Przepisy kulinarne

Zupa cappuccino z pomidorów i pomarańczy

Zimą nic nie rozgrzewa lepiej niż pożywna i gorąca zupa. Łatwa w przygotowaniu, może stanowić podstawę posiłku, odpowiednio podana, także popisowe danie. Kucharz Joseph Seeletso zdradził nam swój sekretny przepis na wyjątkowe zupy serwowane w jego restauracji, w tym na zupę cappuccino z pomidorów i pomarańczy.

Zupa z ziemniaków i porów

Składniki:
450 g obranych ziemniaków
1 posiekany por
1 mała posiekana cebula
850 ml wywaru z kurczaka
125 ml mleka
150 ml śmietanki
2 łyżki masła
2 łyżki posiekanego szczypiorku

Przygotowanie:
Rozpuść masło w garnku z grubym dnem. Dodaj ziemniaki, cebulę, pory. Dopraw solą i pieprzem, smaż 10 minut na małym ogniu. Zalej mlekiem i wywarem. Gotuj na małym ogniu 10 minut, aż warzywa będą miękkie. Zmiksuj zupę i dodaj śmietankę. Dopraw i podawaj ze szczypiorkiem.

Ostra zupa z soczewicy

Składniki:
50 g soczewicy
2 łyżki ostrej pasty curry
2 grubo posiekane marchewki
500 ml wywaru warzywnego
1 łodyżka tymianku
2 ząbki czosnku
1 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżeczki posiekanego imbiru
1 łyżeczka posiekanej kolendry
100 ml śmietanki kokosowej

Przygotowanie:
Usmaż wszystkie warzywa z tymiankiem, czosnkiem, imbirem i pastą curry na oliwie. Dodaj soczewicę i wywar oraz przecier pomidorowy. Przykryj i gotuj na małym ogniu, aż soczewica będzie miękka. Dodaj śmietankę kokosową i dopraw. Podawaj z kolendrą.

Popisowa zupa Josepha cappuccino z pomidorów i pomarańczy

Składniki:
1 szklanka pomidorów pelati
1 posiekana szalotka
1/2 szklanki soku z pomarańczy
10 g posiekanej papryczki chili
1 ząbek czosnku (posiekany)
1 szklanka wywaru warzywnego
1 łyżeczka masła
50 g śmietanki

Przygotowanie:
Usmaż szalotki i czosnek na 1 łyżce masła. Po minucie dodaj pomidory, wywar i sok z pomarańczy. Gotuj na małym ogniu 10 minut. Zmiksuj i przetrzyj przez sito. Podgrzej i dodaj śmietankę. Dopraw solą i chili. Podawaj w filiżankach, udekoruj spienionym mlekiem, aby zupa przypomniała cappuccino.

Cappuccino z cukinii posypane kardamonem

Składniki:
4 posiekane cukinie
1/2 posiekanej cebuli
1 łyżeczka posiekanego czosnku
500 ml śmietanki kokosowej
2 łyżki chrzanu
1 łyżeczka mielonego kardamonu
2 łyżki masła

Przygotowanie:
W garnku usmaż na maśle cebulę i cukinię. Zalej mlekiem kokosowym. Dodaj chrzan i gotuj 10 minut. Zmiksuj na gładki krem, dopraw solą i pieprzem. Podawaj w filiżankach, posyp kardamonem i udekoruj pianką z mleka – jak cappuccino.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
89
9
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0