Choć żółciak siarkowy w Polsce jest zaliczany do grzybów pospolitych, z pewnością zasługuje na uwagę nie tylko ze względu na oryginalny smak, ale także przez swoje właściwości lecznicze. Wykorzystanie żółciaka siarkowego w kuchni pozwala na przyrządzenie aromatycznych i sycących potraw, które nie są czasochłonne i nie wymagają dużej ilości składników. Co można przygotować z żółciaka siarkowego? Sprawdź najlepsze przepisy na dania z jego wykorzystaniem.

Żółciak siarkowy rośnie głównie w lasach liściastych i mieszanych. Najczęściej spotyka się go na korze wierzb, dębów czy topoli. Ma intensywny żółto-pomarańczowy kolor i nie sposób pomylić go z innym gatunkiem grzyba. Surowy grzyb nie jest zbyt atrakcyjny pod względem smaku, dlatego warto poznać proste przepisy, które pozwolą wydobyć jego aromat i zniwelować kwaśny posmak. Żółciak może być gotowany, smażony, marynowany, a także suszony. Świetnie sprawdzi się jako składnik kuchni wegetariańskiej. Według niektórych, jego smak i struktura, po odpowiednim przygotowaniu, przypominają mięso z piersi z kurczaka. Jakie przepisy z żółciakiem siarkowym warto przetestować w swojej kuchni?

Żółciak siarkowy – właściwości

Żółciak siarkowy znany jest przede wszystkim ze swoich leczniczych właściwości. W przemyśle farmaceutycznym wykorzystuje się go jako składnik wielu lekarstw , w tym także antybiotyków. Odpowiednio przygotowany grzyb jest całkowicie bezpieczny dla organizmu, dlatego tym bardziej warto docenić jego pozytywny wpływ na zdrowie . Z żółciaka siarkowego przygotowuje się również inne środki lecznicze, które pomagają zwalczać problemy związane z układem odpornościowym. Spożywanie grzybów ma także właściwości napotne oraz obniżające gorączkę .

W kuchni stosowany jest jako składnik wielu dań. Choć surowy grzyb nie jest zbyt smaczny, to po odpowiednim przygotowaniu zyskuje niepowtarzalny smak i aromat.

Żółciak siarkowy – przepisy kulinarne. Co przygotować z grzybów?

Wszystkie przepisy kulinarne z żółciakiem siarkowym uwzględniają jego wcześniejszą obróbkę termiczną. Do przygotowania potraw stosowane są tylko grzyby młode, ale już dojrzałe. Zbyt stare lub zbyt młode okazy mogą ujawniać właściwości trujące, prowadzić do pogorszenia się wzroku oraz wywoływać halucynacje. Grzyby można zbierać samodzielnie, jeśli posiada się odpowiednią wiedzę na ich temat . W innym przypadku najrozsądniejszym rozwiązaniem będzie po prostu kupowanie żółciaka w sprawdzonych sklepach lub targowiskach.

Przepis na żółciaka siarkowego z cebulą

To najłatwiejszy przepis, który przygotowuje się w zaledwie kilka minut. Żółciak przyrządzony według poniższych wskazówek może być traktowany jako oddzielne danie lub dodatek do mięs czy sałatek. Jedyne składniki, których potrzebujesz, to dowolna ilość grzybów oraz cebula.

Przygotowanie:

1. Dokładnie umyj i oczyść grzyby, wytnij wszystkie twarde części.

2. Żółciaka pokrój w plasterki, cebulę w drobną kostkę.

3. Na patelni rozgrzej masło. Wsyp grzyby i smaż przez około 30 minut, co jakiś czas mieszając.

4. Dodaj cebulę i przykryj całość pokrywką. Smaż aż do zeszklenia się cebuli.

5. Na samym końcu dodaj sól i koperek, wymieszaj.

Kotlety z żółciaka siarkowego

Kotlety przygotowane według poniższego przepisu są niezwykle sycące. Dobrze komponują się z sałatką ze świeżych warzyw. Liczba porcji: ok. 6, w zależności od wielkości kotletów.

Składniki:

· 400 g żółciaka siarkowego,

· 3 kromki chleba średniej wielkości,

· 150 g masła,

· 100 g mąki,

· 100 ml wody,

· 1 cebula,

· 2 jaja,

· ząbek czosnku,

· sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

1. Umyj i oczyść grzyby, odetnij wszystkie twarde części.

2. Grzyby pokrój w drobną kostkę i odstaw na około 2 godziny do miski z wodą.

3. Żółciaki zmiel w maszynce lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

4. W drobną kostkę pokrój cebulę i czosnek.

5. Namocz chleb w wodzie, a następnie podziel go na mniejsze kawałki i wymieszaj z grzybami, cebulą i czosnkiem w oddzielnej misce.

6. Do całości dodaj jajko, sól i pieprz.

7. Całość dokładnie wymieszaj.

8. Z masy uformuj kotlety, obtocz je w mące i smaż w maśle, na rozgrzanej patelni.

9. Ściągnij patelnię z gazu, kiedy obie strony kotletów będą już zarumienione.

Przepis na zupę z żółciaka siarkowego

Zupa z żółciaka siarkowego jest szybka w przygotowaniu i sprawdzi się na każdą okazję. Z poniższych składników wychodzi ok. 8 porcji zupy.

Składniki:

· 800 g żółciaka siarkowego,

· 2 marchewki,

· ½ selera,

· ½ korzenia pietruszki,

· 1 l bulionu warzywnego lub grzybowego,

· 2 łyżki masła,

· 1 łyżka śmietany,

· przyprawy do smaku (sól, pieprz, słodka i ostra papryka).

Przygotowanie:

1. Grzyby dokładnie oczyść i umyj, przegotuj przez około 20 minut, a następnie pokrój w kostkę.

2. Marchewkę, seler oraz pietruszkę pokrój w cienkie paski lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

3. W garnku przygotuj bulion, rozpuść w nim masło.

4. Do garnka włóż wszystkie warzywa, poczekaj aż zmiękną i dodaj grzyby.

5. Gotuj na małym ogniu przez około 10 minut.

6. Dodaj masło, całość dokładnie wymieszaj.

7. Do garnka wsyp przyprawy, wedle uznania.

8. Na koniec dodaj łyżkę śmietany, kolejny raz wymieszaj. Zupa może być podawana zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Zobacz film: Jak sadzić zioła?


Zobacz film: Jak sadzić zioła? Źródło: Dzień Dobry TVN

Co sądzisz o tym artykule?
63
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0