Materiał promocyjny

Jabłecznik, jogurtowe i mini serniczki. Poznaj proste przepisy na pyszne słodkości

Spraw przyjemność domownikom i przygotuj pyszny deser. Skorzystaj z przepisów blogerek Marty Dmochowskiej i Magdaleny Winnickiej na proste w wykonaniu słodkości. Zobacz, jak upiec łatwą szarlotkę, ciasto jogurtowe czy mini serniczki.

Łatwa sypana szarlotka wegańska

Składniki:

  • 100 g mąki pszennej
    • 200 g cukru
      • 150 g kaszy manny
        • 10 g proszku do pieczenia
          • 1 łyżeczka cynamonu mielonego
            • 1,5 kg jabłek
              • 50 g oleju kokosowego
                • 50 g płatków migdałów

                  Przygotowanie:

                  1. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy olejem kokosowym i obsypujemy mąką. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni C.
                    1. Mieszamy mąkę pszenną z cukrem, kaszą manną, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Mieszankę dzielimy na 4 części.
                      1. Myjemy i obieramy jabłka. Usuwamy z nich gniazda nasienne, a następnie trzemy jabłka na tarce o grubych oczkach.
                        1. ¼ suchych składników przekładamy na dno formy. Delikatnie rozkładamy część jabłek na suchych składnikach i lekko dociskamy łyżką.
                          1. Na jabłka wysypujemy kolejną część suchych składników. Powtarzamy czynność, aż uzyskamy 3 warstwy z jabłkami.
                            1. Na ostatnią warstwę jabłek wysypujemy pozostałą część suchych składników.
                              1. Rozpuszczamy olej kokosowy i polewamy nim ciasto a następnie posypujemy płatkami migdałów.
                                1. Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 50-55 minut, aż do zrumienienia ciasta. Upieczone ciasto pozostawiamy do wystudzenia.

                                  Szybkie jogurtowe ciasto z kruszonką na kilka sposobów

                                  Składniki:

                                  • 360 g jogurtu naturalnego
                                    • 350 g cukru
                                      • 2 łyżeczki cukru z wanilią bourbon
                                        • 4 jajka
                                          • 450 g mąki tortowej
                                            • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
                                              • szczypta soli
                                                • 150 g roztopionego masła (lub oleju)

                                                  Kruszonka

                                                  • 150 g mąki pszennej
                                                    • 100 g cukru
                                                      • 100 g zimnego masła
                                                        • 1 łyżeczka cukru z wanilią bourbon
                                                          • około 500 g owoców świeżych, mrożonych lub konfitury

                                                            Przygotowanie:

                                                            1. Dno formy o wymiarach 25 cm na 38 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni C.
                                                              1. Jogurt z cukrem i cukrem wanilią miksujemy z jajkami na gładką masę.
                                                                1. Mąkę przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodajemy do masy i miksujemy do połączenia składników.
                                                                  1. Na koniec wlewamy stopniowo rozpuszczone masło lub olej i delikatnie mieszamy.
                                                                    1. Gotowe ciasto przelewamy do przygotowanej wcześniej formy i wyrównujemy. Na cieście rozkładamy owoce (mrożonych owoców nie rozmrażaj).

                                                                      Kruszonka

                                                                      Przygotowanie:

                                                                      1. Mąkę, cukier, pokrojone zimne masło i cukier z wanilią zagniatamy palcami na kruszonkę i posypujemy nią wierzch ciasta.
                                                                        1. Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 55-60 minut. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.

                                                                          Mini serniczki na zimno z owocami lasu i czarnym kakao

                                                                          Piasek z czarnego kakao

                                                                          Składniki:

                                                                          • 100 g herbatników kakaowych
                                                                            • 1 łyżeczka cukru pudru
                                                                              • 80 g masła
                                                                                • 1 łyżka czarnego kakao

                                                                                  Masa serowa

                                                                                  Składniki:

                                                                                  • 200 g owoców lasu – mogą być mrożone
                                                                                    • 400 g jogurtu naturalnego tłustego w temperaturze pokojowej
                                                                                      • 80 g cukru pudru
                                                                                        • 1 cukier z wanilią bourbon
                                                                                          • 10 g żelatyny
                                                                                            • 250 g schłodzonej śmietanki 30 %

                                                                                              Do dekoracji:

                                                                                              • świeże owoce

                                                                                                Przygotowanie:

                                                                                                1. Herbatniki przekładamy do malaksera i kruszymy na piasek. Możemy również przełożyć do worka i pokruszyć przy pomocy wałka.
                                                                                                  1. Masło rozpuszczamy, dodajemy czarne kakao i pokruszone herbatniki. Mieszamy dokładnie na kruszonkę. Dzielimy na trzy części. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy.
                                                                                                    1. Owoce przekładamy do wysokiego naczynia (mrożone wcześniej rozmroź) i blendujemy. Przecieramy przez sitko na gładkie puree.
                                                                                                      1. Jogurt przekładamy do miski. Mieszamy z przesianym cukrem pudrem.
                                                                                                        1. Do masy przelewamy puree owocowe i ponownie mieszamy.
                                                                                                          1. Żelatynę zalewamy zimną wodą, dokładnie mieszamy i odstawiamy do napęcznienia.
                                                                                                            1. Napęczniałą żelatynę rozpuść w mikrofalówce lub w garnuszku. Pamiętajmy, by ją podgrzać nie gotować.
                                                                                                              1. Żelatynę mieszamy z masą porzeczkową. Śmietankę ubijamy na sztywno i delikatnie wmieszamy do masy.
                                                                                                                1. Masę przekładamy naprzemiennie do szklanych naczyń i wstawiamy do lodówki na kilka do zastygnięcia.

                                                                                                                  Masz ochotę na więcej przepisów? Zajrzyj na blog "Wszystkiego Słodkiego".

                                                                                                                  Zobacz też:

                                                                                                                  Brownie z masłem orzechowym. Pyszny przepis Ani Starmach

                                                                                                                  Doskonały przepis na chałkę z kruszonką – na słodko i wytrawnie

                                                                                                                  Dowiedz się, jak upiec eklerki i jak przygotować do nich pyszny krem

                                                                                                                  Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.

                                                                                                                  Autor: Jola Marat

                                                                                                                  Materiał promocyjny
                                                                                                                  podziel się:

                                                                                                                  Pozostałe wiadomości