Materiał promocyjny

Złota jesień w kuchni

Na warszawskim Torze Wyścigów Konnych rusza Family Open Day. W namiocie liczącym 4000 metrów kwadratowych będzie można skosztować najlepszych dań polskich restauratorów i najlepszych trunków z winnic całego świata. W kuchni Dzień Dobry TVN kucharze z krakowskiej Willi Decjusza zaserwowali marynowane karczochy, oscypka w orzechach, a na deser panacottę jabłkową. Bon Appétit!

Zdjęcie: Piotr Blawicki / East News

Marynowane karczochy z grzybami podane z jajkiem przepiórczym, skropione oliwą rozmarynowo- cytrynową

Składniki:

200 g karczochów marynowanych

100 g podgrzybków świeżych

100 g świeżych kurków

50 g cebuli szalotki

1 ząbek czosnku

40 g cukru trzcinowego

20 ml octu balsamicznego

4 jaja przepiórcze

Oliwa rozmarynowo- cytrynowa

Świeże zioła: tymianek i rozmaryn

Sól, pieprz

Przygotowanie:

Na rozgrzaną patelnię wrzucamy masło, szalotkę oraz wyciśnięty czosnek. Podsmażamy i dodajemy oczyszczone grzyby. Dodajemy ocet balsamiczny, cukier i dusimy przez około 2 minuty. Doprawiamy sola i pieprzem oraz świeżymi ziołami. Podajemy z sadzonym jajkiem przepiórczym i skrapiamy oliwą rozmarynowo- cytrynową.

Oscypek w orzechach podany na konfiturze ze śliwek i jabłek w aromacie porto

Składniki:

80 g czerwonej cebuli

150 g śliwki węgierki

50 g masła

80 ml Porto

2 łyżki stołowe octu balsamicznego

3 łyżki stołowe cukru trzcinowego

100 g jabłek

1 łyżka syłowa sosu worcestershire

50 ml wywaru drobiowego

1 łyżka stołowa miodu (prawdziwego)

Świeże zioła: rozmaryn i tymianek

70 g oscypka (spod samiuśkich Tater)

Przygotowanie:

Na rozgrzaną patelnię wrzucamy masło, cebulę pokrojoną w pióra. Podsmażamy, dodajemy śliwki, cukier, ocet balsamiczny, sos worcestershire, miód i zalewamy porto. Dodajemy jabłka pokrojone w małe ćwiartki wszystko mieszamy wlewamy wywar drobiowy i doprawiamy solą, pieprzem i świeżymi ziołami.

Oscypka panierujemy w mące jajku oraz w rozdrobnionych orzechach włoskich i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180st. i pozostawiamy do momentu zrumienienia. Wszystko dekorujemy świeżym rozmarynem.

Krem dyniowy z chipsem z szynki parmeńskiej

Składniki:

450 g dyni

50 g cebuli szalotki

50 g masła

Kwaśna śmietana 18%

40 g boczku wędzonego

400 ml bulionu drobiowego

Sól, pieprz, szałwia i chili do smaku

Przygotowanie:

Do rozgrzanego rondla wrzucamy boczek pokrojony w kostkę. Kiedy już rumienimy boczek, dodajemy masło, cebulę szalotkę, rozdrobnioną dynię, chili i szałwię.

Chwilę podsmażamy, po czym zalewamy bulionem drobiowym i dusimy około 15 minut. Blendujemy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Po przelaniu na talerz dekorujmy kwaśną śmietaną, chipsem z szynki parmeńskiej oraz listkami z szałwi.

Kurczak na risotto dyniowym z grillowaną wątróbką cielęcą i delikatnym sosie paprykowym

Składniki:

Risotto:

120 g ryżu arborio

100 g dyni pokrojeonej w drobną kostkę

40 g cebuli szalotki

50 g masła

Szczypta szafranu

30 g cukinii

1 łyżka śmietany 30%

20 g parmezanu

około 350 ml wywaru drobiowego do podlewania

Chilli, szałwia, sól, pieprz – do smaku

Przygotowanie:

Na rozgrzaną patelnię wrzucamy masło, szalotkę, ryż, czosnek, papryczkę chilli, dynię i szczyptę szafranu. Wszystko podsmażamy, a następnie podlewamy gorącym bulionem i gotujemy, aż ryż będzie odpowiedni. Dodajemy drobno skrojoną cukinię, parmezan, śmietankę oraz szałwię, sól i pieprz.

Kurczak:

4 podudzia z kurczaka

180 krewetki tygrysie

30 g cebuli szalotki

Ząbek czosnku

4 plastry szynki parmeńskiej

Tymianek, sól, pieprz do smaku

50 ml oliwy

Przygotowanie:

Oddzielamy mięso od kości pozostawiając je w jednym kawałku. Krewetki oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. Podsmażamy na oliwie z dodatkiem szalotki, czosnku oraz ziół. Na plastrze szynki parmeńskiej kładziemy surowe mięso z kurczaka, podsmażone krewetki, na środku kładziemy oczyszczoną kość, zawijamy starając się przywrócić pierwotny kształt nóżki. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 170 stopni i pieczemy przez około 12 minut.

Sos paprykowy:

180 g czerwonej papryki

50 g masła

1/2 ząbka czosnku

1 papryka słodka

100 ml bulionu drobiowego

Sól, pieprz

Przygotowanie:

Na rozgrzaną patelnię wrzucamy masło, czosnek, pokrojoną w kostkę paprykę, dodajemy słodka paprykę w proszku i zalewamy wywarem drobiowym. Wszystko dusimy około 3 minut. Następnie blendujemy i przecieramy przez drobne sito. Doprawiamy solą i pieprzem.

Składniki dodatkowe:

Bekon wędzony - 4 plastry po 30g

Plastry szynki parmeńskiej - 4 plastry ( na chipsy)

Wątroba cielęca - 4 plastry po 60g

Przygotowanie:

Na rozgrzaną patelnię grilową wrzucamy plastry bekonu oraz wątróbki. Grilujemy około 3 minut i doprawiamy solą i pieprzem. Szynkę parmeńską na pergaminie pieczemy w piekarniku.

Panacotta jabłkowa na kruszonce z sosem cynamonowym, lodami śmietankowymi i karmelizowanym jabłkiem

Składniki:

Panacotta jabłkowa:

300 ml soku jabłkowego

250 ml śmietany 30%

100 g jabłek

40 g cukru trzcinowego

laska wanilii

18 g żelatyny

Przygotowanie

Karmelizujemy cukier w rondelku, dodajemy sok jabłkowy oraz starte jabłko. Odparowujemy połowę, blendujemy i przecieramy przez sito. Wlewamy śmietankę, dodajemy wanilię i rozpuszczoną żelatynę. Wlewamy do foremek i wkładamy do lodówki na około 3 godziny.

Sos cynamonowy:

150 ml śmietany 30%

1 łyżka cynamonu

20 g cukru trzcinowego

Przygotowanie:

Wlewamy śmietankę do rondelka, dodajemy cukier i cynamon. Gotujemy aż zgęstnieje, przecieramy przez drobne sito i zostawiamy do ostygnięcia.

Jabłko:

Jabłko –plastry

30 g cukru trzcinowego

40 ml soku jabłkoweg

Szczypta cynamonu

Przygotowanie:

Na patelnie wsypujemy cukier i cynamon, zlewamy sokiem jabłkowym i karmelizujemy. Następnie obtaczamy w karmelu plaster jabłka.

Kruszonka:

70 g mąki

50 g masła

50 g cukru trzcinowego

Łyżka cynamonu i kakao

Przygotowanie:

Z wszystkich składników zagniatamy ciasto i wkładamy do zamrażalnika. Po godzinie ścieramy na tarce i pieczemy w piekarniku na blaszce. Panacottę jabłkową podajemy z czterema gałkami lodów śmietankowych

Autor: Izabela Wodzińska

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości