Zrazy. Przepisy Andrzeja Polana

Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN - zrazy. Poznajcie przepisy Andrzeja Polana na zrazy tradycyjne: zraz wołowy jak w domu z kaszą buraczaną, zraz z mięsa mielonego w kremie z ziemniaka i pora oraz wersję "na słodko": zraz nie zraz ale zwijany tak samo z ciasta drożdżowego i powideł!

Zraz wołowy jak w domu z kaszą buraczaną

Zobacz też: Kilka sposobów na barszcz. Przepisy Andrzeja Polana >>>

Składniki:

Zrazy:

  • 4 plastry wołowiny najlepiej zrazowej
    • 300 g boczku wędzonego surowego w plastrach
      • 4 ogórki kiszone
        • 2 cebula
          • 4 łyżeczki ostrej musztardy
            • olej do smażenia
              • sól, pieprz czarny
                • natka pietruszki, lubczyk

                  Buraki i kasza:

                  • 2-3 buraki gotowane
                    • 1 szklanka kaszy gryczanej
                      • 1 szklanka soku z buraka
                        • 1 cebula
                          • 1 jabłko
                            • Koperek
                              • Olej do smażenia
                                • 2 łyżki mascarpone
                                  • 50 g sera dojrzewającego

                                    Na oleju przesmażamy pokrojoną cebulę, kiedy tylko będzie miękka dodajemy pokrojone ogórki, natkę pietruszki i lubczyk. Mięso rozklepujemy na cienkie arkusze, smarujemy musztardą i na każdym układamy po 2 plasterki boczku. Na to wszystko łyżka farszu. Boki składamy do środka i po długości zwijamy zrazy. Można je od razu przewiązać sznurkiem lub spiąć wykałaczkami ale ja proponuję po dwa zrazy zawijać w folię aluminiową. Wstawić do nagrzanego do temp 250 stopni piekarnika i zapiekać około 40 minut. Następnie odwinąć z folii, wstawić do rondla, podlać wodą, dodać kromkę pieczywa razowego, które będzie stanowić formę zagęstnika naszego sosu. Jeszcze klasyka przypraw: liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz i gotujemy roladki do miękkości.

                                    Na patelni przesmażamy cebulę, dodajemy suchą kaszę i po chwili podlewamy partiami gorącej wody. Kiedy kasza zacznie nam się otwierać, dodajemy pokrojone buraki, jabłko, sok z buraka. Na koniec mascarpone ser dojrzewający i koperek.

                                    Zraz z mięsa mielonego w kremie z ziemniaka i pora

                                    Zobacz też: Warzywne inspiracje Andrzeja Polana: placki ziemniaczane z groszkiem i pomidory pieczone z cieciorką >>>

                                    Składniki:

                                    • 600g łopatki wieprzowej
                                      • 2 cebule
                                        • 100 g sera dojrzewającego
                                          • natka pietruszki
                                            • jajko
                                              • 1szklanka groszku zielonego
                                                • Koperek
                                                  • Szczypiorek
                                                    • Pieprz czarny, sól
                                                      • Kminek mielony, gałka muszkatołowa
                                                        • 3-4 ziemniaki
                                                          • 1 por
                                                            • 200 ml śmietanki 36%
                                                              • Masło klarowane do smażenia

                                                                Cebulę przesmażamy na oleju i mielimy z mięsem w maszynce do mięsa. Do mięsa dodajemy ser dojrzewający, jajko, natkę pietruszki oraz przyprawy. Groszek sparzamy w wodzie, łączymy z koperkiem, szczypiorkiem, pokrojoną papryką. Mięso wykładamy na folię lub pergamin, formujemy prostokąt. Po środku wykładamy porcję farszu i za pomocą pergaminu lub folii zwijamy roladkę identycznie jak zrazy. Obsmażamy na patelni i dopiekamy w piecu.

                                                                Na maśle przesmażamy białe części pora, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, chwilę smażymy. Podlewamy wodą tak aby tylko trochę przykrywała ziemniaki, dodajemy pieprz i sól. Gotujemy do miękkości. Miksujemy, dodajemy śmietankę raz jeszcze doprawiamy. Na gęstym kremie niczym sosie podajemy zrazy z mięsa mielonego.

                                                                Zraz nie zraz ale zwijany tak samo z ciasta drożdżowego i powideł

                                                                Zobacz też: Przystawki z serem camembert według Andrzeja Polana >>>

                                                                Składniki:

                                                                • 500g mąki
                                                                  • 250ml mleka
                                                                    • 3 żółtka
                                                                      • 1 jajko
                                                                        • 50g drożdży
                                                                          • 100g masła
                                                                            • szczypta soli
                                                                              • cukier wanilinowy
                                                                                • 1 słoik powideł śliwkowych
                                                                                  • 10 śliwek węgierki
                                                                                    • 100 g orzechów włoskich

                                                                                      W podgrzanym mleku z dodatkiem 1 łyżki cukru i 2-3 łyżek mąki rozpuszczamy drożdże. Odstawiamy do wyrośnięcia. Żółtka z pozostałym cukrem, cukrem wanilinowym Oraz jajkiem ubijamy na puch, łączymy z drożdżami. Dodając partiami mąkę, rozpuszczone masło wyrabiamy ciasto drożdżowe i odstawiamy do wyrośnięcia.

                                                                                      Śliwki kroimy na małe kawałki, przesmażamy na patelni dodajemy orzechy i na koniec powidła. Takim smarowidłem smarujemy rozwałkowane ciasto i zwijamy jak klasyczny zraz. Wykładamy na blaszkę, smarujemy jajkiem, możemy posypać kruszonką i wstawiamy do pieczenia, temp. 180 stopni czas około 40 minut.

                                                                                      Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                                      podziel się:

                                                                                      Pozostałe wiadomości