Materiał promocyjny

Złocista kuchnia

W kuchni Dzień Dobry TVN królowała Ania Starmach i ... kukurydza. Kolby kukurydzy z masłem, placki kukurydziane, zupa z kukurydzy czy po prostu zwykły popcorn. Złociste warzywo nadaje się do wszystkiego! Smacznego!

Zdjęcie: Bartosz Krupa / East News

KOLBY KUKURYDZY Z MASŁEM ZIOŁOWYM

Składniki:

4 kolby kukurydzy

100g miękkiego masła

do wyboru: pęczek pietruszki, koperku, kolendry, 4 ząbki czosnku, mała papryczka chili

sól, pieprz

Przygotowanie:

W dużym garnku zagotuj wodę, wrzuć kolby kukurydzy (obrane z liści i „wąsów”) gotuj od 5 do 7 minut, aż ziarna kukurydzy zrobią się miękkie (do wody nie dodawaj soli, bo wtedy kukurydza stwardnieje). W mikserze wymieszaj masło z twoim ulubionym składnikiem, (możesz też je wymieszać), dodaj sól, pieprz do smaku. Gorące kolby podawaj z masłem!

KUKURYDZIANE MUFFINY

Składniki:

300g mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 puszka kukurydzy

200ml mleka

100g ostrego żółtego sera

2 jaja

50g roztopionego masła

łyżeczka tabasco

łyżeczka mielonej kolendry

50g wędzonego boczku

pęczek kolendry

Przygotowanie:

Boczek pokrój w kostkę. Wrzuć go na gorąca patelnie i smaż przez chwilę. W jednej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, mieloną kolendrę, w drugiej jaja, mleko, starty ser, tabasco, boczek i kukurydzę. Wymieszaj zwartości obu misek używając miksera. Przełóż ciasto bo foremek na muffinki, posmaruj je masłem i zapiekaj około 25 minut w temperaturze 190 stopni.

PLACKI Z KUKURYDZĄ

Składniki:

100g mąki pszennej

50g mąki kukurydzianej

2jaja

60g tartego żółtego sera

400g kukurydzy

1 czerwona papryka

sól, pieprz

Przygotowanie:

Paprykę przekrój, pozbądź się środka, drobno pokrój. Kukurydzę zmiksuj z jajami i mąką. Powinieneś uzyskać gęstą masę. Następnie wrzuć paprykę dopraw do smaku i smaż na małe placki. Podawaj z kwaśną śmietaną i pietruszką

ZUPA Z KUKURYDZY Z DODATKIEM MLEKA KOKOSOWEGO

Składniki:

3 kolby kukurydzy

1 cebula

2 ząbki czosnku

2 puszki mleka kokosowego

1 szklanka bulionu warzywnego

3 łyżki drobno pokrojonej trawy cytrynowej

pieprz cytrynowy

chili

kolendra

sól

Przygotowanie:

Cebulę, czosnek, chili i trawę cytrynową drobno pokrój. Kolbę kukurydzy ustaw pionowo, za pomocą ostrego noża oddziel ziarna. W rondlu rozgrzej odrobinę oliwy, przysmaż na niej chlli, czosnek, trawę cytrynową i cebulę i kolby bez ziaren, po chwili dodaj mleko i mleko kokosowe, zagotuj, wrzuć ziarna kukurydzy, gotuj około 20 minut. Po tym czasie wyciągnij niejadalne kolby kukurydzy a resztę zupy zmiksuj na gładką masę, dopraw do smaku, podawaj z kolendrą.

KAWAŁKI KURCZAKA PANIEROWANE W PŁATKACH KUKURYDZIANYCH

Skladniki:

500g piersi z kurczaka

200g płatków kukurydzianych

100g bułki tartej

Sól, pieprz

Ostra papryka

Słodka papryka

curry

2 jaja

2 łyżki oleju

Przygotowanie:

Kurczaka pokrój w małe kawałki, wymieszaj je w misce z solą, pieprzem łyżeczką ostrej i słodkiej papryki oraz odrobiną curry. W osobnej misce wymieszaj bułkę tartą z rozdrobnionymi płatkami kukurydzianymi, w kolejnej misce rozbełtaj jaja. Pojedyncze kawałki kurczaka maczaj w jaja, a następnie w kukurydzianej panierce. Samaż je na gorącym oleju, po usmażeniu przełóż na ręczniki papierowe, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Możesz też upiec kurczaka w piekarniku, około 20 minut w temperaturze 190 stopni.

MALINY POD KRUSZONKĄ Z PŁATKAMI OWSIANYMI I KUKURYDZIANYMI

Składniki:

500g malin

100g mąki

50g płatków owsianych

50g płatków kukurydzianych

100g cukru

70g zimnego masła

Przygotowanie:

Maliny przełóż do żaroodpornych foremek. Wszystkie składniki kruszonki wymieszaj, powinieneś uzyskać konsystencje „mokrego pasku” z grudkami. Maliny posyp kruszonką, wstaw na 25 minut do piekarnika o temperaturze 190 stopni.

Autor: Izabela Wodzińska

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości