Przepisy kulinarne

Jak przygotować zupę chrzanową? Sprawdź wielkanocne przepisy 

Zupa chrzanowa

Zupa chrzanowa

Przepisy kulinarne

Jak przygotować zupę chrzanową? Sprawdź wielkanocne przepisy 

Zupa chrzanowa

Zupa chrzanowa

Święta Wielkanocne to czas, kiedy zasiadamy z bliskimi do suto zastawionego stołu. Pod wieloma postaciami pojawi się na nim chrzan. Jedną z potraw z jego użyciem jest zupa chrzanowa. Zobacz, jak ją ugotować w trzech wersjach.  

Zupa chrzanowa

Składniki:

  • słoiczek chrzanu
  • 0,5 kg boczku
  • 0,5 kg ziemniaków
  • włoszczyzna
  • sałata
  • kwaśna śmietana 18%
  • 5 jajek

Przygotowanie:

Wywar: do rondelka wlać wodę, dodać włoszczyznę oraz skórę z boczku. Po około 20 min. usunąć wszystkie dodatki, a do garnka wrzucić ziemniaki pokrojone w drobną kostkę.

Gotować do miękkości, następnie dodać 2/3 stołowe łyżki chrzanu. Wszystko dokładnie zblendować do uzyskania idealnie gładkiej konsystencji. Dodać kwaśną śmietanę według uznania i ponownie zblendować, doprawiając solą i pieprzem.

Pokrojony w drobną kostkę boczek uprażyć na patelni bez tłuszczu. Sałatę dokładnie umyć, zdjąć liście i w głębokim naczyniu zalać na 5 min wrzątkiem. Sałatę ułożyć w głębokim talerzu i zalać zupą, posypać prażonym boczkiem. Podawać z jajkami na twardo.

Zupa chrzanowa z tuńczykiem

Składniki:

  • 1,5 l. bulionu warzywnego 
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3-4 ziemniaki
  • puszka tuńczyka
  • 1 łyżka świeżo tartego chrzanu
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • cebulka dymka, rzeżucha, czerwona cebula (do dekoracji)

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek posiekać i przysmażyć na oliwie. Obrane ziemniaki pokroić w kostkę. Do garnka wlać bulion, dodać ziemniaki. Gotować ok. 25 minut. Po zagotowaniu do zupy dodać chrzan i śmietanę, doprawić do smaku. Zupę chrzanową podawać z dużymi kawałkami tuńczyka i jajkiem na twardo, krążkami czerwonej cebuli, rzeżuchą lub cebulką.

Zupa chrzanowa z tymiankiem i pieczonym boczkiem

Składniki:

  • 2 l. wywaru warzywnego
  • 100 g chudego boczku
  • 100 g tartego chrzanu
  • szafran
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sok z 1 cytryny
  • 200 g 18-procentowej śmietany
  • 5 przepiórczych jajek ugotowanych na twardo
  • 1 liść laurowy
  • 5 ziaren pieprzu i ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz mielony
  • tymianek

Przygotowanie:

Do garnka wlać wywar warzywny, dodać liść laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Zagotować. Do wrzącego wywaru wrzucić chrzan, gotować 5-10 min. Mąkę rozmieszać z 2 łyżkami zimnej wody, wlać do zupy i zagotować. Po zdjęciu z ognia doprawić sokiem z cytryny, wlać śmietanę i zamieszać. Doprawić solą i pieprzem. Zupa chrzanowa zaraz po ugotowaniu powinna mieć ostry smak. Po odstawieniu garnka zapach chrzanu stopniowo się ulatnia i smak staje się łagodniejszy. Podawać z jajkami przepiórczymi, szafranem, tymiankiem i plastrami usmażonego na chrupko boczku.

Zobacz też:

Co sądzisz o tym artykule?
89
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0