Zioła z domowego ogródka. Było aromatycznie!

W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował zupę z ziołami, kurczakiem i kiełbasą, zupę podwójnie groszkową, ciasto czekoladowe z bazylią oraz boczek z dresingiem ziołowym i selerem. A wszystkie zioła wprost z domowego ogródka!

Zupa z ziołami, kurczakiem i kiełbasą

Składniki:

1 cebula

3 ząbki czosnku

oliwa z oliwek

200 g dobrej kiełbasy

1 filet z piersi kurczaka

100 g kaszy pęczak

200 ml maślanki

duży pęczek mieszanych ziół-

bazylia, pokrzywa, szczypiorek

sól i pieprz

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na oliwie z oliwek. Dodać kiełbasę pokrojoną w plasterki i podsmażyć. Zalać 500 ml wody i zagotować. Dodać kaszę i pokrojony w kostkę filet. Gotować aż kasza będzie miękka. Dodać maślankę i posiekane zioła. Zagotować i przyprawić sola i pieprzem.

Zupa z podwójnie groszkowa

Składniki:

2 duże cebule, posiekane

2 ząbki czosnku, posiekane

2 łyżki oliwy

800 g mrożonego zielonego groszku

800 ml bulionu warzywnego

2 łyżki posiekanego estragonu

sól i pieprz do smaku

młode pędy groszku

Sposób przygotowania:

Cebulę z czosnkiem zeszklić na oliwie, dodać groszek i podsmażyć przez kilka minut. Zalać bulionem, gotować aż groszek będzie miękki. Dodać estragon, doprawić solą i pieprzem. Następnie zmiksować na gładką masę. Ponownie doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać posypane młodymi pędami groszku i skropione oliwą z oliwek.

Ciasto czekoladowe z bazylią

Składniki:

Ciasto

6 jajek

250 g gorzkiej czekolady (min. 50% kakao)

150 g masła, pokrojonego na kawałki

5 łyżek posiekanej bazylii

¾ szklanki cukru

3 łyżki mąki pszennej

Polewa czekoladowa

100 g gorzkiej czekolady

2 łyżki wody

2 łyżki cukru

2 łyżki masła

listki bazylii do dekoracji

Przygotowanie:

Ciasto:

Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C.

Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z połową cukru na sztywna pianę.

Na wolnym ogniu rozpuścić czekoladę z masłem i cukrem, pod koniec dodać żółtka i masło, wymieszać. Do masy czekoladowej dodawać po kilka łyżek białek i bazylię, delikatnie wszystko ze sobą mieszając. Wlać masę do wysmarowanej masłem tortownicy (Ø 22 cm), piec w rozgrzanym piekarniku w temp. 180°C przez 25-30 minut.

Polewa:

Podczas pieczenia ciasta, w garnuszku podgrzać czekoladę, wodę i cukier, pod koniec dodać masło, wymieszać. Polewą polać ciasto.

Boczek z dresingiem ziołowym i selerem

Składniki:

1 kg boczku wieprzowego

150 ml sosu sojowego

kawałek imbiru

1 por

2 chilli

1 cebula

5 ząbków czosnku

10 ziaren pieprzu

Dresing

duży pęczek ziół: pietruszka, tymianek, szczaw

2 ząbki czosnku

oliwa z oliwek

Seler:

2 duże selery

3 łyżki majonezu

3 łyżki kwaśnej śmietany

2 łyżeczki musztardy francuskiej

sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Boczek namoczyć przez godzinę w wodzie. Następnie włożyć do garnka i zalać wodą. Zagotować, ściągnąć szumy z powierzchni wody. Na boczek nałożyć talerz i obciążyć go garnkiem z wodą aby pozostał prosty. Dodać sos sojowy, por, chili, czosnek, cebule i pieprz. Gotować około 2 godzin aż boczek będzie miękki. Wyjąć z wody i osuszyć. Następnie od strony skóry usmażyć na suchej patelni aż powstanie chrupiąca skórka. Zioła zblanszować w gotującej się wodzie, następnie schłodzić w wodzie z lodem i zmiksować z czosnkiem, oliwą, solą i pieprzem. Seler obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać z musztardą, majonezem i śmietaną. Doprawić sola i pieprzem. Boczek pokroić w plasterki, ułożyć na selerze. Na wierzchu ułożyć dresing.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości