Daria Ładocha zamiast przejścia na dietę, proponuje zmianę nawyków żywieniowych. Co to znaczy? Daria w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała takie smakołyki jak: pieczony bakłażan z granatem i fetą, pastę orzechową z oliwą truflową oraz cukinię w tempurze z sałatką mango.
PIECZONY BAKŁAŻAN Z GRANATEM I FETĄ
Składniki:
2 bakłażany
oliwa z oliwek
1 granat
rukola
ser feta
zielone pesto
parmezan do starcia
sól, pieprz
garść orzechów włoskich
3 łyżki jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
Nastaw piekarnik na 250 stopni. Pokrój bakłażana w plastry i na połówki. Włóż do miski i polej z oliwą z oliwek, posyp solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj by każdy kawałek bakłażana był pokryty oliwą. Wstaw do piekarnika na 30 minut. Granata obierz. Gdy bakłażan się upiecze przełóż go na półmisek, dodaj rukolę, orzechy, fetę, granat. 2 łyżki pesto wymieszaj z 3 łyżkami jogurtu i dodaj do sałatki. Posyp delikatnie z wierzchu parmezanem.
Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj na gładką pastę. Zacznij od orzechów a następnie dodawaj resztę składników. Oliwy truflowej dodaj tyle by powstała gładka masa.
Cukinię pokrój w plastry. Rozgrzej olej w woku i przygotuj tempurę. Połącz wodę z jajkiem i stopniowo dodawaj mąki cały czas mieszając. Dodaj proszek do pieczenia i odstaw na 10 minut. W tym czasie przygotuj sałatkę. Obierz mango i pokrój na plastry lub cienkie nitki. Połącz ze szpinakiem i dodaj sezam. W miseczce przygotuj sos: chili drobno posiekane, kolendrę, sos sojowy, rybny, miód i sok z limonki dokładnie wymieszaj i polej sałatę. Cukinię maczaj w tempurze i smaż na głębokim tłuszczu aż wypłynie na wierzch i się zarumieni. Podawaj cukinię w towarzystwie sałaty.
NAPAR Z TRAWY CYTRYNOWEJ, LIMONKI I IMBIRU
Składniki:
2 kłącza trawy cytrynowej
5 plastrów imbiru
1 limonka
Przygotowanie:
Trawę cytrynową dokładnie obtłucz nożem i pokrój na kawałki długości 2 cm. Zalej dwoma szklankami wody i gotuj przez 6-8 minut. Do wysokiej szklanki dodaj imbir i rozgnieć go tłuczkiem. Dodaj sok z limonki wraz ze skórką (limonkę najlepiej wcześniej sparzyć). Następnie dolej do szklanki napar z trawy cytrynowej i w razie potrzeby uzupełnij wrzątkiem.