Przepisy kulinarne

Znamy tajemnicę udanej Wigilii!

Przepisy kulinarne

Znamy tajemnicę udanej Wigilii!

To po prostu smaczne dania! Jak doprawić wigilijny barszcz, by nie był za ostry, jak usmażyć karpia, by go nie spiec i wreszcie, jak zrobić kapustę z grzybami, by nie była zbyt kwaśna. W kuchni Dzień Dobry TVN Anna Starmach zdradziła nam swoje sposoby na udane wigilijne potrawy.

Zdjęcie: Bartosz Krupa/ East News

 

Karp w sosie grzybowym

Składniki:
1kg filetu z karpia
100g suszonych prawdziwków
500ml śmietanki 30%
2 cebule
Olej
2 łyżki mąki
Sól, pieprz
Rozmaryn

Przygotowanie:
Filet z karpia podziel na mniejsze kawałki, posyp je solą, pieprzem, rozmarynem, następnie obtocz w mące i przysmaż z obu stron na złoty kolor. Grzyby mocz w wodzie około 1 godziny aby zmiękły. Następnie gotuj je na małym ogniu w odrobinie wody około 30 minut. Po tym czasie odcedź je i pokrój w drobne paseczki. Cebulę pokrój drobno. Przysmaż ją na odrobinie masła, dodaj grzyby, smaż przez chwilę, poczym zalej śmietanką i gotuj na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Karpia ułóż w naczyniu żaroodpornym, zalej sosem i włóż do piekarnika o temperaturze 180 stopni. Piecz około 25 minut.

Kompot z szuszu

Składniki:
200g suszonych śliwek
200g suszonych jabłek
100g suszonych gruszek
100g suszonych fig
3 goździki
Kawałek kory cynamonowej
Miód
1 cytryna
1 pomarańcza

Przygotowanie:
Suszone owoce zalej wodą i odstaw na 2, 3 godziny. Po tym czasie do suszonych owoców dodaj goździki, cynamon,1 cytrynę i pomarańczę pokrojoną w plastry. Gotuj na małym ogniu około 40 minut. Dopraw miodem do smaku. Kompot podawaj schłodzony. Pamiętaj, że z każdą godzina kompot zyskuje na intensywności dlatego zanim go podasz upewnij się czy nie trzeba go rozcieńczyć odrobiną wody.

Barszcz
Składniki:
Włoszczyzna: seler, pietruszka, por cebula
6 buraków
70g suszonych prawdziwków
500ml kwasu buraczanego lub kilka łyżek octu lub soku z cytryny
5 ziaren czarnego pieprzu
3 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe

Przygotowanie:
W garnku gotuj na małym obraną włoszczyznę oraz buraki pokrojone w plastry . Osobno gotuj grzyby z odrobiną wody. Gdy oba wywary zyskają na intensywności odcedź je i połącz je ze sobą (wywar grzybowy wlewaj powoli, ma to być barszcz z posmakiem grzybów a nie grzybowa z barszczem ;). Następnie dopraw do smaku kwasem buraczanym przygotowanym wcześniej lub odrobiną octu/sokiem z cytryny. Pamiętaj, że barszcz nie lubi gdy go po doprawieniu ponownie gotujemy, lepiej go podgrzewać, ale nie doprowadzić do „bulgotania” bo wtedy tarci swój intensywny kolor.

Uszka z grzybami

Składniki:
500g mąki
150ml ciepłej wody
1 jajo
1 cebula
50g suszonych prawdziwków
2 łyżki masła
Sól, pieprz

Przygotowanie:
Grzyby zalej odrobiną wody. Mocz je około godziny, następnie gotuj na małym ogniu około pół godziny aż zmiękną. Odcedź je i pokrój drobno. Cebule również drobno posiekaj, przysmaż ją na maśle, dodaj grzyby, dopraw do smaku, ostudź.
Z mąki utwórz na stolnicy „kopiec” i zrób małe wgłębienie, wbij tam jajo, wlej wodę, ciasto wyrabiaj aż będzie gładkie i elastyczne. Trzymaj je w misce przykryte wilgotną ściereczką aby nie wyschło. Odrywaj po kawałku ciasta i cienko wałkuj, używając np. kieliszka do wina wykrawaj małe okrągłe placuszki. Na środek każdego z nich kładź porcje farszu i zlepiaj uszka. Gotuj w lekko osolonej wodzie około 4-5 minut.

Pierogi z suszonymi śliwkami

Składniki:
Ciasto:
350g mąki
200ml ciepłej wody
Farsz:
400g suszonych śliwek
Kawałek kory cynamonu
1 gwiazdka anyżu
200ml wody
150g cukru
skórka otarta z cytryny

Przygotowanie:
Wodę zagotuj z cukrem anyżem, cynamonem, skórka z cytryny, rozkrojona wanilią, dodaj śliwki i gotuj na małym ogniu około 30 minut. Po tym czasie odcedź owoce i pozbądź się przypraw. 1)Liwki drobno pokrój.
Z mąki usyp kopczyk z zagłębieniem, wlej tam wodę i zagniataj ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Przełóż je do miski i przykryj ściereczką. Odrywaj po kawałku ciasta, wałkuj je cienko. Używając np. kieliszka do wina wykrawaj małe okręgi, na środku każdego z nich kładź łyżkę farszu i zlepiaj dokładnie. Gotuj około 5 minut.

Tarta z kapustą i grzybami

Składniki:
200g mąki
70g masła
1 jajo
Szczypta soli
Farsz:
600g kiszonej kapusty
60g suszonych grzybów
1 cebula
1 liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
Sól, pieprz

Przygotowanie:
Grzyby zalej odrobina wody i odstaw na dwie godziny. Po tym czasie odcedź je i przełóż do małego garnka zalej szklanką wody i gotuj około 30 minut aż będą miękkie. Wtedy ostudź je i cienko pokrój.
Kapustę przełóż wrzuć do garnka dodaj ziele angielskie i liście laurowe, oraz szklankę wody, gotuj na małym ogniu około godzinę po tym czasie odcedź, ostudź i drobno posiekaj. Cebule drobno posiekaj przysmaż na odrobinie masła. Wymieszaj w misce razem z grzybami i kapustą.
Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszaj. Zlep ciasto w kulkę i wstaw na min 30 min do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkuj, przełóż do formy na tartę, podziuraw widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni a 15 minut. Po tym czasie ciasto wyciągnij pokryj farszem i wstaw ponownie do piekarnika na około 20 minut.

Sernik z bakaliami

Składniki:
1 kg sera białego (tłustego) (można kupić w sklepie ser mielony, ale niestety nie jest on dobrej jakości więc lepiej ser zmielić samemu)
½ kostki miękkiego masła
30 dag cukru pudru
2 łyżki mąki
6 jajek
Cukier waniliowy
Rodzynki
Skórka pomarańczowa

Przygotowanie:
Zmiel ser (najlepiej dwa razy). Utrzyj masło mikserem, dodaj  żółtka. Następnie przesiany cukier puder, ser, mąkę, szczyptę soli, cukier waniliowy- cały czas mieszaj masę. Wrzuć rodzynki, skórkę pomarańczową. Ubij białka. Delikatnie wymieszaj je z masą. Wlej do natłuszczonej i wysypanej mąką małej tortownicy. Piecz około godziny w temperaturze 210 stopni.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
73
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0