Przepisy kulinarne

Zioła. Koktajl z malin i melisą oraz kurczak w szałwii

W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował pyszne potrawy z wykorzystaniem ziół. Pomagała mu dietetyczka Ania Jelonek. Co powiecie na koktajl z malin z melisą, granatem i smażoną chałką, eklerki z kremem lipowym lub kurczaka duszonego w szałwii i cytrynie? Brzmi smakowicie!

 

 

 

Eklerki z kremem lipowym

Składniki:
250 g mąki                                
250 ml wody                              
100 g masła                                
4 opakowania sezamków                            
Masło do kruszonki tyle ile ważą sezamki

Przygotowanie:
Sezamki rozkruszamy i łączymy z mąką i masłem, dokładnie rozcieramy na jednolitą masę. Wodę zagotowujemy z masłem i szczyptą soli. Do gotującej wody dodajemy mąkę, zaparzamy i zdejmujemy z palnika. Do masy dodajemy pojedynczo jajka dokładnie je wcierając. Masę wyciskamy workiem cukierniczym na pergamin, wierzch każdego eklera posypujemy kruszonką z sezamków.

Krem:
500 ml mleka                              
8 szt żółtek                                
4-5 torebek Zielnik Polski Lipa            
2-3 łyżki miodu lipowego                      
100 g masła

Przygotowanie:
Mleko zagotowujemy i zaparzamy nim lipę. Odcedzamy aromatyczne lipowe mleko, ponownie zagotowujemy i łączymy z ubitymi żółtkami z miodem. Wstawiamy ponownie na palnik i doprowadzamy do wrzenia, na koniec dodajemy masło. Odstawiamy do przestudzenia. Kremem napełniamy eklerki, posypujemy cukrem pudrem.

Kurcze duszone w szałwii i cytrynie

Składniki:
Kurczak cały                                
Zielnik Polski Szałwia
2-3 szt cytryny                                              
2 szt cebuli czerwonej                            
100 ml wina białego                                    
Pieprz, sól,
4 szt jabłek polskich

Przygotowanie:
Kurczaka dzielimy na części, dokładnie oprószamy solą, pieprzem. Na maśle przesmażamy kurczaka na złoty kolor. Zdejmujemy z patelni i na tym samym tłuszczu przesmażamy cebulę pod koniec dolewamy wino i na koniec śmietanę. Doprawiamy suszoną szałwią. Kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym, obok kładziemy cząstki jabłek, cytryny i zalewamy wszystko sosem śmietanowo-szałwiowym. Wstawiamy do pieczenia temp. 160 stopni na około 40 minut.

Koktajl z malin z melisą i granatem i smażoną chałką

Składniki:
1 szkl malin mrożonych                            
2 szt granata                                              
1 szkl mleka                                            
Zielnik Polski Melisa
1 łyżka miodu akacjowego                                
1 szt chałki drożdżowej                        
2 łyżki masła klarowanego

Przygotowanie:
Melisę zaparzamy w mleku z dodatkiem łyżki miodu ale dodajemy go już pod koniec. Maliny miksujemy łączymy z naparem melisy w mleku, łączymy z owocami granatu. Chałkę obsmażamy na złoty kolor na maśle i podajemy do koktajlu.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
71
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0