Zupa cebulowa – doskonałe remedium na pluchę i zimno. Poznaj jej historię i sprawdź najlepsze przepisy

Zupa cebulowa
Zupa cebulowa – doskonałe remedium na pluchę i zimno. Poznaj jej historię i sprawdź przepis na to danie
Źródło: Fot. Richard Villalonundefined undefined/ Getty Images
Bazą dla zupy cebulowej może być wywar mięsny, mięsno-warzywny lub z samych warzyw. Często podawana jest z serem topionym lub warstwą startego żółtego sera. Z zupą cebulową doskonale komponują się różnego typu grzanki. Sprawdź, jak ją przygotować i cieszyć się pysznym i gorącym daniem w zimne dni.

Zupa cebulowa przygotowana może zostać na wiele sposobów. To doskonała potrawa na zimne i deszczowe dni, rozgrzewa i jest niezwykle prosta w przygotowaniu. Zupa cebulowa krem to pomysł na szybki obiad dla całej rodziny. W wersji dla dzieci możemy zrezygnować z wina, jeśli przygotowujemy posiłek na wieczór we dwoje, możemy użyć np. brandy. Niżej krótka historia, a jeszcze niżej - przepisy.

Historia zupy cebulowej - jak powstało to danie?

Zupa cebulowa to francuskie danie, które ma bogatą historię, a nawet dwie. Obie odnoszą się do króla Ludwika XV, który uwielbiał dogadzać sobie nie tylko partnerkami, ale również jedzeniem. Aby umiejscowić w czasie prawdopodobne powstanie tego dania, warto przypomnieć sobie, kiedy ów król żył. Urodził się on 15 lutego 1710 roku, a zmarł 10 maja 1774 roku w wieku 64 lat.

Jesień

Źródło: Dzień Dobry TVN
Kącik jesieniary
Kącik jesieniary
Styl jesieniary - swetry i spódnice
Styl jesieniary - swetry i spódnice
Dary jesieni z ogrodu Małgosi Pieczyńskiej
Dary jesieni z ogrodu Małgosi Pieczyńskiej
Skarby jesieni – pomysły na pyszne przetwory
Skarby jesieni – pomysły na pyszne przetwory
Jesienne wianki do każdego wnętrza
Jesienne wianki do każdego wnętrza
Jesienne smaki
Jesienne smaki
Rozgrzej się na jesień
Rozgrzej się na jesień

Zgodnie z pierwszą legendą, król powróciwszy z polowania zastał niemal pustą spiżarnię. Znajdowały się w niej jedynie cebule, szampan i masło. Z tychże składników przyrządzić miał on pierwszą zupę cebulową, która posmakowała zarówno jemu, jak i całemu dworowi. Według drugiej legendy danie to powstało za czasów panowania króla Ludwika XV, jednak w mieście Chalons-en-Champagne, a konkretnie w zajeździe Pomme d'Or. To tu Nicolas Appert, który wymyślił proces konserwacji żywności w puszkach, przygotować miał zupę cebulową dla Stanisława Leszczyńskiego. Zachwycony smakiem były król miał wybiec półnago do kuchni, prosząc o przepis na zupę, gdyż aż tak mu posmakowała.

Według francuskich przekonań, zupa ta nie tylko jest smaczna, ale przede wszystkim jest daniem, który ma łagodzić skutki kaca. Niezależnie od tego, czy na rodzinny obiad, czy po długich imprezach, warto zjeść rozgrzewającą zupę cebulową. Zwłaszcza jesienią i zimą.

Tradycyjna zupa cebulowa na winie - przepis krok po kroku

Przepisów na zupę cebulową jest wiele i każdy smakosz może znaleźć coś dla siebie. Podstawą jest oczywiście odpowiednia ilość cebuli, na 6 porcji jest to około 1 kg warzywa.

Składniki:

  • cebula - 1kg,
    • masło - 20 g,
      • oliwa - 20 g,
        • białe wytrawne wino - 250 ml,
          • bulion mięsny - 1l,
            • bagietka,
              • ząbek czosnku,
                • 150 g sera.

                  Sposób przygotowania:

                  1. Cebulę należy pokroić na piórka i podsmażyć w rondelku lub na patelni przez około 30 minut. Do tego celu używamy połączenia masła z oliwą. Cebulę musimy skarmelizować, dlatego możemy dodać łyżkę cukru. Powinna uzyskać jasno brązowy kolor.
                    1. Kolejnym krokiem w sporządzeniu zupy cebulowej jest dodanie wina i ewentualnych przypraw (tymianek, zmiażdżony czosnek). Kiedy wino odparuje, należy dolać przygotowany wywar (bulion). Całość gotujemy przez około pół godziny. Po tym czasie zupę doprawiamy solą, pieprzem, możemy także dolać odrobinę brandy.
                      1. Ostatnim etapem jest przygotowanie grzanek i zapieczenie zupy. Grzanki możemy sporządzić z bagietki, delikatnie opiec w piekarniku, natrzeć czosnkiem.
                        1. Gotowe grzanki układamy na zupie nalanej w żaroodporne miseczki, posypujemy startym serem i zapiekamy, aż ser się roztopi. Piekarnik powinien być nagrzany do temperatury 200 stopni. Najlepiej użyć sera typu gruyère, ale możemy zastosować także inny twardy ser lub mozzarellę.

                          Zupa cebulowa na winie ma niepowtarzalny smak i doskonale rozgrzewa w zimne dni. Podawana z grzankami i serem to najbardziej popularna wersja tego dania.

                          Zupa cebulowa z serkiem topionym - przepis krok po kroku

                          Szybka zupa cebulowa to też ta, do sporządzenia której użyjemy serków topionych. Taka zupa ma wyjątkowo delikatną i aksamitną konsystencję i doskonały smak. Jest też banalnie prosta do przygotowania, dlatego stanowi ciekawą propozycję obiadową. Jest to zupa cebulowa bez wina, co oznacza, że spokojnie mogą się nią raczyć wszyscy domownicy. W co musimy się zaopatrzyć, by powstała dobra zupa cebulowa z serem topionym?

                          Składniki:

                          • 6 białych cebul,
                            • 2 cebule czerwone,
                              • 2 marchewki i 2 pietruszki,
                                • kawałek selera i pora,
                                  • 2 serki topione,
                                    • 2 ząbki czosnku,
                                      • masło, oliwę,
                                        • sól, pieprz,
                                          • bagietkę, jeśli chcemy podać zupę z grzankami,
                                            • 1 łyżeczkę tymianku i pół łyżeczki kurkumy.

                                              Sposób przygotowania:

                                              1. Z włoszczyzny gotujemy wywar, a pokrojoną cebulę i czosnek szklimy na patelni, doprawiając kurkumą, tymiankiem, solą i pieprzem.
                                                1. Z bulionu usuwamy pora i selera, zostawiamy marchew i pietruszkę, wrzucamy cebulę.
                                                  1. Dodajemy serki pokrojone w kostkę. Gotujemy, aż serki zmiękną.
                                                    1. Następnie zupę blendujemy na krem, ewentualnie doprawiamy do smaku.
                                                      1. Podajemy z grzankami lub świeżą bagietką.

                                                        Zobacz także:

                                                        Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                        Źródło zdjęcia głównego: Fot. Richard Villalonundefined undefined/ Getty Images

                                                        podziel się:

                                                        Pozostałe wiadomości