Zupa chrzanowa, sałatka ziemniaczana i stir fry z kurczakiem. Sprawdź niebanalne przepisy Anety i Jana Kuroniów

Kiedy on je mięso, a ona nie – co gotować
Jasiek lubi tradycyjne dania, Aneta zaś jest miłośniczką warzyw i strączków. Wspólnie jednak znaleźli kompromis. Zobacz, jak według nich przygotować leczo wegetariańskie, sałatkę lub kotlety ziemniaczane, zupę chrzanową oraz stir fry z kurczakiem. Więcej przepisów tego zgodnego małżeństwa znajdziesz w ich najnowszej książce "Przy jednym stole".

Leczo wegańskie serwowane w kajzerce lub chlebku

Składniki na leczo wegańskie

  • 1 duża cebula pokrojona w piórka
    • 2 łyżki oleju rzepakowego
      • 100 ml wrzątku + tyle ile potrzeba aby nie przywierało
        • 3 ząbki czosnku pokrojone w płatki
          • 2 średnie marchewki pokrojone w pół plastry
            • 1 duża pietruszka pokrojona w pół plastry
              • 4 łodygi selera naciowego pokrojonego w 1 cm kawałki
                • 500 ml przecieru pomidorowego lub 3 duże dojrzałe pomidory
                  • 2 papryki pokrojone w romb 1,5x1,5 cm
                    • 1 średnia cukinia pokrojona w 1,5 cm kostkę

                      Przyprawy

                      • 2 łyżki suszonego majeranku lub cząbru
                        • Płaska łyżka pieprzu ziołowego
                          • 1/2 łyżeczki mielonego liścia laurowego lub 4 sztuki liścia
                            • 4 ziarna ziela angielskiego
                              • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
                                • duży pęczek koperku
                                  • sól, czarny pieprz

                                    Przygotowanie leczo wegańskiego

                                    1. Wlej do garnka olej i podgrzej. Wrzuć cebulę i mieszając podgrzewaj do delikatnego zrumienienia.
                                      1. Dodaj marchewki oraz pietruszkę i całość duś przez 5 minut, następnie dodaj wszystkie przyprawy oprócz koperku i soli.
                                        1. Wrzuć seler naciowy i duś 3 minuty. Dodaj paprykę, cukinię, a całość zalej przecierem pomidorowym. Duś przez 15 minut mieszając do zgęstnienia całości.
                                          1. Po tym czasie składniki powinny być miękkie. Na koniec dopraw solą i posyp posiekanym koperkiem.
                                            1. Serwuj w kajzerce lub chlebku. W tym celu odkrój pieczywo w 1/3 wysokości, odłóż "czapeczkę" na bok i wydrąż środek w większej części pieczywa. Uważaj, aby nie zrobić dziury lub nie wydrążyć zbyt płytko – wtedy leczo rozmoczy pieczywo i może być klops!
                                              1. Możesz wstawić pieczywo z leczo do piekarnika na 7-10 minut i serwować na ciepło.

                                                Sałatka ziemniaczana z kaparami, zielonym groszkiem i dymką

                                                Składniki na sałatkę ziemniaczaną z kaparami, groszkiem i dymką

                                                • 0,5 kg ziemniaków
                                                  • 30 małych kaparów (odsączonych)
                                                    • 0,5 szklanki zielonego groszku (może być mrożony – wtedy utrzyma zielony kolor)
                                                      • 3 dymki ze szczypiorem
                                                        • 3 gruntowe ogórki lub 1 szklarniowy
                                                          • 4-5 łyżek wegańskiego jogurtu naturalnego
                                                            • 1 łyżka musztardy sarepskiej lub stołowej
                                                              • około 0,5 łyżeczki soli
                                                                • 1/3 łyżeczki pieprz
                                                                  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki

                                                                    Przygotowanie sałatki ziemniaczanej z kaparami, groszkiem i dymką

                                                                    1. Obierz i ugotuj ziemniaki. Wystudź i pokrój w kostkę.
                                                                      1. W rondlu zagotuj litr mocno osolonej wody. Dodaj mrożony groszek i gotuj 3 minuty.
                                                                        1. Groszek po gotowaniu od razu przełóż do zimnej wody. Po minucie odcedź i odstaw do wystygnięcia.
                                                                          1. W dużej misce połącz ziemniaki z kaparami i posiekaną drobno dymką.
                                                                            1. Dodaj groszek oraz obrane, pozbawione nasion i pokrojone w 1cm kostkę ogórki.
                                                                              1. Dodaj zmieszany jogurt z musztardą. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
                                                                                1. Na koniec dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki. Serwuj z pieczywem.

                                                                                  Pola Namysł/Dzień Dobry TVN

                                                                                  Kotlety ziemniaczane (wegańskie) z farszem z pieczarek

                                                                                  Składniki na kotlety ziemniaczane z farszem z pieczarek

                                                                                  • 5-6 ziemniaków (około 1 kg)
                                                                                    • 2 cebule
                                                                                      • 1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
                                                                                        • 1 płaska łyżeczka soli
                                                                                          • ½ pęczka koperku
                                                                                            • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
                                                                                              • bułka tarta do obtoczenia i olej do przesmażenia

                                                                                                Farsz:

                                                                                                • 2 łyżki oleju
                                                                                                  • 250 g pieczarek
                                                                                                    • 2 ząbki czosnku
                                                                                                      • 2/3 łyżeczki suszonego tymianku (może być świeży ale pozbawiony łodyg)
                                                                                                        • 1/3 łyżeczki soli
                                                                                                          • 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego
                                                                                                            • 4 łyżki natki pietruszki

                                                                                                              Przygotowanie kotletów ziemniaczanych z farszem z pieczarek

                                                                                                              1. Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj, aż będą miękkie. Odsącz z wody i odparuj. Rozgnieć je dokładnie na puree i odstaw do ostygnięcia.
                                                                                                                1. Pokrój cebulę w drobną kostkę. Rozgrzej tłuszcz na patelni i przesmaż cebulę, aż do zezłocenia (karmelizacja), jednak uważaj aby nie przesadzić! Złoty kolor to Twój cel.
                                                                                                                  1. Dodaj cebulę do ziemniaków i dopraw przyprawami. Wszystko wymieszaj. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną oraz posiekany drobno koperek - wszystko zmieszaj do uzyskania jednolitej masy.
                                                                                                                    1. Pokrój pieczarki w cienkie plastry lub utrzyj ja grubych oczkach. Na rozgrzanym oleju przesmaż je wraz z czosnkiem i tymiankiem. Dopraw solą i pieprzem i po zdjęciu z patelni posiekaną świeżą natką pietruszki.
                                                                                                                      1. Ziemniaki układaj w formie placków. Na środek obficie wykładaj farsz a następnie zlepiaj wszystko w kształt kotletów.
                                                                                                                        1. Obtocz w bułce tartej i przesmażaj na rozgrzanym tłuszczu po 3 minuty z każdej strony. Serwuj np. z warzywami na parze w tymianku i oliwie.

                                                                                                                          Pola Namysł/Dzień Dobry TVN

                                                                                                                          Zupa chrzanowa

                                                                                                                          Składniki na zupę chrzanową

                                                                                                                          • 2 łyżki masła lub oleju
                                                                                                                            • 250 kiełbasy np. podwawelska pokrojonej w ćwierć plastry
                                                                                                                              • 1 duża cebula pokrojona w kostkę
                                                                                                                                • 3 ząbki drobno posiekanego czosnku
                                                                                                                                  • 4 liście laurowe
                                                                                                                                    • 20 g suszonych np. podgrzybków
                                                                                                                                      • 1 średnia marchewka pokrojona w ćwierć plastry lub starta
                                                                                                                                        • 1 mała pietruszka starta
                                                                                                                                          • czubata łyżka mąki pszennej
                                                                                                                                            • 2 L bulionu
                                                                                                                                              • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
                                                                                                                                                • czubata łyżka majeranku
                                                                                                                                                  • 2 ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę
                                                                                                                                                    • 2 łyżki ostrego chrzanu lub 3 łagodnego
                                                                                                                                                      • sól, pieprz

                                                                                                                                                        Do podania: koperek, natka lub szczypiorek i 3 jaja ugotowane na twardo

                                                                                                                                                        Przygotowanie zupy chrzanowej

                                                                                                                                                        1. Na rozgrzanym tłuszczu zrumień kiełbasę i dodaj cebulę i zeszklij ją.
                                                                                                                                                          1. Dodaj liście laurowe, czosnek oraz grzyby i smaż mieszając kolejne 2 – 3 minuty.
                                                                                                                                                            1. Dodaj marchewkę i pietruszkę oraz mąkę, dobrze wymieszaj i zalej całość bulionem. Dopraw majerankiem, pieprzem ziołowym.
                                                                                                                                                              1. Zagotuj i gotuj kilka minut, dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, gotuj do miękkości ziemniaków (6 – 7 minut).
                                                                                                                                                                1. Dodaj chrzan i dopraw do smaku solą i pieprzem. Serwuj z jajkiem (ewentualnie przesmażonym plastrem boczku) i ulubionym ziołem (koperek, natka, szczypiorek) lub śmietaną

                                                                                                                                                                  Stir fry z kurczakiem, szpinakiem i orzechami nerkowca

                                                                                                                                                                  Składniki na stir fry z kurczakiem

                                                                                                                                                                  • 1 duża cebula
                                                                                                                                                                    • 1 pierś z kurczaka (ok. 200 g)
                                                                                                                                                                      • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
                                                                                                                                                                        • 2 ząbki czosnku
                                                                                                                                                                          • opcjonalnie ½ łyżeczki mielonego kafiru
                                                                                                                                                                            • 1 papryka czerwona
                                                                                                                                                                              • 6 pieczarek
                                                                                                                                                                                • 200 g szpinaku
                                                                                                                                                                                  • 200 g ugotowanego makaronu (sojowy, ryżowy, soba)
                                                                                                                                                                                    • sos chili
                                                                                                                                                                                      • ½ szklanki rozdrobnionych orzechów nerkowca
                                                                                                                                                                                        • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
                                                                                                                                                                                          • olej

                                                                                                                                                                                            Przygotowanie stir fry z kurczakiem

                                                                                                                                                                                            1. Na mocno rozgrzanym oleju (najlepiej ryżowym) smaż pokrojoną w piórka cebulę.
                                                                                                                                                                                              1. Po 2 – 3 minutach dodaj pokrojoną w drobne paski pierś z kurczaka. Przesmaż przez kolejne 3 -4 minuty.
                                                                                                                                                                                                1. Dodaj pokrojoną w paski paprykę, pół plastry cukinii oraz ćwiartki pieczarek. Dopraw sosem sojowym, przeciśniętym czosnkiem i kafirem.
                                                                                                                                                                                                  1. Kiedy warzywa zaczną robić się miękkie dodaj makaron oraz szpinak i smaż mieszając kolejne 2 - 3 minuty.
                                                                                                                                                                                                    1. Po tym czasie dodaj sos chili i orzechy. Serwuj z makaronem sojowym/ryżowym lub ryżem oraz posiekanym szczypiorem lub kolendrą.

                                                                                                                                                                                                      Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                                                                                                                                                                      Zobacz też:

                                                                                                                                                                                                      "Z ziemi włoskiej do Polski", czyli Jarek Wist i jego włoskie babki

                                                                                                                                                                                                      Wędliny domowej roboty według Kucharskiego

                                                                                                                                                                                                      W naszej kuchni rządzi Aleksandra Juszkiewicz. Poznaj przepisy zwyciężczyni 9. edycji MasterChefa!

                                                                                                                                                                                                      Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player .

                                                                                                                                                                                                      Autor: Jola Marat

                                                                                                                                                                                                      Źródło: Jasiek i Aneta Kuroń

                                                                                                                                                                                                      podziel się:

                                                                                                                                                                                                      Pozostałe wiadomości