Przepisy kulinarne

Znamy tajemnicę udanej Wigilii!

To po prostu smaczne dania! Jak doprawić wigilijny barszcz, by nie był za ostry, jak usmażyć karpia, by go nie spiec i wreszcie, jak zrobić kapustę z grzybami, by nie była zbyt kwaśna. W kuchni Dzień Dobry TVN Anna Starmach zdradziła nam swoje sposoby na udane wigilijne potrawy.

Zdjęcie: Bartosz Krupa/ East News

 

Karp w sosie grzybowym

Składniki:
1kg filetu z karpia
100g suszonych prawdziwków
500ml śmietanki 30%
2 cebule
Olej
2 łyżki mąki
Sól, pieprz
Rozmaryn

Przygotowanie:
Filet z karpia podziel na mniejsze kawałki, posyp je solą, pieprzem, rozmarynem, następnie obtocz w mące i przysmaż z obu stron na złoty kolor. Grzyby mocz w wodzie około 1 godziny aby zmiękły. Następnie gotuj je na małym ogniu w odrobinie wody około 30 minut. Po tym czasie odcedź je i pokrój w drobne paseczki. Cebulę pokrój drobno. Przysmaż ją na odrobinie masła, dodaj grzyby, smaż przez chwilę, poczym zalej śmietanką i gotuj na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Karpia ułóż w naczyniu żaroodpornym, zalej sosem i włóż do piekarnika o temperaturze 180 stopni. Piecz około 25 minut.

Kompot z szuszu

Składniki:
200g suszonych śliwek
200g suszonych jabłek
100g suszonych gruszek
100g suszonych fig
3 goździki
Kawałek kory cynamonowej
Miód
1 cytryna
1 pomarańcza

Przygotowanie:
Suszone owoce zalej wodą i odstaw na 2, 3 godziny. Po tym czasie do suszonych owoców dodaj goździki, cynamon,1 cytrynę i pomarańczę pokrojoną w plastry. Gotuj na małym ogniu około 40 minut. Dopraw miodem do smaku. Kompot podawaj schłodzony. Pamiętaj, że z każdą godzina kompot zyskuje na intensywności dlatego zanim go podasz upewnij się czy nie trzeba go rozcieńczyć odrobiną wody.

Barszcz
Składniki:
Włoszczyzna: seler, pietruszka, por cebula
6 buraków
70g suszonych prawdziwków
500ml kwasu buraczanego lub kilka łyżek octu lub soku z cytryny
5 ziaren czarnego pieprzu
3 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe

Przygotowanie:
W garnku gotuj na małym obraną włoszczyznę oraz buraki pokrojone w plastry . Osobno gotuj grzyby z odrobiną wody. Gdy oba wywary zyskają na intensywności odcedź je i połącz je ze sobą (wywar grzybowy wlewaj powoli, ma to być barszcz z posmakiem grzybów a nie grzybowa z barszczem ;). Następnie dopraw do smaku kwasem buraczanym przygotowanym wcześniej lub odrobiną octu/sokiem z cytryny. Pamiętaj, że barszcz nie lubi gdy go po doprawieniu ponownie gotujemy, lepiej go podgrzewać, ale nie doprowadzić do „bulgotania” bo wtedy tarci swój intensywny kolor.

Uszka z grzybami

Składniki:
500g mąki
150ml ciepłej wody
1 jajo
1 cebula
50g suszonych prawdziwków
2 łyżki masła
Sól, pieprz

Przygotowanie:
Grzyby zalej odrobiną wody. Mocz je około godziny, następnie gotuj na małym ogniu około pół godziny aż zmiękną. Odcedź je i pokrój drobno. Cebule również drobno posiekaj, przysmaż ją na maśle, dodaj grzyby, dopraw do smaku, ostudź.
Z mąki utwórz na stolnicy „kopiec” i zrób małe wgłębienie, wbij tam jajo, wlej wodę, ciasto wyrabiaj aż będzie gładkie i elastyczne. Trzymaj je w misce przykryte wilgotną ściereczką aby nie wyschło. Odrywaj po kawałku ciasta i cienko wałkuj, używając np. kieliszka do wina wykrawaj małe okrągłe placuszki. Na środek każdego z nich kładź porcje farszu i zlepiaj uszka. Gotuj w lekko osolonej wodzie około 4-5 minut.

Pierogi z suszonymi śliwkami

Składniki:
Ciasto:
350g mąki
200ml ciepłej wody
Farsz:
400g suszonych śliwek
Kawałek kory cynamonu
1 gwiazdka anyżu
200ml wody
150g cukru
skórka otarta z cytryny

Przygotowanie:
Wodę zagotuj z cukrem anyżem, cynamonem, skórka z cytryny, rozkrojona wanilią, dodaj śliwki i gotuj na małym ogniu około 30 minut. Po tym czasie odcedź owoce i pozbądź się przypraw. 1)Liwki drobno pokrój.
Z mąki usyp kopczyk z zagłębieniem, wlej tam wodę i zagniataj ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Przełóż je do miski i przykryj ściereczką. Odrywaj po kawałku ciasta, wałkuj je cienko. Używając np. kieliszka do wina wykrawaj małe okręgi, na środku każdego z nich kładź łyżkę farszu i zlepiaj dokładnie. Gotuj około 5 minut.

Tarta z kapustą i grzybami

Składniki:
200g mąki
70g masła
1 jajo
Szczypta soli
Farsz:
600g kiszonej kapusty
60g suszonych grzybów
1 cebula
1 liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
Sól, pieprz

Przygotowanie:
Grzyby zalej odrobina wody i odstaw na dwie godziny. Po tym czasie odcedź je i przełóż do małego garnka zalej szklanką wody i gotuj około 30 minut aż będą miękkie. Wtedy ostudź je i cienko pokrój.
Kapustę przełóż wrzuć do garnka dodaj ziele angielskie i liście laurowe, oraz szklankę wody, gotuj na małym ogniu około godzinę po tym czasie odcedź, ostudź i drobno posiekaj. Cebule drobno posiekaj przysmaż na odrobinie masła. Wymieszaj w misce razem z grzybami i kapustą.
Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszaj. Zlep ciasto w kulkę i wstaw na min 30 min do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkuj, przełóż do formy na tartę, podziuraw widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni a 15 minut. Po tym czasie ciasto wyciągnij pokryj farszem i wstaw ponownie do piekarnika na około 20 minut.

Sernik z bakaliami

Składniki:
1 kg sera białego (tłustego) (można kupić w sklepie ser mielony, ale niestety nie jest on dobrej jakości więc lepiej ser zmielić samemu)
½ kostki miękkiego masła
30 dag cukru pudru
2 łyżki mąki
6 jajek
Cukier waniliowy
Rodzynki
Skórka pomarańczowa

Przygotowanie:
Zmiel ser (najlepiej dwa razy). Utrzyj masło mikserem, dodaj  żółtka. Następnie przesiany cukier puder, ser, mąkę, szczyptę soli, cukier waniliowy- cały czas mieszaj masę. Wrzuć rodzynki, skórkę pomarańczową. Ubij białka. Delikatnie wymieszaj je z masą. Wlej do natłuszczonej i wysypanej mąką małej tortownicy. Piecz około godziny w temperaturze 210 stopni.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
73
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0