Zupa fasolowa – przepis na tradycyjną zupę z boczkiem lub na żeberkach

Bean Soup
Fot. FSTOPLIGHT/ Getty Images
Tradycyjna zupa fasolowa to nie tylko smaczna i pożywna zupa domowa, ale także świetne danie restauracyjne, które powoli zaczyna być coraz bardziej popularne. Jaki na zupę fasolową przepis jest najlepszy? W jaki sposób ją przygotować? Sprawdzamy!

Zupa fasolowa to doskonałe, rozgrzewające danie, które znane jest chyba każdemu. Nasi dziadkowie gotowali ją często na drobne niedogodności zdrowotne, gdyż taka tradycyjna zupa fasolowa z boczkiem świetnie rozgrzewa. Później została poniekąd zapomniana, aby ostatecznie dzisiaj przeżywać swój renesans. Czy macie już ochotę spróbować tej wspaniałej zupy fasolowej? Przepis poniżej!

  • Zupa fasolowa – tradycyjna metoda na syty posiłek
    • Zupa fasolowa – przepis na zupę z ziemniakami, boczkiem i na żeberkach
      • Zupa fasolowa – przepis z ziemniakami, boczkiem i na żeberkach. Gotujemy krok po kroku

        Zupa fasolowa – tradycyjna metoda na syty posiłek

        Nie wiadomo do końca, do jakiego regionu Europy można historycznie przypisać początek tworzenia zupy fasolowej . Pierwsze wzmianki o tradycyjnej zupie fasolowej datuje się na rok ok. 1430 – występują w zapiskach niemieckiego szefa kuchni, Johannesa Bockenheima. Zgodnie z jego wersją zupy fasolowej ( przepis był transkrybowany), należy do garnka dodawać także szafran oraz czerwone wino.

        Treściwa zupa fasolowa nie tylko nasyci największych głodomorów, ale również spełni wiele funkcji odżywczych i zdrowotnych. Fasola polecana jest jako remedium dla osób, które walczą z nadmiarem wolnych rodników w organizmie. Ma funkcje moczopędne i przyspiesza przemianę materii, dobrze wpływając na perystaltykę jelit. Już teraz zachęcamy do skorzystania z naszego przepisu i przekonania się samemu, jak pyszna może być przyrządzana dobrze zupa fasolowa!

        Zobacz też: 

        Zupa pieczarkowa

        Zupa fasolowa – przepis na zupę z ziemniakami, boczkiem i na żeberkach

        Zupa fasolowa to niewątpliwie jedna z królowych wszelkich zup. Zawiera bardzo dużo składników odżywczych, jest wyjątkowa smaczna i niezwykle sycąca. Przygotowanie takiej zupy w weekend stanowi także rewelacyjny pomysł na trudny i pełen zapracowania tydzień.

        Tradycyjna zupa fasolowa z boczkiem

        Czego potrzebujemy? (proporcje na 6 porcji):

        · 25 dag fasoli (np. typu jaś)

        · 25 dag dobrego boczku wędzonego

        · ½ kg kilograma żeberek wieprzowych

        · pęczek włoszczyzny

        · 3 – 6 ziela angielskiego (w zależności od upodobań)

        · 2 liście laurowe

        · duża cebula lub dwie średnie

        · 4 średniej wielkości ziemniaki

        · 2 ząbki czosnku

        · Majeranek, pieprz, sól

        Opcjonalne przyprawy (według własnych smaków): kminek, gałka muszkatołowa (cała, do starcia). Aby zupa była jeszcze bardziej treściwa, możemy przygotować zupę fasolową z kiełbasą .

        Zobacz też: Zupa owocowa – z wiśni, z makaronem.

        Zupa fasolowa – przepis z ziemniakami, boczkiem i na żeberkach. Gotujemy krok po kroku

        Jeżeli składniki mamy już przygotowane, to możemy rozpoczynać gotowanie. Będziemy potrzebowali tylko dobrej patelni oraz dużego garnka, dlatego na taką zupę fasolową przepis jest wyjątkowy prosty, a jednocześnie rewelacyjny.

        1. Zaczynamy od namoczenia fasoli, czyli głównego bohatera naszej zupy fasolowej tradycyjnej . Warto zrobić to już dzień wcześniej. Należy wsypać fasolę do garnka, zalać zimną wodą, przepłukać. Na noc odstawić do lodówki do napęcznienia fasoli.

        2. Fasolę odcedzamy, a do dużego rondla wkładamy pokrojone na kilka kawałków żeberka. Zalewamy je ok. 2,5 litrami wody, dodajemy napęczniałą fasolę i łyżkę soli. Gotujemy na średnim ogniu, a po jakimś czasie zdejmujemy szumowiny.

        3. Po zdjęciu szumowin dodajemy obraną włoszczyznę oraz przyprawy - ziele angielskie i liście laurowe. Następnie zmniejszamy ogień pod naszą zupą fasolową i gotujemy pod przykryciem przez 1,5 godziny.

        4. Czas zająć się tym, co najbardziej tradycyjne w naszej zupie fasolowej – boczkiem !

        (Uwaga! Do zupy fasolowej z boczkiem najlepiej użyć naturalnie wędzonego boczku – z reguły kolor po naturalnym wędzeniu jest ciemny. Zbyt jasna barwa na boczku może oznaczać, że boczek taki był sztucznie smarowany płynem wędzarniczym i tylko „imituje” boczek naturalny).

        5. Należy odkroić delikatnie skórkę boczku oraz wykroić wszelkie chrząstki, jeśli są. Następnie pokroić w kostkę i smażyć na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu lub – w przypadku lepszych, żeliwnych patelni – bez tłuszczu.

        6. Dodajemy na patelnię cebulę pokrojoną w kostkę i mieszamy. Pod koniec dodajemy pokrojony lub rozgnieciony czosnek. To ważne, by nie dodawać go wcześniej, gdyż smaży się bardzo szybko, a zbyt przesmażony jest gorzki – wówczas zupa fasolowa byłaby zbyt cierpka.

        7. Przekładamy wszystko do garnka. Jeśli lubimy tłustą odmianę zupy fasolowej ( kwestia smaku ), to „płuczemy” patelnię łyżką wywaru i z powrotem wlewamy do garnka.

        8. Do zupy dodajemy kawałek startej marchewki, doprawiamy pieprzem mielonym (czarnym lub zielonym), a także solą do smaku.

        9. Zupa fasolowa z ziemniakami to kompozycja idealna, dlatego teraz obieramy ziemniaki, kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. Dodajemy również dwie lub trzy solidne szczypty majeranku. Możemy także zetrzeć odrobinę gałki muszkatołowej na tarce i dodać do zupy. Gotujemy całość na małym ogniu przez 25 minut, maksymalnie pół godziny.

        10. Et voilà! Nasza cudownie dobra zupa fasolowa jest już gotowa. Można ją podawać z kromką chleba lub grzankami.

        Zobacz też: Zupa pomidorowa – z ryżem, makaronem i nie tylko.

        Zobacz film: Fasola w kuchni. Źródło: Dzień Dobry TVN

        Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

        podziel się:

        Pozostałe wiadomości