W kuchni Dzień Dobry TVN uczestnicy programu "Ugotowani": Katarzyna Kraszewska, czyli "Pin Up Candy" i Marcin Duszkiewicz. I chociaż nie wygrali programu, my z przyjemnością gościmy ich w Dzień Dobry TVN. Potrawy, które przygotowali pochodzą z książki kucharskiej pt. "Ugotowani". Skorzystajcie z przepisu na łososia w sosie muślinowym ze szparagami i pomarańczową cykorią, grillowane ostrygi z grzanką krewetkową, waniliowe eklerki i tajską zupę kokosową.Zdjęcie: Tomasz Urbanek/ East News
Grillowane ostrygi z grzanką krewetkową
Składniki:
50 g masła
5 krewetek koktajlowych
8 świeżych ostryg
2 ząbki czosnku
bagietka
oliwa z oliwek
natka pietruszki
sól i pieprz
Przygotowanie:
Ostrygi umyć dokładnie pod bieżącą wodą. Otworzyć, oczyścić z ewentualnych drobinek muszli. Ułożyć na kratce do piekarnika. Ząbki czosnku posiekać i rozgnieść, pietruszkę posiekać. Czosnek i pietruszkę połączyć z oliwą z oliwek, dodać sól i pieprz. Marynatę wlać do muszli z ostrygami. Piekarnik ustawić na funkcję: grilla. Piec 10 minut w temperaturze 200 stopni. Bagietkę pokroić. Miękkie masło zmiksować blenderem z krewetkami. Masło schłodzić w lodówce. Kromki bagietki włożyć na 2 minuty do piekarnika. Kiedy wystygną posmarować je masłem krewetkowym.
Na talerzu ułożyć dwie ostrygi w muszlach i dwie grzanki z masłem krewetkowym.
Łosoś w sosie muślinowym ze szparagami i pomarańczową cykorią
Składniki:
400 g filetu z łososia ze skórą
300 g obranego selera
100 ml schłodzonej śmietany 36%
50 ml białego wytrawnego wina
50 ml klarowanego masła
8 zielonych szparagów
4 rzodkiewki
4 cykorie
2 żółtka
1 długi zielony ogórek
sok z dwóch pomarańczy
sok z połowy cytryny
sól, biały pieprz
Przygotowanie:
Łososia pokroić na kawałki wielkości 5 x 5 cm, oprószyć solą i piec 6 minut w temperaturze 210°C. Cykorię przekroić wzdłuż na pół, usunąć wierzchnie liście, posolić i usmażyć na patelni, co jakiś czas podlewając sokiem pomarańczowym. Ogórka obrać, odkroić końcówki. Rzodkiewki i ogórka pokroić w cienkie plasterki używając obieraczki do warzyw, a następnie umieścić w wodzie z lodem na 15 minut. Żółtka ubijać na parze, dodając stopniowo podgrzane wino, sok z cytryny, sól i biały pieprz. Całość ubijać do momentu zgęstnienia sosu. Następnie cienkim strumieniem dodawać ciepłe klarowane masło.
W drugiej misce ubić na sztywno pianę i delikatnie połączyć z przygotowanym sosem.
Szparagi obrać, ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem cukru i krótko zahartować w wodzie z lodem. Selera ugotować do miękkości, odcedzić, doprawić masłem, śmietaną, solą i pieprzem, zmiksować na purée. Na talerzach ułożyć po dwa plastry ogórka i dwie połówki duszonej cykorii. Na warzywach ułożyć łososia i szparagi, całość obficie polać sosem muślinowym. Łososia ze szparagami i sosem muślinowym podawać z purée selerowym. Talerz udekorować plastrami rzodkiewki i ogórka.
Eklerki waniliowe
Składniki:
500 ml śmietany 36%
150 gr mąki tortowej
150 ml wody
100 gr masła
5 łyżek cukru pudru
4 jajka
laska wanilii lub ekstrakt waniliowy
tabliczka czekolady mlecznej
szczypta soli
Przygotowanie:
Ciasto ptysiowe: masło z wodą i szczyptą soli doprowadzić do wrzenia w średniej wielkości garnku. Szybkim ruchem wsypać przesianą mąkę do wrzątku i energicznie mieszać. Gdy ciasto zrobi się gładkie, lśniące i zacznie odstawać od brzegów garnka zdjąć z ognia i zostawić na 5 minut do przestudzenia. Stopniowo dodawać lekko rozbełtane jaja, mieszać do uzyskania miękkiego i w miarę jednolitego ciast. Rękawem cukierniczym lub łyżką formować ptysie na posmarowanej masłem i przelanej wodą blaszce (w pewnej odległości od siebie gdyż spore wyrosną). Piec do zrumienienia około 15 minut w temperaturze około 200 stopni bez termoobiegu. Nie otwierać piekarnika przed upływem 15 minut, bo ciasto opadnie. Na dno piekarnika można wstawić naczynie z wodą. Po upieczeniu jeszcze gorące ptysie przekroić nożem i ułożyć na metalowej kratce do ostygnięcia.
Nadzienie: schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i miąższem laski wanilii. Czekoladę mleczną rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do przekrojonych ptysi nakładamy nadzienie, przykrywamy górną częścią ptysia. Rozpuszczoną czekoladą polewamy wszystkie ptysie i wstawiamy na 10 minut do lodówki.
Tajska zupa kokosowa
Składniki:
3 łyżki koncentratu zupy kokosowej
3 ząbki czosnku
2 piersi z kurczaka
2 szklanki wody
1 l mleka kokosowego
0,5 limonki
świeża kolendra
Przygotowanie:
Mleko powoli podgrzewamy. Kroimy piersi kurczaka na drobną kostkę, następnie wrzucamy je do wrzącego mleka. Dodajemy wodę, dostosowując gęstość zupy do naszego uznania. Dodajemy trzy płaskie łyżki pasty Tom Ka i rozgniecione ząbki czosnku. Na koniec dodajemy połówkę limonki i posiekaną kolendrę. Całość gotujemy kilka minut.
Jednogarnkowe danie brazylijskie
Składniki:
dziki ryż – trzy torebki
250 g suchej kiełbasy i kabanosy pikantne
200 g karkówki wieprzowej
200 g suchej szynki
200 g boczku
2 puszki czarnej fasoli
2 papryczki chili
2 cebule
oliwa z oliwek
główka czosnku
szczypiorek
natka pietruszki
sól, pieprz
Przygotowanie:
Fasolę, suche mięsa oraz karkówkę pokrojoną w kostkę moczymy w wodzie w oddzielnych naczyniach przez minimum 6 godzin. Wszystkie te składniki następnie gotujemy, wciąż w oddzielnych naczyniach. Nóżki i ozorki czyścimy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu odcedzamy i oddzielamy od kości. Wszystkie porcje ugotowanych mięs kroimy w kostkę, następnie mieszamy je z fasolą. Kiełbasę siekamy w kostkę i smażymy na patelni. Dodajemy do niej posiekaną cebulę i czosnek pokrojony w plastry. Kiedy cebula będzie zeszklona, całą zawartość patelni mieszamy z fasolą i ugotowanymi mięsami oraz ugotowanym wcześniej ryżem. Następnie dodajemy papryczki chili, szczypiorek i natkę pietruszki. Całość do smaku doprawiamy solą i pieprzem i jeszcze raz dokładnie mieszamy.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"