Święta Wielkanocne to czas, kiedy zasiadamy z bliskimi do suto zastawionego stołu. Pod wieloma postaciami pojawi się na nim chrzan. Jedną z potraw z jego użyciem jest zupa chrzanowa. Zobacz, jak ją ugotować w trzech wersjach.  

Zupa chrzanowa

Składniki:

  • słoiczek chrzanu
  • 0,5 kg boczku
  • 0,5 kg ziemniaków
  • włoszczyzna
  • sałata
  • kwaśna śmietana 18%
  • 5 jajek

Przygotowanie:

Wywar: do rondelka wlać wodę, dodać włoszczyznę oraz skórę z boczku. Po około 20 min. usunąć wszystkie dodatki, a do garnka wrzucić ziemniaki pokrojone w drobną kostkę.

Gotować do miękkości, następnie dodać 2/3 stołowe łyżki chrzanu. Wszystko dokładnie zblendować do uzyskania idealnie gładkiej konsystencji. Dodać kwaśną śmietanę według uznania i ponownie zblendować, doprawiając solą i pieprzem.

Pokrojony w drobną kostkę boczek uprażyć na patelni bez tłuszczu. Sałatę dokładnie umyć, zdjąć liście i w głębokim naczyniu zalać na 5 min wrzątkiem. Sałatę ułożyć w głębokim talerzu i zalać zupą, posypać prażonym boczkiem. Podawać z jajkami na twardo.

Zupa chrzanowa z tuńczykiem

Składniki:

  • 1,5 l. bulionu warzywnego 
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3-4 ziemniaki
  • puszka tuńczyka
  • 1 łyżka świeżo tartego chrzanu
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • cebulka dymka, rzeżucha, czerwona cebula (do dekoracji)

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek posiekać i przysmażyć na oliwie. Obrane ziemniaki pokroić w kostkę. Do garnka wlać bulion, dodać ziemniaki. Gotować ok. 25 minut. Po zagotowaniu do zupy dodać chrzan i śmietanę, doprawić do smaku. Zupę chrzanową podawać z dużymi kawałkami tuńczyka i jajkiem na twardo, krążkami czerwonej cebuli, rzeżuchą lub cebulką.

Zupa chrzanowa z tymiankiem i pieczonym boczkiem

Składniki:

  • 2 l. wywaru warzywnego
  • 100 g chudego boczku
  • 100 g tartego chrzanu
  • szafran
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sok z 1 cytryny
  • 200 g 18-procentowej śmietany
  • 5 przepiórczych jajek ugotowanych na twardo
  • 1 liść laurowy
  • 5 ziaren pieprzu i ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz mielony
  • tymianek

Przygotowanie:

Do garnka wlać wywar warzywny, dodać liść laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Zagotować. Do wrzącego wywaru wrzucić chrzan, gotować 5-10 min. Mąkę rozmieszać z 2 łyżkami zimnej wody, wlać do zupy i zagotować. Po zdjęciu z ognia doprawić sokiem z cytryny, wlać śmietanę i zamieszać. Doprawić solą i pieprzem. Zupa chrzanowa zaraz po ugotowaniu powinna mieć ostry smak. Po odstawieniu garnka zapach chrzanu stopniowo się ulatnia i smak staje się łagodniejszy. Podawać z jajkami przepiórczymi, szafranem, tymiankiem i plastrami usmażonego na chrupko boczku.

Zobacz też:

Co sądzisz o tym artykule?
89
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0