrobić?

1) Dokładnie umyj mięso, pokrój je w kostkę. Na dnie dużego garnka rozpuść oliwę lub smalec i podsmaż wieprzowinę.

2) Następnie obierz cebulę i czosnek, posiekaj je i razem z mięsem duś na małym ogniu przez kilka minut pod przykryciem.

3) W tym czasie oczyść pieczarki, pokrój je w dość grube, ale nieduże plasterki i dorzuć do garnka.

4) Po chwili ostrożnie wlej przygotowany wcześniej bulion, dorzuć listki laurowe i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 45 minut, co jakiś czas mieszając.

5) Umyj, obierz i pokrój wszystkie warzywa, po czym dodaj je do garnka i wymieszaj. Gotuj przez pół godziny. Jeśli zauważysz, że zupa jest zbyt gęsta, dolej trochę wody.

6) Dodaj przecier pomidorowy i wszystkie przyprawy. Całość starannie wymieszaj.

7) Zdejmij zupę z ognia, poczekaj aż przestygnie i zagotuj raz jeszcze. Spróbuj i dopraw w razie potrzeby.

8) Podawaj na gorąco z odrobiną natki zielonej pietruszki oraz śmietany lub jogurtu naturalnego, a także grubą pajdą świeżego chleba.

Zobacz film: Gulasz wieprzowy z papryką i wędzoną śliwką. Źródło: Dzień Dobry TVN

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości