Ziemniaki obrać i pokroić tak jak na frytki. Ugotować na miękko w osolonej wodzie. Odcedzić, dokładnie osuszyć i usmażyć w głębokim oleju na złotobrązowy kolor.
Frytki podawać przyprawione solą i wędzoną papryką lub z sosem.
Majonez wymieszać z jogurtem i sokiem z cytryny. Pietruszkę i sardele posiekać i dodać do sosu. Wymieszać, przyprawić solą i pieprzem.
Wszystkie składniki bardzo dobrze utrzeć ze sobą w moździerzu, rozłożyć na talerzu do wyschnięcia, lub włożyć do lekko rozgrzanego piekarnika. Gdy wilgoć odparuje, całość się zbryli, należy jeszcze raz wszystko utrzeć w moździerzu i przełożyć do słoika. Doskonała odświeżająca przyprawa do frytek, smażonych ziemniaków lub do dań z ryb.
Babka ziemniaczana - typ C
Fot. Tomasz Urbanek/East News
Składniki:
2 kg ziemniaków
2 łyżki smalcu
100 g boczku wędzonego
2 cebule
3 jajka
sól i pieprz
3-5 łyżek kaszki manny
masło
Przygotowanie:
Na smalcu podsmażyć pokrojony w kostkę boczek i cebulę. W tym czasie obrać i zetrzeć na bardzo drobnej tarce ziemniaki. Odcisnąć nadmiar wody i jak najszybciej wymieszać je z podsmażonym boczkiem i cebulką i gorącym smalcem żeby nie ściemniały. Dodać jajka, przyprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. W zależności jak płynna jest masa dodać tyle kaszki manny żeby masa była w miarę zwarta. Natłuścić masłem keksówki i przełożyć do nich masę , wyrównać i piec w rozgrzanym do 180ºC piekarniku około 40-50 minut.
Babkę na drugi dzień można odsmażyć na suchej patelni.
Colkannon - typ B lub C
Fot. East News/Tomasz Urbanek
Składniki:
1 kg mącznych ziemniaków
sól
6 łyżek masła
2 pory
2 ząbki czosnku
ćwiartka kapusty włoskiej
300 ml mleka
100 ml śmietany kremówki
pieprz
pęczek szczypiorku
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować w „mundurkach” w lekko osolonej wodzie do miękkości. Odsączyć i obrać ze skórki.
Gdy ziemniaki się gotują rozpuścić 4 łyżki masła. Białą oraz jasną część porów przekroić wzdłuż na połowę, następnie pokroić w cienkie półplasterki. Dodać na patelnię i podsmażyć aż będzie miękki. Dodać posiekany czosnek i razem podsmażyć. W tym czasie poszatkować kapustę. Dodać połowę na patelnię i całość dusić około 10 minut. Całość zalać mlekiem i śmietaną. Przez chwilę gotować.
Obrane ziemniaki przepuścić przez praskę do ziemniaków. Następnie zrobić to drugi raz. Ziemniaki wymieszać z zawartością patelni oraz resztą surowej kapusty. Dokładnie wymieszać. Przełożyć do miski, na górę nałożyć 2 łyżki masła i posypać posiekanym szczypiorkiem.
Jaskółcze gniazda
Fot. East News/Tomasz Urbanek
Składniki:
600 g ziemniaków
1 cebula
2 jajka
2-3 łyżki mąki pszennej
sól i pieprz
Sos pieczarkowy:
1 cebula
3 łyżki masła
500 g pieczarek
200 ml śmietany kremówki
0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
świeżo mielony pieprz
sól
ser gouda do posypania
Przygotowanie:
Połowę ziemniaki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, drugą połowę ziemniaków i cebulę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Przełożyć na drobne sito i odcisnąć. Dodać jajka, mąkę sól i pieprz. Usmażyć na oleju grube placki ziemniaczane. ułożyć na blaszce do pieczenia i wstawić do rozgrzanego do 200 C. W plackach zrobić wgłębienia.
Na maśle podsmażyć posiekaną cebulką a następnie pokrojone pieczarki w plasterki. Pod koniec dodać śmietanę i gotować aż się zagęści. sos pieczarkowy nałożyć do wgłębień w plackach. Posypać serem i zapiekać przez 5 minut.